Kategorier
Dalmatien Rejser

Zadar

Pga. byens strategiske beliggenhed, godt beskyttet af øen Ugljan, har Zadar siden den blev grundlagt af Libur stammen 900 år f.kr, været en vigtig by af kontrollere for de forskellige herskere som Zadar’s igennem sine 3000 år har været underlagt, Zadar har blandt været underlagt det romerske rige, det byzantinske rige, Venedig, Ottomans riget, Kroatiens tidlige konger, Østrig, og sidste Italien, som faktisk herskede her til slutningen af 2. verdens krig, hvorefter Zadar blev en del af Jugoslavien.

Zadar

I forbindelse med de skiftende herredømme, har byen været udsat for utallige angreb, det seneste angreb var under “Homeland war” (Balkan krigen) hvor byen blev udsat for bombardering fra den Jugoslaviske folkehær (JNA), som havde positioneret sig få km uden for byen. De mange bombarderingen ødelagde desværre mange af de historiske bygninger i den gamle bydel, men heldigvis blev byen blev befriet i 1993 inden den komplet var ødelagt.

Soluret Zadar

Den gamle bydel og resten af byen er blevet totalt genopbygget, så for mange turister er det svært at tro på, at byen for mindre end 20 år siden var del af en krig, men man behøver kun at køre 10-15 km uden for byen i retning af Maslina, så vil man stadig kunne finde skilte med skriften “Mines” – miner.

Vores mini ferie i Zadar

Den først dag i ferie, besøgte vi den gamle bydel i Zadar, som er et “must see” her kan man finde historiske bygninger i smuk arkitektur, som f.eks. kirken St. Donatus fra det 9. århundred der ligger ved siden af det romerske forum.

Noget nyt som jeg ikke havde set før var at man nu kunne man køre med et mini tog igennem den gamle bydel, turen starter ved og ender ved kirken St. Donatus. Turen kostede 20 kn for voksne (børn gratis),vores tøserne var naturligvis ikke i tvivl om at vi skulle med på turen J. På korte som du kan åbne nedunder har jeg tegnet ruten for mini toget.(Jeg er ikke sikker på om toget køre i højsæsonen, pga. for mange turister i gaderne.)

Zadar kort, med vores markeringer

Efter vi havde kørt med toget, gik vi ned til lys orgelet, som kaldes “en hilsen til Solen” og sø orgel som spiller ved hjælp af bølgerne, begge dele ligger i den nordvestlige ende af halvøen . Derfra gik vi langs Rivaen ned til universitet bygningen. (undervejr besøgte vi naturligvis den ny “dansk” legeplads som de har opført i parken).

Orgelet

Fra universitet bygningen gik vi langs den gamle bymurene til Kopnena Vrata og “de 5 brøndes plads” som ligger foran parken i den sydlige del af halvøen.

Her er vores tips til en ferie i Zadar

Parkering Zadar:

Man kan parkere langs bymurene i den gamle bydel; 7 kuna pr. time.

Alternativt kan man efterlade bilen ved det store galleri shopping center og gå over broen som fører til den gamle by, endvidere kan man parkere tæt på ACI marinaen, hvor man så kan blive transporteret over i en robåd.

Spise ude: 

Der er selvfølgelig mange restauranter i den gamle bydel, personligt har jeg kun prøvet få par stykker, derfor kan jeg kun anbefale Arsenal.

Hvis man bor i bydelen Burik eller Diklo, kan jeg varmt anbefale restaurant Sime.

Overnatning i Zadar:

Størstedelen af ferielejlighederne og hoteller (også vandrehjem) i Zadar, befinder sig i bydelene Borik og Diklo, selvom der herfra er et par kilometer til byen er det meget nemt at komme frem og til bage med busser. Fordelen ved denne del af byen er at man er meget tættere på de gode strande i Zadar.

mini-teltVed Zadar er der også mulighed for at bo på campingplads, den mest kendte campingplads i området er Holiday village Zaton, som er beliggende ca 9 km nord for Zadar, i området er der også et par andre interessante campingpladser som du kan læse mere om her

Strande i Zadar

Hvis hovedparten af ferien skal tilbringes ved stranden, er Borik og Diklo nok det bedste sted at vælge, der er dog andre “strand muligheder” du kan læser mere om hvor du finder strandene i Zadar her.

