Kategorier
Byer Dalmatien

Bibinje

Denne lille kystby ligger omkring 8 km sydøst for den historiske by Zadar, hvor dens promenader og strande strækker sig omkring 4 kilometer langs kysthovedvejen, mod syd smelter byen sammen med Sukosan.

Bibinje

En af fordelene ved denne lille dalmatiske by er nærhed til fem kendte nationalparker og to naturparker, hvoraf de mest kendte er nationalparken Kornati, national park Paklenica, national parken Plitvice søerne og natur parken Telascica, Vrana Lake Natur park og Velebit natur park.

Bibinje har kun 4000 indbyggere og navnet Bibano / Bibanum dateres tilbage til det 11. århundrede. Turisme begyndte at udvikle i midten af det 20. århundrede hvor titlen som en turistby blev sikret. I dag har byen over 2500 senge i 800 registrerede værelser og suiter. Bibinje er også et kendt nautiske center, takket være den største Marina på Adriaterhavskysten, Marina Dalmacija som ligger dels i Bibinje, dels i Sukusan.

Strande i Bibinje

Strandene i Bibinje strækker sig fra starten af Zadar til Marina Dalmacija. Strandene er for det meste sandet. Inden for marinaen er der en stor “private strand”, hvilket er unik ved Adriaterhavet.

Strand Bibinje

Strande beliggende i byens centrum (Branimirova obala, Sulterova Vala, Obala Alfreda Lisice) har en tendens til at blive overfyldt i løbet af højsæsonen. Så for at undgå store folkemængder, anbefaler vi, at man vælger strande, der er beliggende længere mod syd, såsom Punta Rozic (delvis sand med beton terrasser), eller endda noget længere væk, strandene Padrele og Punta.

Overnatning i Bibinje

Bibinje har ingen store hoteller, og som vi allerede har nævnt, har byen mere end 2500 sengepladser fordelt i private værelser og ferielejligheder. Til campister i Bibinje, er der et par campingpladser, som er beliggende kun få meter fra havet.

Ferielejlighed

Restauranter i Bibinje

I Bibinje kan man finde mange cafe barer, restauranter og taverns, hvor man kan føle den sande ånd af denne dalmatiske by og nyde et stort udvalg af lokale delikatesser. Det gastronomiske tilbud omfatter en lang række lokale dalmatiske retter tilberedt efter traditionelle lokale opskrifter. Tilbuddet omfatter daglig frisk fanget fisk, som i kombination med lokalt olivenolie, friske grøntsager og hjemmelavet vin giver en unik gastronomisk oplevelse. Der er også forskellige kød specialiteter, som på ingen måde halter bagefter fiskeretterne, også tilberedt i en traditionel dalmatisk stil.

Hvad skal man lave i Bibijne?

Bibinje har en meget interessant etnografisk samling i byens museum samt en sakral, der dateres tilbage til det 15. århundrede, og er beliggende i Fødselskirken af Johannes Døberen. I landsbyen er der fem katolske kirker – kirken St. Roko (protektor for Bibinje) bygget i det 16. århundrede og Jomfru Maria kirken som blev bygget i 1984, martyrium Johannes Døberens af Punta kirken – en romansk kirke med en halvcirkelformet apsis bygget af Benediktinerne fra Abbey Rogovski i Biograd i det 12. århundrede, den blev fornyet af beboerne i Bibinje i 1990, Alle helgens kirke som er beliggende ved foden af Sasavca bjerget med et sten alter med et kryds i form af kroatiske pileflet på forsiden.

Torvet Bibinje

Udover de smukke strande, hvor man i det krystalklare vand, kan nyde svømning, dykning, surfing og andre strand aktiviteter, kan man også prøve forskellige andre aktiviteter, såsom vandreture, løb, cykling, rafting på Zrmanja osv., eller man kan vælge en dagstur til en af nationalparkerne eller naturparkerne, der er tæt Bibinje.

Endags ture fra Bibinje

Shopping i Bibinje

Der er et par mindre supermarkeder i Bibinje, hvor man kan købe alle de mest almindelige dagligdags varer. Men hvis man har brug for at handle ind til en uges ferie anbefaler vi at tage til Zadar i et af de større supermarkeder.

I Bibinje finder man service til motorkøretøjer og skibsmotorer. Der er også et posthus, valutaveksling, læge klinik, tandlæge klinik og et apotek.

Bibinje Marina

Natteliv i Bibinje

I Bibinje, såvel som i andre små dalmatiske byer kan man nyde dalmatiske sange, dans og et bredt udvalg af lokale specialiteter. På strandene er der et par cafeer, hvor man kan slappe af med et udvalg af drinks og cocktails. I løbet af sommeren, har nogle af caféerne specielle performans af Dj’s fra udlandet. Større diskoteker og et livligere natteliv kan findes i Zadar.

At komme til Bibinje

Den nærmeste motorvejsafkørsel til Bibinje er Zadar 2, som ligger omkring 15 km fra Bibinje. I sommermånederne kan der være større trafikpropper på motorvejen. Hvis man kommer fra retningen Split eller Dubrovnik, kan man køre langs kystvejen, som er meget mere interessant, da den passerer mange små maleriske steder i Dalmatien.

Den nærmeste lufthavn er Zemunik nær Zadar. Regelmæssige buslinjer, der køre langs kystvejen stopper på kystvejen i Bibinje. Fra lufthavnen Zemunik, skal man først tage ind til den centrale busstation i Zadar og skifte til en bus til Bibinje.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.