img

Zadar

/
36465 Views

Pga. byens strategiske beliggenhed, godt beskyttet af øen Ugljan, har Zadar siden den blev grundlagt af Libur stammen 900 år f.kr, været en vigtig by af kontrollere for de forskellige herskere som Zadar’s igennem sine 3000 år har været underlagt, Zadar har blandt været underlagt det romerske rige, det byzantinske rige, Venedig, Ottomans riget, Kroatiens tidlige konger, Østrig, og sidste Italien, som faktisk herskede her til slutningen af 2. verdens krig, hvorefter Zadar blev en del af Jugoslavien.

Zadar

I forbindelse med de skiftende herredømme, har byen været udsat for utallige angreb, det seneste angreb var under “Homeland war” (Balkan krigen) hvor byen blev udsat for bombardering fra den Jugoslaviske folkehær (JNA), som havde positioneret sig få km uden for byen. De mange bombarderingen ødelagde desværre mange af de historiske bygninger i den gamle bydel, men heldigvis blev byen blev befriet i 1993 inden den komplet var ødelagt.

Soluret Zadar

Den gamle bydel og resten af byen er blevet totalt genopbygget, så for mange turister er det svært at tro på, at byen for mindre end 20 år siden var del af en krig, men man behøver kun at køre 10-15 km uden for byen i retning af Maslina, så vil man stadig kunne finde skilte med skriften “Mines” – miner.

Vores mini ferie i Zadar

Den først dag i ferie, besøgte vi den gamle bydel i Zadar, som er et “must see” her kan man finde historiske bygninger i smuk arkitektur, som f.eks. kirken St. Donatus fra det 9. århundred der ligger ved siden af det romerske forum.

Noget nyt som jeg ikke havde set før var at man nu kunne man køre med et mini tog igennem den gamle bydel, turen starter ved og ender ved kirken St. Donatus. Turen kostede 20 kn for voksne (børn gratis),vores tøserne var naturligvis ikke i tvivl om at vi skulle med på turen J. På korte som du kan åbne nedunder har jeg tegnet ruten for mini toget.(Jeg er ikke sikker på om toget køre i højsæsonen, pga. for mange turister i gaderne.)

Zadar kort, med vores markeringer

Efter vi havde kørt med toget, gik vi ned til lys orgelet, som kaldes “en hilsen til Solen” og sø orgel som spiller ved hjælp af bølgerne, begge dele ligger i den nordvestlige ende af halvøen . Derfra gik vi langs Rivaen ned til universitet bygningen. (undervejr besøgte vi naturligvis den ny “dansk” legeplads som de har opført i parken).

Orgelet

Fra universitet bygningen gik vi langs den gamle bymurene til Kopnena Vrata og “de 5 brøndes plads” som ligger foran parken i den sydlige del af halvøen.

Her er vores tips til en ferie i Zadar

Parkering Zadar:

Man kan parkere langs bymurene i den gamle bydel; 7 kuna pr. time.

Alternativt kan man efterlade bilen ved det store galleri shopping center og gå over broen som fører til den gamle by, endvidere kan man parkere tæt på ACI marinaen, hvor man så kan blive transporteret over i en robåd.

Spise ude: 

Der er selvfølgelig mange restauranter i den gamle bydel, personligt har jeg kun prøvet få par stykker, derfor kan jeg kun anbefale Arsenal.

Hvis man bor i bydelen Burik eller Diklo, kan jeg varmt anbefale restaurant Sime.

Overnatning i Zadar:

Størstedelen af ferielejlighederne og hoteller (også vandrehjem) i Zadar, befinder sig i bydelene Borik og Diklo, selvom der herfra er et par kilometer til byen er det meget nemt at komme frem og til bage med busser. Fordelen ved denne del af byen er at man er meget tættere på de gode strande i Zadar.

mini-teltVed Zadar er der også mulighed for at bo på campingplads, den mest kendte campingplads i området er Holiday village Zaton, som er beliggende ca 9 km nord for Zadar, i området er der også et par andre interessante campingpladser som du kan læse mere om her

Strande i Zadar

Hvis hovedparten af ferien skal tilbringes ved stranden, er Borik og Diklo nok det bedste sted at vælge, der er dog andre “strand muligheder” du kan læser mere om hvor du finder strandene i Zadar her.

Jeg håber at dette kan give dig lyst til at besøge Zadar, har du et spørgsmål, skriver du bare en kommentar.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

73 Comments

 1. Hej Marie

  på getbybus.com kan du finde busafgangs tider og købe biletter, alle busserne mellem Zadar og Skradin (Krka) og Plitvice er online fra omkring 1 maj.