Jeg håber at dette kan give dig lyst til at besøge Zadar, har du et spørgsmål, skriver du bare en kommentar.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

73 kommentarer til “Zadar”

Hej igen. Jeg synes det lyder interessant, især nu hvor ryanair flyver derhen. Men jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor turister byen er?

Mvh. Ane

Hej Ane,

Zadar er en rigtig dejlig by, med en flot gammel bydel, et godt sted at bo for familier med børn er i bydelene Borik og Diklo, herfra er der bybus ind til den gamle bydel.

Turister? dem er der mange af i Zadar 🙂

Mvh

Morten

Hej.

Kan I sige noget om hvordan vejret er i Zadar i oktober i efterårsferien? Kan man stadig bade og er swimmingpools mon stadig åbne?

Hej fra Rikke

Hej Rikke, svaret er Ja/nej 🙂

Ud af de 8 år vi har boet her, har det været muligt at bade indtil midten af oktober i 5 af årene, så med lidt held kan i sikker både komme i poolen og havet.’

Mvh, Morten

Hej!
Vi er to, der vil flyve til Zadar i uge 43.Vi kan lide natur og kultur og tager gerne lokale busser o.lgn.Vi har en uge- hvad vil I især anbefale at vi oplever og hvor er det dejligt at bo?
det behøver jo ikke at være i zadar..
Hvordan er vejret 3. uge i oktober?
Mvh Margit

Hej Margit,

hvis i vil opleve lidt vil jeg anbefale at i finder noget i Zadar, da der sikkert sker en del mere på denne tid af året. Fra Zadar har i bus afgange til masser af skønne steder, i kan f.eks tage til National parken Krka (Via Sibenik), og i kan besøge omkring liggende byer så som Nin og Biograd na moru.

Vejret? ja, hvis det følger gennemsnittet har vi sikkert omkring en 20 grader dagstemperatur, regn kan forkomme men som regel ikke i alt for mange dage af gangen.

Mvh

Morten

Hej igen, vi har fundet en god og billig lejlighed tæt på rivaen. Efterfølgende er vi dog kommet til at snakke om, om der er en strand der eller om det kun er promenade? Vi vil nemlig gerne bo tæt på stranden.

Mange tak for dinde gode svar.
Mvh Ane

Hej Ane

Jeg formoder at du med Rivaen mener halvøen med den gamle bydel, i så fald er i ikke særlig tæt på stranden (ca 3 Km), hvis i skal bo ved stranden er det nemmest i bydelen Borik eller Diklo.

Mvh

Morten

Hej
Vi er 4 kvinder, der gerne vil se og vandre. Hvordan ser det mon ud i området med vandrestier? April tænker vi os.
Dejligt at få lidt Info først.
Marianne

Hej Marianne,

med hensyn til vandrestier ved Zadar by er min viden meget begrænset. Da der stadig er områder med miner relativt tæt på Zadar, tror jeg at udvalget af vandrestier tæt på byen er begrænset, hvad i kan gøre er naturligvis at gå langs vandet i rettingen af Zaton og Nin. I kan også tage færgerne over på øerne omkring Zader, der er der sikkert god mulighed for en vandre tur.

Hvis i har bil til rådighed vil jeg anbefale jer at køre til nationalparkerne Paklenica eller Velebit, begge steder er yderst populære vandre steder.

Mvh,

Morten

Hej

Vi overvejer at tage til Zadar midt april, er der nogen der har været der på den årstid?
Kender i noget til hotellerne Pinija og Bluesun hotel alan? Kan se de ligger et stykke fra centrum, er der noget omkring hotellerne? eller hvordan er omgivelserne?

