Kategorier
Byer Dalmatien

Tisno

Tisno ligger dels på Tisno halvøen og dels på øen Murter. Passagen (eller strædet, hvorefter stedet blev navngivet) mellem fastlandet og øen er kun 38 meter bred. I 1991 blev den kontinentale ø del af byen forbundet med en bevægelig bro. Den nyere del af Tisno er bygget på fastland og stedet kaldes Gomilica. Engang var hovedaktiviteten i Tisno handel, oliven og vindruer.

Tisno

I dag, beskæftiger den lokale befolkning sig stadig med landbrug, men den primære økonomiske aktivitet i området er turisme. Tisno ligger mellem de to store kroatiske byer: Zadar og Sibenik. Sibenik ligger 38 km væk, mens Zadar ligger 56 km derfra. I dag har Tisno omkring 1300 indbyggere, men i højsæsonen, at antallet langt højere.

Strande i Tisno

Den mest berømte strand i Tisno er stranden Jazine som er beliggende på campingpladsen af samme navn. Stranden kan nås ved at dreje til højre efter broen og videre mod campingpladsen Jazine. Jazine Stranden er en sandstrand med lavt vand  hvilket er ideel for familier med små børn. Da stranden ligger på campingpladsen, er der en bred vifte af aktivitets muligheder, såsom beachvolley, minigolf, bordtennis og andre sportsaktiviteter. Bugten Jazine har en restaurant, hvor man kan nyde en forfriskning på varme sommerdage. Stranden er udstyret med brusere, toiletter, og der er en mulighed for at leje liggestole og parasoller. Nær stranden er der en betalings parkeringsplads.

Strand Tisno

For dem, der foretrækker mindre overfyldte strande, anbefaler vi den stenede strand, der er placeret bag kirken St. Andrew. Ved Stranden er der en tæt skov som giver naturlig skygge på varme sommerdage.

Overnatning i Tisno

I en ferieby som Tisno er der naturligvis en bred vifte af overnatningsmuligheder, de fleste er i private ferielejligheder. Blandt hoteller, er det største hotel, hotel Borovnik som er beliggende ved siden af broen samt et lille familiehotel, hotel Tisno, som huser i en renoveret historisk bygning fra det 19. århundrede. Tisno har tre campingpladser, hvoraf den største campingplads er Jazina med en kapacitet på 1.200 personer, så kommer campingpladsen Lovisca med en kapacitet på 600 personer og til sidst camp Kosirina med en kapacitet på 400 personer. For gæster der er på udkig efter luksuriøs indkvartering, er der efterhånden en del luksusvillaer med swimming pool i Tisno området.

Restauranter i Tisno

I Tisno er der flere taverns og restauranter der tilbyder traditionelle dalmatiske specialiteter, tilberedt på den traditionelle måde. Blandt de mest berømte restauranter, kan vi nævne Tavern Broscica som er dekoreret i traditionel dalmatisk stil. Er man på udkig efter en god fiske restaurant er restauranten Feral det helt rigtige sted.

Hvad skal man lave i Tisno?

Vores første anbefaling er besøg til National Parken Kornati, som ligger i nærheden af øen Murter. Kan man lide historiske seværdigheder, så skal man helt sikkert også besøge Sibenik, den ældste kroatiske by på Adriaterhavskysten. Hvis man kan lige gå ture i naturen er et besøg i national parken Krka et must.

Broen i Tisno

Hver sommer afholdes der et internationalt æsel løb i Tisno. Det blev første gang organiseret i 1963. Hvert år tiltrækker det flere og flere tilskuere, og er efterhånden blevet en turistattraktion. Æslet løb har været med til at fremme kulterne med at holde æsler, hvilket er med til at bevare dyret i Dalmatien, hvor det fra historisk tid har været det vigtigste arbejdsdyr.

Shopping i Tisno

Der er et par små butikker og én Konzum butik i Tisno, hvor man kan købe alle de nødvendige dagligvare. Hvis man vil handle større ind, anbefaler vi i dette tilfælde at tage til Vodice eller Sibenik.

Natteliv og festivaler i Tisno

Som i enhver lille landsby i Dalmatien, er der lokale specialiteter af dalmatiske sange og dans. På strandene er der et par cafeer, hvor man kan slappe af med et udvalg af drinks og cocktails. Større diskoteker og et livligere natteliv kan findes i Vodice og Primosten.

Camping Tisno

I løbet af sommeren er Tisno hjemstedet for nogle af de mest populære festivaler i Kroatien. I øjeblikket afholdes følgende festivaler i Tisno, Have festival, Electric festival, Soundwave Festival, Suncebeat og stop making sense festival. I festival perioder er der naturligvis masser af ”party” aktivitet i Tisno området.

At komme til Tisno med bil eller bus:

Hvis man ankommer i bil i Tisno skal man huske på, at broen er hævet dagligt for passage af både: Fra 5 marts – 15. september (sommersæsonen) er broen hævet hver dag, to gange:

  • 09.00 – starter sænkning klokken 09:30
  • 17:00 – starter sænkning 17.30

uden for sæsonen (fra 15. september – 5 marts) mandage, onsdage og fredage:

  • 09.00 – starter sænkning klokken 09:30

Hvis man benytter sig af offentlige transport midler, er der daglige bus afgange fra Sibenik til Tisno.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.