Kategorier
Byer Dalmatien

Petrcane

Petrcane er en lille fiskerby i Kroatien, beliggende ca. 10 kilometer nord for Zadar.

Petrcane

Denne lille fiskerlandsby er næsten 900 år, og kendetegnes af maleriske dalmatiske huse, smukke strande, klart vand, duftende fyrretræer samt et meget mildt middelhavsklima. Den smukke bugt, hvor Petrčane ligger i, er omgivet af to halvøer – Punta Radman og Punta Skala.

I Petrcane kan man finde en håndfuld af livlige caféer, restauranter, markeder, hoteller osv. Beboerne i Petrcane beskæftigede sig tidligere hovedsageligt med landbrug og fiskeri, men i dag Petrčane kendt som en turistby med en masse af ferielejligheder, værelser og villaer til udlejning.

Historiske byer som Zadar og Nin ligger kun ti kilometer derfra.

Strande i Petrcane

Den mest populære strand i Petrcane ligger på en halvø i nærheden af Pinija hotellet. Denne strand er også kendt som Punta Radman. Stranden er delvis af grus og sten, men der er også en del som er sand, hvilket er perfekt til børn. En del af stranden tilhører Pinija hotellet og er kun til hotellets gæster. Langs stranden er en tæt granskov som giver skygge og på stranden er der mange faciliteter, der tilbyder sjov og afslapning.

Petrcane Strand

Lidt længere væk ligger Nela Beach Club. Det er en sten strand, med beachvolleybane, bar, åben gym på stranden, en pirat lejr, og  pop, rock og latinmusik. Denne strand er et meget populært mødested for unge mennesker. Entré er gratis.

På den nærliggende halvø Punta Skala ligger turist landsbyen Zaton, ideel til familieferier. Halvøen er dækket til af tæt granskov som giver dejlig skygge og har pragtfulde naturlige strande (grus, sand og sten). Skoven på denne strand er helt skåret ned, men det er muligt at finde fred og skygge i nogle dele af skoven. Det koster ca. 30-35 kn i entré. En del af stranden er reserveret for naturister.

Et stykke derfra kan man finde den ubeboet naturlige bugt Visevica, den ikke er overrendt, så den er perfekt for naturisme og privatlivet.

Overnatning i Petrcane

Petrcane tilbyder en lang række af forskellige overnatningsmuligheder, det er alt fra privat ferielejligheder, værelser til hotelophold. Der er Falkensteiner Hotels & Residences Punta Skala og Hotel Pinija.

Man kan også campere i Petrcane, der er godt nok kun et par få af dem, men til gengæld ligger de kun få meter fra havet – Camping Puntica er beliggende nær centrum af Petrcane, Camping Pineta ligger lidt længere væk. I Zaton (9 km fra Petrcane) ligger Zaton Holiday Resort campingplads hvor man kan leje ferielejligher, Mobil homes og naturligvis standplader, Zaton er den største campingplads i Dalmatien.

Restauranter i Petrcane

I Petrcane finder man mange kaffebarer, restauranter og taverns, hvor man kan føle den sande ånd af stedet og menneskerne og nyde deres gæstfrihed. Det gastronomiske tilbud omfatter en række lokale dalmatiske retter tilberedt efter traditionelle lokale opskrifter. Tilbuddet omfatter frisk fanget fisk, som i kombination med lokalt hjemmelavet olivenolie, friske grøntsager og hjemmelavet vin, giver en unik gastronomisk oplevelse. Der er også forskellige kød specialiteter, som på ingen måde halter bagefter fiske retterne, også tilberedt i en traditionel dalmatiner stil.

Petrcane Camping

Hvad skal man lave i Petrcane?

Udover det fremragende køkken og de smukke strande, hvor man i det krystalklare vand kan nyde svømning, dykning, surfing eller andre vand aktiviteter, kan man også under opholdet i Petrcane nyde forskellige andre aktiviteter såsom vandreture, jogging, cykling, ridning, elastikspring, eller man kan tage en dagstur til en af nationalparkerne og naturparkerne, der er beliggende tæt på Petrcane.

Endags ture fra Petrcane:

Shopping i Petrcane

I centrum af Petricane er der flere små supermarkeder, slagtere, markeder og bagerier. Hvis man har brug for at handle større ind, anbefale vi at tage til Zadar. Butikken på torvet (Konzum) har åben hver dag fra kl. 7:00 til 21:00 (søndage til 20:00), og her kan man købe de mest nødvendige ting. Dette er en ganske lille butik så der kan være lang kø ved kasseapparatet. Der er en butik ved indgangen til Pinija hotellet men tilbuddet er ikke så stort som i Konzum, men hvis man bare lige skal have en snack og en drink, kan denne shop gå an.

På tankstationen, som er beliggende på hovedvejen, er der en butik åben 24/7 som sælger drikkevare og cigaretter, men det er langt fra byen, og vi anbefale ikke at man går til fods.

Man kan købe friskfanget fisk direkte fra fiskerne foran Konzum hver morgen, fra kl. 8:00 til 10:00.

Ud over butikker er der flere friske frugter og grøntsager boder rundt omkring i landsbyen, hvor de lokale sælger lokale grøntsager, frugt, olivenolie og brændevine – bare tage en gåtur langs kysten og man vil nemt kunne finde dem.

Natteliv i Petrcane

I Petrcane spilles der meget lokalt dalmatisk musik, men man kan selvfølgelig også gå på cafeer hvor der spilles den nye moderne musik, som på strandene hvor der er et par cafeer, hvor man kan slappe af med et stort udvalg af drinks og cocktails. En af de populære Caffe bars, er Vagabundo som er kendt for sine fester og den gode atmosfære – personalet sørger for, at man ikke bliver tørstig og at man har det sjovt. Caffe Vagabundo ligger i hjertet af byens.

At komme til Petrcane

Lokale busser der køre fra Zadar til Petrcane starter fra Zadar busstation og stoppe på torvet i Petrcane. Billetprisen for en envejs billet mellem Petrcane – Zadar er 13 kuna. Køreplanen for helligdage er lig med den gældende køreplan for søndage.

Regelmæssige buslinjer, der kører langs kystvejen stopper på hovedvejen i Petrcane. Fra lufthavnen Zemunik er man først nød til at tage til den centrale busstation i Zadar og skifte til en bus til Petrcane.

Den nærmeste lufthavn er Zemunik nær Zadar, som er beliggende omkring 22 km fra Petricane (ca. 30 minutters kørsel).

Den nærmeste motorvejs A1 afkørsel er Zadar Zapad (Zadar West), som er omkring 30 km fra Petrcane. Hvis man ankommer fra retning Split eller Dubrovnik, kan man køre langs kystvejen, som er meget mere interessant, fordi man passerer mange smukke steder, men der kan opstå en del trafik propper i sommermånederne, så vi anbefaler at bruge motorvejen.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.