På forhånd tak

VH Tine

Hej Tine

Det har vi selvfølgelig 🙂

Hotellerne kender jeg kun af navn, Bluesun Alan ligger i Starigrad Paklenica og Pinija ligger i Petrcane, begge er et godt stykke fra centrum og jeg tror ikke der sker meget i den omliggende område på denne tid af året, men hvis i kan lide at vandre er Bluesun perfect, da det ligger lige ved indgangen til Nationalpark Paklenica.

Hvis du skriver til mig hvad i gerne se / lave, om i lejer bil etc. kan jeg komme med nogle alternativer hvis de to ovennænvnte ikke passer.

Mvh,

Morten

Mange tak for svar 🙂
Vi havde tænkt at det skulle være en slap af ferie, med gå ture, spise og bade, så derfor vil vi gerne have et hotel med indendørs pool da det vist lige er koldt nok at bade ude i den mdr 🙂

Vi har ikke lagt nogen planer, men det kunne jo være meget rart hvis der var lidt by i gå afstand.

Vh Tine

Hej Tine,

jeg tror der er godt mulighed for afslapning begge steder, men det sker nok ikke meget hverken i Starigrad eller Petrcane på den tid at året 🙂

Mvh,

Morten

hey

Hvilke erfaringer er der med vejret i starten af april.

Skal afsted med et værested for sindslidende og det er ikke bade tur, vi vil gerne slappe af men også se noget. Har kigget på et hotel der hedder donat zadar kender i det???

MVH Michelle

Hej Morten.

Vi er en familie på 4 – 2 voksne og 2 børn (8 og 11 år), som regner med at booke en tur til Zadar i maj måned, kan du fortælle noget om, hvordan vejret gennemsnitligt er der?

Er der seværdigheder specifikt for børn?

På forhånd tak for dine svar 🙂

Mvh. Helena

Hej Michelle,

i starten af April er vejret som regel meget skiftenden, så i kan godt risikere at få brug for både regnjakke og shorts og T-shirt.

Donat har jeg ikke selv været på, kender det kun fra billeder, jeg tror det er et fornuftigt gennemsnists hotel.

MVh,

Morten

Hej Helena,

i Maj burde der være solskin det meste af tiden, men garanti kan jeg naturligvis ikke udstede 🙂

Specifikke børneaktiviteter er der ikke umiddelbart, den gamle bydel er hyggelig, vores børn som er samme alder finder den super.

Mvh, Morten

Tak for svar Morten; -)
Hvordan kommer man nemmest til hotellet fra lufthavnen? ?
Taxi, bus eller andet? ?
Vi skal 11 afsted og ankommer ved 9.00 tiden om morgenen; ‘)

Hi Michelle,

fra lufthavnen kører der en lufthavnsbus, til bus station og den gamle bydel. hvis i skal til Hotel donat (Bydelen Borik) skal i tage bybus nummer 8 fra et af de to steder. prisen for lufthavnsbussen er 25 kr / per og prisen for bybussen omkring en 10ér. Da i er 11 er det næsten lige så billigt og en del nemmere hvis i forudbestiller en transfer til 11 personer. http://www.cheaptransfercroatia.com/transfer-taxi-booking/?term=3&dest=46112&tname=Zadar%20Airport&rid=2530&dname=Zadar%20Borik&view=booking

Taxi er sidste og dyreste løsning

Mvh, Morten

Hej 🙂

Är det någon som har rest mer Ryanair från Bilund till Zadar?

Är det att rekommendera eller undvika??
Har nämligen redan bokat biljetter :))

Hej Ida,

hele min Familie rejser med Ryanair fra billund (Sidste aar 2 eller 3 gange), og her i April har jeg har booket 4 billetter til rejser her i June, ingen problem.

