Kategorier
Guide

Penge og valuta til Kroatien rejsen

Som i sikkert ved er Kroatien et EU land fra den første juli 2013, dette medfører en del ændringer, blandt andet bliver indrejsen til Kroatien for folk med schengen Visa nemmere da Kroatien delvist indfører regler som gælder i Schengen området.

Kroatiske-penge

En ting som ikke umiddelbart ændrer sig er den Kroatiske valuta, indtil videre forbliver den Kroatiske Kuna, det eneste officielle kontant betalingsmiddel i Kroatien.

Betaling med Euro, er muligt nogle få steder (lovligt) f.eks. ved motorvejs betaling og i lufthavne. Almindelige handlende, kiosker etc. må kun modtage kontant betaling I Kuna, men mange tager alligevel imod Euro, oftest til en ikke alt for favorable Kurs.

Den Kroatisk Kuna findes i følgende form.

Sedler, 1.000, 500, 200, 100, 50, 20, 10, og nogle få ældre 5 Kuna sedler som stadig er i omløb.

Mønter, 25 (sjælden mønt), 5, 2 og 1 Kuna, Lipa (ører) findes i 50, 20, 10, 5 , 2, 1

Note: Iturevet sedler er ikke velkomne hos alle handlende, da de skal ombyttes. Så hver opmærksom på at de handlende ikke forsøger at give jer en når i skal have penge tilbage.

Betaling med Kredit kort

I Kroatien er der meget udbredt at betale med kredit kort, restauranter, forretninger, hoteller, supermarkeder etc. accepterer typisk følgende kredit kort. Mastercard, Visa, American express, diners, Eurocard.

Veksling af Penge

Om det er bedste at veksle hjemmefra eller hernede, kan jeg desværre ikke give et entydigt svar på, vores erfaring er at forskellene er marginale, det eneste man skal vide er at det normalt er bedst at benytte sig af de veksel kontorer som man finder i alle turist områderne, da de som regel har den bedste veksel kurs. Hoteller og banker er som regel noget dyrere.

Hæveautomater

Der er masser af bankautomater i alle turistområderne, nogle af automaterne har et system, hvor pengene kommer ud først og kortet til sidste (I Dk er det modsat) så det er flere gange sket at jeg er blevet kontaktet af folk som har ”glemt kortet”. Så vær opmærksom på det når i hæver penge.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

6 kommentarer til “Penge og valuta til Kroatien rejsen”

Hej 🙂

Super dejligt med denne side 🙂

Vi har besluttet at tage til Kroatien til sommer men er i tvivl om de stadig bruger kuna eller om de er overgået til euro i år? Vi skal nemlig betale depositum i euro til udlejer 🙂

Hilsen michelle

Hejsa. Hvad får man den bedste kurs på euro eller danske kroner ?
Venlig hilsen kirsten larsen

Hej Kirsten, umiddelbart vil jeg mene at der ikke er nogen forskel, så vidt jeg ved fastsættes kurserne i henhold til de aktuelle dagskurser for nationalbanken.

Mvh, Morten

Hej
Kan man rejse dertil kun med dansk pas eller kræves en form for visum

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.