img

Dalmatien

/
9982 Views

Dalmatien er en region på østkysten af Adriaterhavet. Regionen strækker sig fra Tribanj i nord til Konavle i syd. De vigtigste byer er Split, Zadar og Dubrovnik. I hele Dalmatien bor der omkring 860 000 indbyggere. Den naturlige skønhed, det krystalklare hav, de fantastiske strande samt den store historiske værdi af forskellige byer har gjort Dalmatien til den største turist-regionen i Kroatien. Regionen Dalmatien er opdelt i tre dele; Nordlige Dalmatien med Zadar som det vigtigste centrum, centrale Dalmatien med Split som det vigtigste centrum og sydlige Dalmatien med Dubrovnik som det vigtigste centrum.

DalmatienNavnet Dalmatien har eksisteret siden det første århundrede og stammer fra Delmats (Dalmatinere), en Illyrians stamme. Det geografiske Dalmatien har ændret sig betydeligt over tid, og den historiske region af Dalmatien udvides til Bosnien-Hercegovina, Montenegro, Albanien og store dele af Serbien.

Dalmatien har udviklet sig til et internationalt kendt og populært feriemål primært på grund af sin smukke natur og dens bevarelse. Men Dalmatien består ikke kun af det smukke Adriaterhav og de ​​fantastiske strande langs kysten, der er også andre smukke naturlige seværdigheder. Der er fire nationalparker beliggende i Dalmatien, der tiltrækker et stigende antal indenlandske og udenlandske turister hvert år.

Nationalparken Krka dækker et areal på 109 km ² af floden Krka mellem Knin og Skradin. Nationalparken blev grundlagt i 1985. Det mest imponerende og smukke del af parken er floden og syv store vandfald.

Paklenica National Park er en nationalpark i Velebit bjergkæden, 30 km nordøst for byen Zadar, ved den kroatiske Adriaterhavskyst, og omkring 1 kilometer fra Starigrad. Den blev allerede erklæret til nationalparken i 1949. De højeste tinder er Vaganski Vrh 1757 m, og Sveto Brdo, 1750 m. Nationalparken har et stor klatre område med over 400 ruter af varierende sværhedsgrad. For de, der ikke klatre, er der 150 km afmærkede vandrestier, hvor man kan opleve mangfoldigheden af parken.

National Parken Kornati består af en del af øgruppen Kornati øerne. Kornati er den tætteste øgruppe i Middelhavet og de blev erklæret en nationalpark i 1980. Nationalparken har i alt 89 øer, holme og skær.

Kornati

Øen Mljet er beliggende nær Dubrovnik, i en gruppe af syd dalmatiske øer, National Parken Mljet dækker den nord-vestlige del af øerne. Parken blev grundlagt i 1960. Med en skov dækning på 90 procent, er Mljet en af ​​de mest skovklædte øer i Middelhavet. I skovene i nationalparken finder man mange forskellige planter og dyr. Mongooses lever stadig i skovene i nationalparken, hvilket faktisk er fremmede arter til denne region. Nær øen, er munkesæle, som er blandt de mest truede pattedyr i verden, blevet spottet.

Udover de nævnte nationalparker i regionen Dalmatien, er der også fire naturparker. Forskellen mellem en national og en naturpark er, at en nationalparkerne er naturreservater, der er under tilsyn af staten, mens en naturpark er et område, der har særlig landskabelig, uddannelsesmæssige, kulturelle, historiske værdier.

Øen Mljet er blevet udråbt som en nationalpark på grund af sin rige natur og skønhed, mens Lastovo øgruppen blev proklameret som en naturpark. Begge af dem er absolut et besøg værd, især hvis man kan lide at nyde ferien omgivet af smuk, uberørt natur.