  Mvh, Morten

 2. Hej Morten.
  Vi er et par unge drenge (21-22 år) som overvejer at tage på en kombineret afslapning ferie men med også noget byliv om aftenen feks diskoteker og bar osv.
  Men synes det er forvirrende udfra hvor man skal tage hen og hvor der er bedst?
  Vi vil helst ligge på en campingplads men mulighed for at komme ind til byen på en rimelig tid >30 min.
  Ville høre om du kunne hjælpe og evt skrive om du har nogen forslag til camping og by?

  Mvh Jesper

 3. Hej Morten

  Vi tager snart på en 3 dages tur til Zadar og vil lige høre lidt om bilkørsel i og omkring byen.
  Vi har booket en udlejningsbil i lufthavnen,men har fået lidt betænkeligheder efter at have læst lidt omkring kroaternes måde at køre og agere i trafikken.
  Hvad er din erfaring på dette område og er bil til en så kort tur overhovedet nødvendig?

  Mvh. Svend

 4. Hej, hvis rejser i Juli eller August er f.eks. Porec en mulighed, du kan se hvilke campingpladser der er her. Alternativt kan i overveje camping Zaton ved Zadar, eller at tage til Novalja på Øen Pag. Der er også et super godt natteliv i Split, men her er der kun en Campingplads som ligger 5-6 km uden for centrum.

  Mvh, Morten

 5. Hej Svend,

  der er ingen grund til at være bekymret hvis man selv kører pænt, godt nok er nogle af Kroaters kørestil lidt anderles, men at færdes i traffikken er på ingen måde slemmere end den jeg oplever i DK når jeg er hjemme til Jul.

  Hvis i Kun vil tilbringe tiden i Zadar her ikke brug for en bil, men hvis i gerne vil se lidt på omegnen er det naturligvis en del nemmere hvis man har bil tilrådighed.

  Mvh, Morten

 6. Hej igen

  Tak for svaret og i øvrigt stor ros til denne fremragende side.
  Vi valgte at droppe bilen og i stedet bo lige midt i den gamle bydel nogle få meter fra havet.
  Jeg kan se du anbefaler restaurant Arsenal i den gamle bydel og meget varmt restaurant Sime udenfor.
  Er det generelt sådan,at spisestederne i den gamle bydel er turistfælder,som man oplever det stort set overalt på tilsvarende steder,og man i stedet skal søge lidt væk som eks til områderne langs vandet nord for den gamle bydel,hvor Sime jo befinder sig?
  Kan du sige noget om prisniveauet i Zadar i relation til livet på cafe,restaurant,isbar etc?
  Tak for din tid.

  Mvh. Svend

 7. Hej Morten
  Tak for en dejlig side. Vi påtænker en sølvbryllupsrejse til Zadar første uge i september, flybilletterne fra Billund lørdag d 6 september er stadig meget dyre, har du erfaring med at de bliver billigere hen over sommeren? Vi skal have vores børn og svigerbørn med, så der skal være både kultur, oplevelse, strand, restauranter, barer( ikke disko eller vildt natteliv) Jeg har kigget lidt på bydelen Boris og ser umiddelbart fint ud. Er der andre steder du kan anbefale og hvordan er vejret på det tidspunkt af året? Vil det være en fordel at leje en bil?
  På forhånd tak
  Mvh. Lone Hansen

 8. Hej Svend,

  Kvaliteten af spisestederne i de stører byer har generelt været stigende de sidste år, der findes stadig nogle få turisfælder men de fleste har forstået at kvalitet er vejen frem. To af de pt bedste restaranter i Zadar er disse Bistro Gourmet Kalelarga og Pet Bunara de ligger begge i den gamle bydel.

  En middag på en af disse restauranter koster mellmen 100 – 150 kr per person.

  En cafe (Cappucino) koster 10-12 kr på de fleste cafeer, og en stor kugle is koster 6-7 kr.

  Mvh, Morten

 9. Hej Lone

  min erfaring er at det bliver billigere, sidste år rejste min kone og børn hjem i August, da vi kigge på biletterne i April kostede de over 2.000 stykket, da vi købte dem i Juli kostede de 1.000 kr per person.

  Jeg tror bydelen Borik vil passe fint til en gruppe som jeres, der er godt nok 3-4 km ind til den gamle bydel, men der går bybusser og man kan også tage gå turen langs vandet som er rigtig skøn.
  Vejret er normalt rigtigt fint i starten af september.

  Om i skal leje en bil? hvis det er for at komme frem og tilbage i Zadar, vil jeg ikke umiddelbart mene at det er nødvendigt, fra Lufthavn kan i tage med taxi firmaet Lusic (Bør bestilles i forvejen), som har fornuftige priser er med lufthavns bus og derefter bybys til Borik. Hvis i vil på ture til f.eks nationalpark Krka er det sikkert ikke en dum ide at lejen en bil til sådan en tur.

  Håber det hjælper dig lidt på vej

  Mvh Morten

 10. Hej Morten

  Endnu engang tak for info og din tid.

