Kategorier
Motorvej Øer

At rejse til Øen Rab

Syd for øen Krk ligger øen Rab, som er kendt som sol øen med det rene hav og sin smukke natur, for øen er en af de grønneste øer i det kroatiske Adriaterhav. Øen har 9.000 indbyggere, fordelt i byen af samme navn som øen den antikke og største by Rab, samt syv andre idylliske steder på øen.

Rab by

Beboerne lever hovedsageligt af landbrug, fiskeri, skibsbygning og turisme. I modsætning til de andre øer i Kvarner bugten har Rab de mindst befolkede områder. Byen Rab er det centrale punkt på øen men byen Banjol har den største befolkning. Området Lopar er kendt som et sand paradis, her finder man en af de skønneste sand strande ved Adriaterhavet.

Rejse til øen Rab med bil

Der er to biler færgeruter, der sejler hele året rundt. Den første færgeforbindelse med fastlandet er fra havnen Stinica (fastlandet) – Misnjak (Rab). Denne færge linje drives af Rapska plovidba dd selskabet, og turen tager 18 minutter. Færgen sejler ofte, især i højsæsonen. En detaljeret sejlplan kan ses her:

Den anden færgeforbindelse, er mellem Valbiska (øen Krk), og Lopar (Rab), den drives af selskabet LPN dd. en detaljeret sejlplan kan ses her:

For at komme til øen Rab fra Rijeka, anbefales det at bruge færgen fra Valbiska (krk) til Lopar.

Hvis man køre på motorvejen fra Zagreb, tag afkørselen ved Zuta Lokva og fortsæt ad den lokale vej i retning af Senj-Jablanac. Her kan man tage færgen fra Stinica til Rab.

Hvis man køre på motorvejen fra syd, så tag afkørselen ved Maslenica og fortsætte med at køre langs kystvejen til Jablanca, hvor færgen til øen Rab ligger.

Rejse til øen Rab med båd

Ud over de to ovennævnte færgeruter er der en båd linje (kun for passagerer) mellem Lun (Pag) – havnen i Rab. Båden sejler hele året rundt, 3 gange om ugen og hver dag i højsæsonen (fra 03/06 – 16/09). En detaljeret sejlplan kan ses her:

Rejse til øen Rab med fly

Hvis man ankommer med fly, har man valget mellem to lufthavne – Zadar og Rijeka. Afstanden fra lufthavnen Rijeka, som er beliggende på øen Krk, til færgehavnen Jablanac er 93 km, og afstanden til færgehavnen Valbiska på øen Krk (færge Valbiska-Lopar) er 26 km.

Ankommer man i lufthavnen i Rijeka og den endelige destination er Rab, er den bedste løsning, at tage en taxa til Valbiska færgehavn på øen Krk.

Zadars Lufthavn er 132 kilometer fra færgehavnen Jablanac.

Rejse til øen Rab med bus

Øen Krk har gode busforbindelser til Rijeka og Zagreb. Der køre busser dagligt fra Zagreb og Rijeka til Rab. Busser fra Zagreb har omstigning i byen Senj. Køreplaner kan man finde på www.buscroatia.com

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.