Kategorier
Aktiv ferie Seværdigheder UNESCO Kroatien

Vinter besøg i national park Plitvice søerne

Plitvice søerne er et fantastisk sted at besøge, også i vinterhalvåret. Selvom man måske allerede har besøgt parken i de 3 andre sæsoner, kan jeg helt sikkert anbefale et besøg også i vintersæsonen. Det bedste og mest spektakulære syn er selvfølgelig, når parken er dækket af sne, hvilket sker næsten hver vinter. Især fra december til februar er sne og temperaturer under 0 grader helt almindelige i området.

Nationalpark Plitvice søerne vinter

Hvis der har været kraftige snefald kan det ske, at parken er lukket, men det sker sjældent. Nogle gange er det kun den nederste del af parken der er åben, men det er stadig umagen værd at besøge parken. På hjemmesiden for nationalparken kan man finde de aktuelle åbningstider, samt oplysninger om parkering og hvilke indgang at bruge. Så i tilfælde af sne, husk at tjekke hjemmesiden.

  • 7 dages vejrudsigt Plitvice – here
  • NP plitvice officielle side – here
  • Aktuelle vejbeskaffenhed Kroatien – here

National park Plitvice vinter

Godt at vide før et vinter besøg i NP Plitvice:

  • Hvis vejrforholdene er “normal” sejler bådene på de øverste søer og guide ture er også tilgængelige.
  • Entrépriserne er reduceret.
  • Åbningstiderne er kortere.
  • Medbring varmt tøj og ordentligt fodtøj, især hvis der er sne.
  • Skiløb i Plitvice, et par km fra indgangen nr. 2, i landsbyen Mukinje, er det mulighed for at stå på ski. Der en bakke med en T-lift og et par mindre bakker, som hovedsagelig bruges af børn på kælke. Ski udstyr og kælke kan lejes på ski center, hvor man også kan finde en restaurant.

Skiløb Mukinje Plitivce

At komme til Plitvice om vinteren:

At køre til Plitvice søerne med bil er normalt ikke et problem. I tilfælde hvor det allerede sner eller vejrudsigten varsler kraftig snefald, bør man tjekke vejforholdene på hjemmesiden HAK (se link boksen ovenfor) før man kører af sted til parken.

Offentlig transport: Også i vinterhalvåret kan man køre med bus til Plitvice. De fleste busser kommer fra Zagreb, men der er også et par bus forbindelser fra Split og Zadar, samt en nat bus fra Dubrovnik. Da begge indgange til nationalparken ikke altid er åbne i vinterhalvåret, bør man sørge for at komme af på det rigtige busstoppested. På kortet nedenfor har vi markeret indgangene samt bus stoppestederne ved parken.

Hvor man kan bo i vinterhalvåret:

I løbet af vinterhalvåret er de fleste af hotellerne der bliver drevet af National park Plitvice lukket, det eneste der er åbent hele året rundt, er hotel Jezero. Men der er selvfølgelig også andre muligheder for overnatning i området. Vedvores sidste vinter besøg, boede vi i dette hus (se også foto med sne) i Smoljanac, hvilket er omkring 5 km fra indgang nr. 1. Hvis man besøger parken uden en bil, bør første prioritet for indkvartering være byen Rastovaca. Andre muligheder er byer som Grabovac og Rakovica, hvor man der et par hyggelige familie hoteller. Jeg ville undgå byen Korana, hvis der er sne, men kun på grund af den stejle vej.

Du er velkommen til at efterlade en kommentar, hvis du har nogle spørgsmål om at besøge nationalpark Plitvice om vinteren eller på nogen af de andre årstider.


View Plitvice in a larger map

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

2 kommentarer til “Vinter besøg i national park Plitvice søerne”

Hej Morten

Jeg kan kun bekræfte at et vinter besøg i Plitvice er en kæmpe oplevelse. Jeg besøgte parken første gang i sommeren 1993 og anden gang var vinteren 1994, der var noget koldere end der er ud fra dine billeder. Det store vandfald var frosent og var virkelig flot, en oplevelse jeg aldrig glemmer.

Endnu en gang tak for en fantastisk hjemmeside.

MVH Henrik

Hej Henrik,

tak for de rosende ord!

Plitvice er altid en stor oplevelse, så vidt muligt forsøger jeg at komme derhen mindst en gang om året. 1993/94 ja det er jo et par år siden, det sker af og til at parken er lukket på grund af vejret, men det er sjældent at det hele er frosset til, flot er det uanset vind og vejr.

Mvh,

Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.