Mvh,

Morten

Hej Morten

Tak for en informativ side. Mine to børn (3 og 6år) og jeg tager en tur til Zadar fra d.7.-14.maj. Vi har valgt at flyve med Ryanair og skal bo på Zaton Camping i en mobilhome. Vi lejer en bil i lufthavnen så kan komme omkring.

Er der noget man skal/bør se ud over den gamle bydel i Zadar og omegn ?

Mvh
Vicki

Hej Vicki,

Dejligt at høre at du kan lide min side.

Med to børn i alderen 3 og 6 år, er der ikke så mange ting jeg umiddelbar vil anbefale, en tur i den gamle bydel i Zadar skal i selvfølgelig tage, her er der et minitog som kører en rundtur, det kan jeg anbefale. Der udover kan bør i også besøge Nin, rigtig hyggelig by nogle få kilometer fra Zaton. Hvad i ellers kan overveje er en tur til Solaris i Sibenik, hvor der er nogle store legepladser og et mini vandland. Men ellers er der jo en hel del muligheder på Zaton Camping.

Mvh, Morten.

Tak for det hurtige svar…vi glæder os til vi skal afsted og håber vejret er med os 🙂

Hej.
Super hjemmeside.
Vi skal køre til Kroatien og bo uden for Novigrad på Istrien. Jeg vil super gerne besøge Zadar. Kan vi køre dertil på en dagstur, eller skal vi finde en overnatning der. Jeg har læst om strandene på Saharun, Dugi o tok – mener jeg har læst, at vi kan tage en færge dertil fra Zadar. Er det en tur, du vil anbefale til en familie med børn på 14, 12 og 6 år.
Hvis vi skal overnatte, kan du så give gode råd med, hvordan vi finder billigst overnatning. Vi er en familie på 5.
Mange kærlige hilsner fra Mette

Hej Mette,

Tak for det!

Turen fra Novigrad til Zadar tager nok omkring de 4 timer, så jeg vil ikke umiddelbart anbefale det som en dagstur.

Der er som du selv nævner en færge fra Zadar til Dugi Otok, men da jeg ikke selv har været kan jeg ikke umiddelbart sige om det er “besværet” værd.

Billig Overnating? det bedste er nok at kigge efter et hostel i området.

Mvh, Morten

Hej
Der der nogen som har erfaring med at leje cykler i Zadar? Er der cykelstier der?
Vi skal dertil i oktober.
Mange tak for hjælpen?
Kh -inger

Hej Inger,

Jeg ved ikke umiddelbart hvor man kan leje cykler, men der er helt sikkert i centrum eller ved hotellern i Borik. Cykelstier som man kender dem fra DK, er der umiddelbart ikke, men jeg vil mene at man sagtens kan køre rundt i byen på cykel. Ud mod byen Zaton (Nord for Zadar) burde der nu være cykelsti det meste af vejen

Mvh

Morten

Hej Morten

Vi mangler det helt perfekte sted at bo ii/omkring Zadar i efterårsferien – 4 overnatninger. Vi lejer altid et hus eller lejlighed, når vi er på ferie rundt i Europa. Denne gang har vi også “trawlet” diverse sites på nettet igennem, men uden at finde det helt perfekte. Det helt perfekte for os – 5 personer – er tæt på Zadar men med havudsigt fra terrasse eller have.

Håber du kan hjælpe os med at få kontakt til en udlejer, der har boliger, der matcher vores ønsker.

På forhånd tak.

Venlig hilsen
Jens Andersen

Hej Jens,

Jeg kan ikke anbefale dig noget specifikt i Zadar, saa der maa du soege videre, jeg har tjekket ved vores partner her de har ihvertfald en del lejligheder i Zadar med havudsigt, saa det burde vaere muligt at finde noget.

Mvh

Morten

Hej Morten,

Jeg skal med kæresten og svigerfamilien til Zadar i juli i 10 dage, hvor vi skal bo samlet i Mobile-Homes på en campingplads. Jeg overvejer dog at overraske min kæreste med at blive der et par dage ekstra, hvor det kun er os to.