  Til Lone kan jeg oplyse,at vi har rejst kontinuerligt med Ryanair de sidste mange år,og deres biletter er som udgangspunkt billigst
  ca. 5 uger før afrejse.

  mvh. Svend

 11. Hej Morten

  Vi er 3 brødre som har valgt en en tur til zadar i aug. Måned. Vi har 4 dage og vil selvfølgelig have så meget ud af den korte tid som mulig.
  Er der steder du specielt vil sige vi skal se/opleve og kan du anbefale hotel eller lignende omkring centrum.

  Mvh Claus

 12. Vi skal til Medulin i en uge og derefter til Zaton camping ved Radar en uge til Juli. Vi hat et stort ønske om at se delfinshow, og muligvis komme tæt på delfinerne -er det en mulighed i nærheden af de steder vi skal?

  På forhånd tak for svar
  -og tak de gode fif jeg får af din side

  Tina Strinhaugen -en stor fan af Medulin.hr

 13. Hej Claus,

  I skal selvfølgelig se den gamle bydel, super hyggeligt!. Derudover er der ikke umiddelbart noget som man skal se i selve Zadar, men en tur langs promenade fra Centrum til Borik er ganske hyggeligt, på denne rute er der også flere små hyggelig restauranter.

  Hotel? har ikke umiddelbart nogle anbefalinger i Centrum

  Mvh, Morten

 14. Hej Tina

  Størst mulighed for at se Delfin er ved Øerne Cres og Losinj, der er så vidt jeg ved ingen Delfinshow, men der er Delfin sejlture fra Rabac og Muligvis også Medulin, hvor man kan være heldig at se en Delfin.

  Mvh, Morten

 15. Hej. Vi er 3 midaldrende par der skal til Zadar midt i august.
  Kan man leje cykler? Hvor kan vi leje deM? Hvis vi får fat i dem, hvor vil det være godt at cykle hen? Vi talte om at sejle ud til an af øerne og cykle der?
  Er det en ide?
  Hilsen Benedicte

 16. Hej Morten.
  Vi er en familie på 4, som om 3 uger skal på ferie til Kroatien for første gang. Vi glæder os meget og har planlagt at det skal være en ren slap af ferie. Det eneste vi har planer om, er at tage til Krka. Vi skal bo i Zadar. Er der mange selskaber der arrangerer ture dertil? Eller er det lige så nemt, at tage en bus derop? Er der ellers andet, som er noget man absolut skal se når man er på ferie i det område? Tak for en super hjemmeside.

 17. Hej Benedicte

  jeg ved desværre ikke præcist hvor i kan leje cykler i Zadar, men jeg er ikke i tvivl om at i kan, mit bedste bus vil være i Borik eller ved den gamle bydel.

  Zadar området er relativt fladt, så der er flere muligheder, i kan f.eks cykle til Nin. Øerne er helt sikkert også super til cyckling, højst sandsynligt kan i også leje cykler på både Pasman og Ugljan.

  Mvh, Morten

 18. Hej Mariann,

  der er direkte bus her om sommeren fra Zadar til Krka (Skradin), men da i er 4 kan det sikkert bedre betale sig at leje en bil for en dag og så selv køre til Parken.

  Noget man absolut skal se? ikke umiddelbart, der er masser af skønne små byer, men der er godt fyldt op over det hele.

  Mvh, Morten

 19. Prisniveauet, som Morten oplyser er vist lige i underkanten. Vi har netop været i Sibenik (28.06 – 12.07), og parkering langs murene koster noget mere end oplyst (dog ligger der en større parkeringsplads ind mod byen, hvor parkering kun koster kurona 3/time). Restaurationspriserne er også i underkanten. Det kan godt være, at en hovedret står til måske kurona 65, men hertil kommer så tilbehør m.v. så en middag for 4 ryger let op på 500 – 1000, hvilket selvfølgelig stadig er billigt ift. DK, men alligevel ikke rørende billigt.

 20. Hej Morten.
  Tak for en informativ side. Vi er to der skal til Zadar slut september, start oktober. Vi vil gerne leje bil. Kan du anbefale nogle bureauer og måske fortælle om du kender til firmaer man skal holde sig fra?
  Må man parkere i den gamle bydel i Zadar?

  Med venlig hilsen

  Ole

 21. Hej

  Vi overvejer at flyve til Zadar og så leje en bil der nede. Men hvordan er det og køre der nede? Er der mange bjerge og smalle kystveje, man skal køre på? Jeg er ikke særlige glad for højder, heller ikke i bil.

 22. Hej Solvej

  der er bjerge og forholdsvis smalle kystveje, men i Zadar området er ingen af delene noget du skal bekymre dig om, i det område er der relativt fladt og kystvejen er som en almindelig dansk landevej. Hvis i kører syd for Split er kystvejen lidt mere kupperet, men ikke så det på noget tidspunkt bliver ubehageligt.

  Mvh, Morten

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

It is main inner container footer text