Kategorier
Kvarner Motorvej Øer

At rejse til øen Krk

Øen Krk er den nordligste ø i Middelhavet, og sammen med øen Cres, er det den største ø i Kroatien. Krk øen er kendt for sine smukke strande og det krystalklare vand. Ud af de 36 blå flag, Kvarner området har fået tildelt, tilhører 14 af dem øen Krk.

Krk Broen

Der er omkring 20 småøer, klipper og rev omkring øen. 17.860 indbyggere bor på øen, hvilket gør den til den mest befolkede ø i Kroatien. Øen Krk har siden 1980 været forbundet med fastlandet via en bro. Længden af Krk broen er 1430 meter, og det koster 35 kuna at passere broen, men kun når man kommer fra fastlandet. Det siges at selv i middelalderen var der på samme sted en træbro. Krk ligger kun 30 kilometer fra Rijeka, som er det administrative centrum i regionen. Rijekas Lufthavn ligger på øen Krk.

At komme til Krk med bil:

Som vi allerede har nævnt, blev der i 1980 bygget en bro, der forbinder øen Krk med fastlandet, så man behøver ikke at sejle med færger for at kommer til øen. Uanset fra hvilken retning man kommer (nord eller syd), eller fra indlandet, er der en afkørsel i retning af øen.

Krk

Krk

Krk

Under kraftige vinde (Bura) er broen ofte lukket for bestemte kategorier af køretøjer, og nogle gange for alt trafik. Men det viser sig, at vinden egentlig ikke er en den største trussel mod broen, men derimod havsaltet som er ved at æde broen op, det skylles til dels også en årrække med manglende vedligeholdelse. Det er planer om at  opføre en ny firesporet, 1 km syd for den nuværende bro.

Kommer man i med bil fra Zagreb, skal man tage motorvejen A1 til Bosiljevo og fortsætte ad motorvejen A6 i retning af Rijeka. Motorvejsafkørslen hedder Ostrovica, hvorefter man fortsætter på lokale veje mod Krk. Den samlede længde på denne rute er 160 km, hvoraf 140 km er på motorvejen, resten er på lokale veje til Krk broen. Vejafgift på ruten fra Zagreb – Ostrovica er for alm. biler 60 kuna.

Byen Krk

Kommer man fra Rijeka, Istrien, Italien eller Slovenien, så skal man tage kystvejen, indtil man skal dreje af til Krk broen.

Fra det sydlige Kroatien (Zadar, Sibenik, Split, Dubrovnik …) kan man køre på motorvejen hele vejen til motorvejsafkørslen Ostrovica (ligesom for rejse fra Zagreb) eller man kan køre langs kysten til Krk broen.

At komme til Krk med bus:

Krk har gode busforbindelser til Rijeka, så i løbet af dagen er der et stort antal afgange mellem de to byer med stop flere steder på øen. En detaljeret køreplan for busser mellem Rijeka og Krk kan ses på www.bucroatia.com. Der er også busforbindelser fra Zagreb og Pula til Krk.

Baska Krk

At komme til Krk med fly:

Rijeka Lufthavn ligger på øen Krk. Der er ingen indenrigstrafik fra andre byer i Kroatien, men der er gode forbindelser til mange europæiske byer. Masser af lavprisflyselskaber har valgt lufthavnen på øen som deres base. Nogle flyselskaber flyver kun i højsæsonen, men flere flyselskaber har regelmæssige flyvninger året rundt. Der er organiseret bus transfer fra lufthavnen, flere detaljer kan læses på www.buscroatia.com

At komme til Krk med tog:

Togstationen i Rijeka ligger tæt ved den centrale busstation, som er udgangspunktet for de busser som køre til øen Krk. Rijeka er også godt forbundet med tog til hovedstaden Zagreb, som har regelmæssige rutefly til Beograd, Budapest og Prag. Der er også et direkte tog fra Rijeka til Ljubljana.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.