Derfor ville jeg høre, om du kunne anbefale et hotel eller et sted, man kan bo? Derudover ville jeg lige høre, hvor svært det er at komme til lufthavnen, hvis man bor nær stranden.

På forhånd tak!

Mvh Simon

Hej Morten
vi skal til Zadar i juni og vil gerne vide om euro er betalings midel
hilsen Johs

Hej Simon,

jeg kan ikke anbefale dig et specifikt hotel, men til en par ferie, vil jeg anbefale at i bor enten i den gamly bydel eller i Borik, som ligger ved stranden. Fra den nordlige ende af den gamle bydel går der bus til Lufthavnen. Hvis i bor i Borik, skal i tage bybus nr. 8 til den gamly bydel, så det er relativt nemt at komme til lufthavnen.

Venlig hilsen, Morten

tak for dit svar om euro

og endnu et lille spørgsmål er det bedst at bestille bil her fra Danmark så den står klar i lufthavn eller skal vi vente til vi er dernede venlig hilsen Johannes

Hej Morten

Sikke en fin informativ side du har her 🙂

Vi skal på miniferie i Zadar 29/4-3/5 så derfor er jeg lige nu ved at støvsuge nettet for tip og råd til en god ferie 🙂
“Vi” er 1 voksen + 2 børn hhv. 6 og 10 år.

Under min søgning er jeg stødt på nogle fantastiske billeder og beskrivelser fra ture i Plitvice Nationalpark! Der vil vi gerne hen!
Så nu er mit spørgsmål, hvordan får jeg bedst passet et besøg dertil, ind i vores lille 5 dages ophold…?

Vi ankommer tirsdag morgen/formiddag i Zadar og min tanke lige p.t. er at starte dagen i Zadar by og så om middagen/eftermiddagen tage en bus (?) op til Plitvice hvor vi vil overnatte den første nat. Dermed kan vi være friske og veludhvilede onsdag til en tur rundt i nationalparken.

Men hvad gør vi så lige med vores tasker, er der mulighed for at “opmagasinere” sine tasker et sted i byen (busstation eller???) så vi ikke skal slæbe rundt med dem 😉

Jeg har også overvejet at vi kan nøjes med en 1-dags tur til Plitvice, men jeg ved ikke om man kan komme tidligt nok af sted med bus, og hvor frisk man så er når man når frem…
Findes der nogle gode turist-ture man kan tage med?

God råd søges!

På forhånd mange tak for svar 🙂

Hilsen Trine

Hej Morten vi er 3 kvinder ( 3 generationer) der vil tage til zadar i starten af april. Det er absolut budget ferie. Vi vil gerne bo centralt og med mulighed for selv at lave mad. Det gør ikke noget det er en umoderne lille leglighed, men det er vigtigt at det er nemt at komme til shopping gaderne, det er det der trækker for yngste medlem 17 år. Helst gåafstand. Hvor finder vi noget meeget billigt 8-12 april fly med Ryan air. Går der busser fra lufthavnen og hvis ja hvad koster det.
På forhånd tak

Hej Mette,

Denne her lejlighed virker meget fed og ligger total centralt, hvis ikke det er noget kan I kan prøve og se om i kan finde noget her, på denne tid af året burde det ikke være noget problem at finde noget tæt på centrum.

Fra lufthavnen går der en lufthavnsbus til bus station og den gamle bydel, priser er 25 kn per person.

Mvh, Morten

Hej Trine,

Når i rejser på den til af året vil jeg anbefale at i lejer en bil og selv kører til Parken fra Zadar. så skal i ikke tænke på baggage og transport til og fra jeres lejlighed ved plitvice er heller ikke noget problem. Billeje er meget billigt på den tid af året, du kan se priser her.

