Kategorier
Aktiv ferie Guide Nationalpark Seværdigheder Sport

National Parken Paklenica

Nyttigt at vide før et besøg i National parken Paklenica?

Hvordan kommer man til Paklenica

Paklenica Kroatien

National parken Paklenica ligger på kystsiden af South Velebit, i bjergene som rejser sig bag Starigrad.

 • Med bil – fra A1 Zagreb – Split afkørsel Maslenica, Fra Rijeka tager man A6 også her skal man tage afkørsel som hedder Maslenica.
 • Med bus – Bus terminalen i Zadar har busser der køre til Paklenica. Det tager ca. 1 time at køre dertil.
 • Med fly – Den tætteste lufthavn er den i Zadar (ZAD)

Entre priser:

 entre priser Paklenica

[box]*mindre grupper (op til 20 personer) kan, på de dage hvor Manita pec grotte ikke er åben, hyre en guide til en rundvisning I grotten for 400 kn.[/box]

Hvornår er det bedst at besøge parken?

Parken er åben hele året, så hvis man besøger parken for at opleve den skønne natur kan man i princippet besøge den når som helst, hvis man besøger parken med henblik på at udøve en af de mange mulige sportsaktiviteter, kan det anbefales at man besøger parken uden for hovedsæsonen.

Hvad kan man lave i NP Paklenica:

Vandring

Vandring er faktisk den eneste måde at se/lære Paklenica på. Parken har over 150-200 km stier/ruter, nogle af stierne er lavet specielt til turisterne, f.eks. den som går fra Velika Canyon til Manita Pec grotten, Lugarnica forest cottage og Mountain hut Paklenica. Stierne som føre til det højeste sted på Velebit er lavet til bjergbestigerne, alle stierne er markeret, nedenfor har vi nævnt et par af de mest populære ruter.

Indgang Paklenica

Informations og cykel ruter:

Velika Paklenica Educational Track Den mest besøgte rute i parken, ruten starter ved Velika Paklenica og slutter ved bjerghytten ”Mountain hut Paklenica”. På ruten er der 10 punkter/steder hvor man kan finde oplysninger/informationer om det specielle plante og dyreliv der er i parken.

Paklaric Educationel track with a belvedere – Den starter ved det gamle renoverede mølle ”Paklenica Mill” og ender ved Paklenica fortet 121 meter over vandoverfladen, herfra har man den smukkeste panorama udsigt over Adriaterhavet.

Educaltional track ” en rejse gennem historien” og Starigrad – Reljani cykelstien– En 8 kilometer lang cykel og gangsti der starter ved Starigrad Paklenica og ender ved receptionen i Velika Paklenica, ruten fører igennem nogle gamle landsbyer.

Manita Pec grotte:

550 meter over havets overflade finder man indgangen til den 175 meter lange drypstens grotte, da temperaturen i grotten sjældent kommer over 10 grader er det en god ide at huske noget varmt tøj. Turen rundt i grotten forgår med guide.

Åbningstider i grotten:

[box]April: Lørdage kl. 10.00 til 13.00
Maj: Onsdage og lørdage kl. 10.00 til 13.00
Juni, Okt: Man., ons. og lør. kl. 10.00 til 13.00
Juli, Aug., Sep.: Alle dage kl. 10.00 til 13.00
Fra Nov. til marts kan kun grupper op til 20 personer besøge grotten, man skal i forvejen anmelde det og booke guiden. (pris for guide:400 kn).[/box]

Luganica skov hytte – Klatre/vandre på hoved stien igennem Velika Paklenica Canyon, efter ca. 2 timer ankommer man til Lugarnica forest cottage hvor man kan købe lidt at spise og drikke.

Marasovici etno hus – ”The ethno house” er et lille museum hvor man har udstillet historiske ting fra området, så som landbrugs redskaber og værktøj som man brugte i regionen tidligere. Der er også et lille info center hvor man kan læse/høre alt om traditionerne i området, endvidere kan man købe souvenirs og mad fra området der.

Paklenica firben

Paklenica mill – Paklenica møllen

Mala paklenica Uddannelses center

Bjergbesting og klatring – i parken findes der ca. 320 klatreruter i kategorien 3, 4, 7 og 7+, de fleste ruter godt sikrede og har en klatre tid som varierer fra 2 minutter til 1.5 time, der er 20 tekniske og en masse børneruter.