Naturparken Telascica er en naturpark i Kroatien beliggende på den sydlige spids af øen Dugi Otok. Naturparken er praktisk talt en udvidelse af den allerede eksisterende National Park Kornati og er blandt andet kendt for sin høje klipper og saltsøen Mir, som kan nås fra havnen i Zadar.
Lastovo NaturPark har været et beskyttet område siden 2006 i det sydlige Kroatien. Naturreservatet omfatter øen Lastovo og det omkringliggende øhav. I alt 44 øer, holme og klipper indgår i Naturparken. Noget af det bedste ved Lastovo øhav er, er det faktum, at der ikke er giftige slanger på øerne.

Lastovo Bugt

Biokovo Natur Park blev i 1981 udpeget som en naturpark, takket være dens unikke geomorfologi, dens ekstraordinære biologiske mangfoldighed og dens naturlige landskabelig skønhed. Parken dækker et areal på 196 km ² og består af cirka en 30 km lang del af Biokovo Bjerget fra Dubci til Gornje Igrane.

Naturparken Vrana søen
strækker sig fra Pirovac til Pakoštane, kun 1 km fra havet. Vrana søen er den største sø i Kroatien. Vandet i søen er en smule saltet, da havet også løber ud i søen. Det dominerende træk ved parken er et særlig ornitologisk reserve, der har fået status som noget særligt, på grund af et bevarede stort siv område med unikt vådområde af høj biodiversitet og en ekstraordinær videnskabelig og økologisk værdi i 1983.

Hele Kroatien og især Dalmatien er velkendt og populær for sine mange og smukke øer. I Nord Dalmatien er værd at nævne: øerne Pag, Ugljan, Pasman, Kornati, Dugi Otok og Murter.

Øen Pag er beliggende ved Adriaterhavskysten nord for Zadar i det nordlige Dalmatien. Pag har en længde på 58,25 km og med et areal på 284,18 kvadratkilometer er det den femte største ø i Adriaterhavet. Man kan sige, at Pag er kendt for fire ting: det fremragende lam, som betragtes at være et af ​​de bedste lam man kan få i Kroatien, hvis ikke i Europa. På grund af den høje koncentration af salt på øen, består fårenes kost af græs og vilde urter, som giver øens lam en meget speciel smag. Den anden ting, som Pag er kendt for, er en ost fremstillet af fåremælk; igen spiller fårets kost en vigtig rolle i forhold til at generere en meget speciel smag, men også det faktum, at osten gnides i olivenolie før modning. Den tredje ting, som Pag er kendt for, er salt. De sidste 7-8 km før man når Pag by, vil man på venstre side se et stort område af underlige udseende flade marker, som er produktions område af virksomheden Salona Pag. Den fjerde ting, Pag er kendt for, er den berømte party strand Zrce i Novalja.

Hvar udsigt

De mest kendte og mest populære øer i det centrale Dalmatien er Brac, Solta, Hvar, Vis og Ciovo. Brac og Hvar er de største øer i denne del af Kroatien. Begge er let tilgængelig med færger fra Split. Hvar bliver mere og mere populær som en fest ø, mens Brach er en smule mere rolig. Begge øer er kendt for deres smukke strande. Taler man om Brac, er det værd at nævne den smukke strand Zlatni rat i byen Bol. Stranden består af småsten, som strækker sig 500 meter ud i havet og ændrer dens form under påvirkning af vind og bølger. Den er blevet rangeret som en af de smukkeste strande i Europa.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

2 Comments

 1. Hej Morten

  Vi er en familie på to voksne og to børn på 13 år og 10 år
  en dreng og en pige.
  Vi har flybilletter til Split i Juli.
  Vi elsker strand, vand og eventyr.
  Vi tænker at køre nogle korte ture evt. på knallert/scooter.

  Hvilken by/sted vil du anbefale at vi bosætter os? vi har 20 dage.

  mvh.
  Rasmus

 2. Hej Rasmus,

  Split er et glimrende udgangspunkt for ture, men det med knallert / scooter er måske ikke den optimale måde at komme rundt på inde på fastlandet da trafikken er tæt og vejene mange steder relativt smalle. Hvis i gerne vil på scooter er det bedre i tager ud på en af øerne, f.eks Brac.

  Mvh Morten

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

It is main inner container footer text