Alternativt kan i også rejse med rute bus, i så fald skal i være opmærksom på vores jeres lejlighed ligger i forhold til indgangene til Parken. Opmagasinering af tasker kan gøres vil indgangen til Plitvice.

Der er muligvis også organiserede udflugter (turist-ture) fra Zadar, hvis der er det i vil, må i tjekke muligheder når i er ankommet.

Mvh, Morten

Hej Morten.

Super side du har her 🙂 Vi overvejer at tage til Zadar 3 dage i påsken. 19-22 april. Vi regner med at bo på Hotel Pinja, Petrcane bb Zadar, 23231 Kroatien. Da de har halvpension.
Hvad kan bedst betale sig fra lufthavnen ??? Er det at leje en bil, eller tage en taxa frem og tilbage ??
Vi er et ungdommeligt par på 41 og 49 år. Er der noget du vil anbefale vi skal se/gøre ??
Hvad skal vi ca. forvente at betale for en øl på en bar om aftenen ??? Og er der overhovedt nogen barer i området hvor vi skal bo ??? 🙂 🙂

med venlig hilsen og på forhånd tak

Jeanette

Hej Jeanette,

tak for de rosende ord :-).

Petrcane er beliggende ca 10-12 km fra Zadar, så det nemmeste er at leje en bil, alternativt kan i tage en taxi (jeg vil gætte på at en tur koster omkring 250 kr) en anden mulighed er at tage lufthavnsbussen til Zadar og så skifte til en lokal bus mod Petrcane. (dette koster ca. 100-120 for jer begge)

Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men jeg tvivler på at der ret meget udover hotel baren og et par af de lokale restauranter som er åbne på denne tid af året, så i skal nok påregne at i skal tage indtil Zadar hvis i skal have lidt flere hyggelige steder at vælge imellem.

Mvh, Morten

Hej jeanette

vi var i zadar sidste år 2 gange. Kender ikke området hvor du skal bo men mht kørsel til og fra lufthavnen så havde vi omkring 20 km og kørte begge veje i taxa. Der var forskel i prisen på da vi ankom og da vi skullle hjem men mon ikke jeg har et kort liggende på det selskab vi kørte mest med og dem kan man bare ringe til.
mener at vi gav 250 kr fra lufthavnen men tilgengæld kun 150 til lufthavnen, vigtigt at aftale pris inden i stiger ind, hold fadt i jeres pris og gå hvis ikke den passer jer; -)
Rigtig god ferie
zadar by er bestemt et besøg værd! !!

Hej.
Vi er et par der har købt returbilletter til Zadar i juli måned. Vi rejser med vores søn på 1 1/2 år og vil meget gerne tilbringe vores ferie på 2 forskellige børnevenlige strande samt se et par byer (små er fint). Har du nogen forslag til hvor vi skal tage hen?
Vi har kigget på Rab, Pag, Krk, Nin og Dugi Otok men finder det meget svært at vælge her fra Danmark når vi aldrig har været i landet før.
Det vigtigste er et par forskellige gode strande med sand og skygge – og gerne et sted med lidt by.
På forhånd tak. Bedste hilsner -Stine & Thomas

Hej vi er to piger som taenkte paa om du har nogle informationer med hensyn til busser (offentlige) som gaar til nationalparkerne Krka og plitvice lakes fra Zadar??

dejligt med en side om byen paa dansk! we like

Hej.

Dejligt hjemmeside.

Vi skal til Zadar til August med Ryan Air.
Vi skal på på Zaton Camping/mobile homes i Nin.
Det er vist ca20-30 km fra Zadar lufthavn.

Ved du om det er muligt at spille golf nogle steder tæt på Zadar eller Nin?
Synes ikke jeg har kunne finde noget på nettet.

Pft.

Ditte

Hej Stine

Både Rab og Nin har en super fine og børnevenlige sandstrande og de er begge forholdsvis tæt på Zadar. Dugi Otok er også en mulighed. Rab by er super hyggelig, så det vil nok være min 1 prioritet.

Mvh, Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.