Paklenica byder også på en masse udfordringer for bjergbestiger, en del af udlagte ruter er til folk med bjergbestiger licens, i parkens info centrum kan man købe kort med detaljerede beskrivelser af både klatre og bjergbestigningsruterne.

paklenica grotte

Udflugter:

Parken tilbyder 3 forskellige halv- og heldagsudflugter

Halvdags udflugt som starter ved nationalparkens reception i Starigrad

 1. Først stop på turen er Paklenica Møllen derfra fortsætter man videre gennem Paklenica Canyon til Anica luka som sidste del på turen besøger man Manita Pec grotten og går derfra tilbage til receptionen. Turen varer ca. 3,5 til 4 timer.
 2. Først stop på turen er Paklenica Mølle, derefter en frisk klatretur til et ærekologiske område og Paklaric paladset, efter Paklaric går turen til Velika Paklenica Canyon og Anica luka sidste stop er Lugarnica forest cottage hvor man efter ønske kan arrangere frokost.
 3. Først stop på turen er Paklenica Mill, derefter en klatretur til et ærekologiske område og Paklaric paladset, så tilbage til receptionen. Derefter en lille vandre tur igennem de gamle landsbyer: Škiljići – Jurline – Jusupi – Bucići, man ender i Jadranska Magistrala i Seline hvor en bus venter på jer. Turen tager ca. 3 timer.

Heldags bjergbestignings udflugt.

 1. Med bus til Velika Paklenica Canyon (2 km) vandring igennem Canyon med et lille stop i Anica luka, derefter til Manita Pec grotten. Turen forsætter til Lugarnica forest cottage hvor man efter ønske kan arrangere frokost. Hele turen vare ca. 8 timer, er omkring 20 km lang og på et medium krævende niveau. ( Turen kan også fås uden et besøg til Manita Pec grotten, så er den 2 timer kortere og mindre krævende)
 2. Med bus til Velika Paklenica Canyon (2 km) vandring igennem Canyon med et lille stop i Anica luka, turen forsætter over en lille flod og videre ned af en stejl rute mod Grabove doline hvor der er frokost pause (selv medbragt frokost), derefter vandrer man videre til Crni vrh (1110m). Det tager ca. 4 timer at komme til Crni vrh, nedstigning via Mala močila and Gornja draga, ved Lugarnica forest cottage er der mulighed for at købe drikkelse og hvile sig lidt.
 3. Afgang med bus til Mala Paklenica (Seline) – Vandring igennem Mala Paklenica Canyon til Njive Lekine og Grabove doline, frokost pause (selv medbragt frokost) bagefter videre til Anica luka og velika Paklenica Canyon. Turen tager ca. 7 timer og er ret krævende, specielt turen igennem Mala Paklenica Canyon.

Paklenica vinduet

Overnatning:

National parken Paklenica tilbyder overnatning i bjerghytter, bunker og campingpladser. I Starigrad kan man finde hoteller og lejligheder/værelser at leje.

Hoteller:

Bluesun hotel Alan *** 139 værelser og 24 suites. (Er beliggende kun 1 km fra NP hovedindgang.)

Bjerghytter:

Mountain hut Paklenica (50 sengepladser)

Det tager ca. 2 timers gåtur fra Velika Canyon til bjerghytten. Fra Juni til september er hytten åben hver dag og resten af året er den åben i weekenderne. Vi anbefaler at man medbringer sin sovepose, hvis man ønsker at overnatte i hytten.

Bungalows: Der er bungalows i Struge, Ivine Vodice og Vlaski Grad.

Deltaljerede informationer omkring bunkerne kan man finde på parkens officielle hjemmeside.

Campingpladser:

Nationalparkens campingplads,  rr beliggende ved parkens administrations bygning og har kapacitet til 100 personer.

Den er åben fra 15. marts til 15. november.

Andre ting som kan være nyttige at vide:

 • Børn under 7 år og ifølge med en voksen, invalide personer og journalister som skriver om parken (ankomst anmeldt) kan besøge parken gratis.
 • For grupper over 20 personer er guidens entre gratis.
 • Organiserede gruppers besøg skal anmeldes 7 dage før besøget, aflysning af guidede ture, planlagte frokoster skal aflyses mindst 24 timer før aftalen ellers bliver man afregnede omkostningerne.
 • Vi anbefaler at tage godt fodtøj på og klæde sig på efter vejret. Medbring også drikke vand.
 • Evt. solcreme om sommeren.
 • Soveposer o.s.v. hvis man ønsker at overnatte i parken.
 • Nødhjælp ring 112! eller 091/721-0010 som er det direkte nummer til Zadar bjergrednings team

Paklenica vinter

Køreafstand fra større byer til parken:
[box]

 • Sibenik – National park Paklenica                   KM      100      Tid:  1 time 20 minutter
 • Zadar    – National park Paklenica                   KM        45      Tid:  55 minutter
 • Split      – National park Paklenica                   KM      169      Tid:  2 timer10 minutter
 • Zagreb  – National park Paklenica                   KM      265      Tid:  3 timer
 • Rijeka   – National park  Paklenica                  KM      221      Tid:  3 timer 35 minutter

[/box]

Nationalparkens adresse og Kontakt informationer

“Paklenica National Park”
Dr. F. Tuđmana 14a
HR – 23244 Starigrad-Paklenica
CROATIA

Tel.: 00385 / 23 / 369-155, 369-202, 369 -803 (Park Reception)
Fax: 00385 / 23 / 359-133

E-mail:
np-paklenica@zd.t-com.hr
prezentacija@paklenica.hr 

Tak til Nationalparken for lån af de suplementerende billeder.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.