Kategorier
Øer Strande i Kroatien

Strande på øen Brac

Brac er den største ø i Dalmatien, og med dens højdepunkt Vidova Gora (778 m) er den også den højeste ø i Adriaterhavet. Den ligger overfor byen Split og har rigtige gode færgeforbindelser, især i højsæsonen. Kysten rundt om øen er 175 km lang, og har mange smukke strande og bugter. På den sydlige side af Brac ligger den mest berømte kroatiske strand – Zlatni rat, den bruges oftest i reklamer for at reklamere turismen i Kroatien og tiltrække turister. Men det er ikke uden grund, da stranden faktisk er helt fantastisk.

Strand Bol Brac

Zlatni Rat strand

Bol er et attraktivt turistområde beliggende på den sydlige side af øen, med smukke strande såsom den berømte Zlatni Rat, som på grund af sit usædvanlige udseende tiltrækker besøgende fra hele verden. Daily Telegraph, det berømte britiske magasin, har kåret Zlatni Rat blandt de smukkeste europæiske strande. Stranden er en grus strand, som strækker sig 500 meter ud i havet og ændrer sin form under påvirkning af vind og bølger. Stranden er veludstyret med brusere, omklædningsrum, og liggestole samt parasoller kan lejes. I skyggen under nåletræerne er der mange barer og restauranter, hvor man kan købe en forfriskning på varme sommerdage. Talrige underholdningsfaciliteter forefindes – fra udlejning af større og mindre både, udstyr til surfing, dykning, vandski, banan både samt mange andre forskellige attraktioner. Bol er en destination, der er næsten udelukkende lever af turismen, så tilbuddet er virkelig stor. Men hvis man er på udkig efter fred og ro, lidt privat liv, er det ikke noget man vil finde på denne strand da det ikke kun er folk som er ferie i Bol som kommer her, men også en masse turister som er på dagstur fra fastlandet. Tæt på Bol der er andre smukke strande, som man kan godt finde en mere rolig strand i området .

Stranden ligger vest for bymidten og havnen. Afstanden fra havnefronten i Bol til Zlatni rat er omkring 2 km. Promenaden fører til stranden, så det tager ca. 20 minutter at gå dertil.

Lovrecina strand

Lovrecina Strand er en sandstrand beliggende omkring 4 km fra Postira. Stranden kan nås med bil og båd. Den er omgivet af fyrretræer og høje poppeltræer, så stranden har masser af naturlig skygge. I denne bugt er det et fundament af en gammel romersk landvilla. Lovrecina stranden tiltrækker mange besøgende på dagstur da det virkelig er super smukt sted til hvile og afslapning. Sandet på stranden strækker næsten 100 meter fra kysten. Lige i nærheden af stranden er der en petanque-bane, eller Balote som det kaldes på disse kanter. I bugten Lovrecina er der også en restaurant med et stort udvalg at fiske og kødretter.

Strand Supetar

Supetar strand

Supetar er den største by på øen, og den største færgehavn. Den er beliggende på den nordlige side af øen, modsat byen Split. På grund af de gode færgeforbindelser, især i højsæsonen, tager mange turister der bor i Split på dagstur til Supetar.

Vest for færgelejet (som er placeret i centrum af Supetar) er der en stenstrand Vlacica og en sandet bugt Ban, som er velegnet til familier med børn og ældre personer. Strandene er forbundet og har adgang til mange faciliteter såsom vandrutsjebaner og vandcykel. På Vlacica stranden er der flere restauranter hvor man kan nyde en forfriskning. På begge strande kan man leje parasoller og liggestole.

Lidt længere væk, bag Svpetrus Hotellet er der en lang stenstrand Bili Rat og Vela Luka bugten. Disse er de smukkeste strande i Supetar. I nærheden af Hotel komplekset kan gæster prøve beachvolley, minigolf, tennisbaner, bordtennis, osv. På strandene kan man leje parasoller og liggestole, og i nærheden er der flere restauranter, hvor man kan nyde en forfriskning.

Baywatch Strand Brac

Strande Sumartin og Povlja

På den sydøstlige spids af øen i kommunen Selca, finder man flere små landsbyer som Sumartin og Povlja. Og inden for dette område er der flere gode stenstrande, nogle af dem kan man komme til med bil, andre (størstedelen af dem), kan man kun nå med båd. Hvis man ønsker at tilbringe en dag på stranden væk fra folkemængderne, skal man bare spørge de lokale, hvilken strand man skal vælge. I byen Sumartin kan man spørge på det lokale turistråd de er ganske velinformeret.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.