Kategorier
Byer Øer

Øen Murter

Murter er en ø i det nordlige Dalmatien, forbundet med fastlandet med en bro ved byen Tisno. Selv i forhistorisk tid var øen beboet.  I dag har den 5100 indbyggere. Hovederhvervet på øen er turisme, foruden turisme beskæftiger folk sig også med fiskeri, landbrug og endda skibsbygning. Byerne på øen er Betina, Tisno, Jezera og Murter, som også er den største og ældste by på øen.

Strand Murter

Strande på øen Murter

Murter har en meget indskåret kystlinje, hvilket betyder, at der er mange bugter med forskellige strande. De mest populære strande er på dem på den sydlige side af øen, fordi de ligger beskyttet mod Bura vinden.

Slanica er den største strand og ligger på den sydlige side af øen, ved Colentum Hotellet. Det er en af de mest besøgte strande med underholdning og animation programmer. Stranden er en blanding af sand og sten, vandstanden er lav, hvilket er perfekt til børne familier.

Strand Jezera

Podvrske er en strand med hvidt sand, hvilket giver vandet en smuk lyseblå farve. Stranden har udsigt over Kornati øerne. Ligesom Slanica stranden har Podvrske stranden lavt vand, hvilket gør den velegnet til børn.

Cigrade stranden er delvist sand og dels stenet. Så den er velegnet til børn og for dem, der søger fred og ro. Den er omgivet af fyrreskov og har flere restauranter, hvor besøgende kan nyde en forfriskning i skyggen af fyrretræer.

Strand Betina

Jazina stranden i Jazina bugten med campingpladsen af samme navn. Her er vandet også lavvandet og stranden er sandet, hvilket gør den til et ideelt sted for familier med børn og ældre. De besøgende har en parkeringsplads, en restaurant og en butik til deres rådighed.

Dette er blot nogle af de utallige strande på øen Murter.

Overnatning på Murter

Turisme på øen Murter begyndte at udvikle sig i 20’erne. Det første hotel blev åbent i 30’erne. Med nærheden af Kornati øerne, opførelsen af Colentum Hotellet, samt den første regelmæssige bus forbindelse med Zagreb har alt sammen bidraget til udviklingen af turismen på øen.

I dag findes der forskellige typer af indkvarterings muligheder på øen, hoteller, campingpladser samt privat indkvartering. Størstedelen af indkvarteringen er i private ferielejligheder, som næsten altid har en smuk udsigt over havet.

I Murter er der et hotel ved Slanica stranden, Colentum Hotellet, som har udsigt til Kornati øerne. Der er også en campingplads ved Slanica stranden, autocamp Slanica som er beliggende ved en tæt granskov. Campingpladsen har 150 standpladser med el tilslutning og to sanitære faciliteter …

I Jezera er der tre campingpladser: Lovisca, Flere og Stella Maris samt et lejlighedskompleks, beliggende 50 m fra Marinaen i Jezera, lejlighedskomplekset har en pool og en cocktailbar.

Tisno har to hoteller: Borovnik Hotellet med en lang tradition og et fire-stjernet familiehotel beliggende ved strandpromenaden. Som nævnt ovenfor er Jazine campingpladsen beliggende i Tisno.

Murter

Betina har tre campingpladser: Kosirina, Plitka vala og Matija.

Restauranter på øen Murter

Der er mange restauranter og taverns spredt over hele øen. På menukortet finder man et typisk udvalg af bedste lokale dalmatiske specialiteter og en helt speciel atmosfære. Retterne bliver tilberedt på en traditionel måde, med frisk ingredienser, da øen er kendt for landbrug og fiskeri. Nogle af retterne er: blæksprutte salat, polenta med blæksprutter, havtaske gryderet og mange flere.

Hvad skal man lave på øen Murter?

Udover at nyde strandene på øen er der masser af andre ting at lave. Vi kan anbefale: vandreture rundt omkring på øen, cykling på talrige cykelruter, spyd fiskeri, dykning, kajakroning og paintball. Ønsker man at opleve lidt i ferien, kan vi anbefale følgende interessante steder, som kan set på en dagstur:

  • • ture til Zadar, Sibenik, Trogir eller Split
  • • tur rundt om øen
  • tur til falkecenter i Dubrava
  • • tur til Etnoland Dalmata Tema Park
  • • tur til øen Vrgada – den mest farverige ø i Murter øhav
  • tur til Kornati National Park
  • tur til Krka National Park
  • • tur til Plitvice National Park
  • • tur til Vrana søen

Shopping på øen Murter

I Murter er der flere mindre supermarkeder, hvor man kan købe almindelige dagligvarer såsom Konzum, Studenac, Tommy … Der er også et par slagterforretninger og et par bagerier. For større indkøb anbefaler vi at tage til byerne Vodice eller Sibenik.

Natteliv på Murter

Om sommeren liver nattelivet naturligvis op, der er masser af kaffe barer og strand barer hvor man kan nyde en cocktail eller en drink til lyden af dalmatiske eller andet musik. Det er naturligvis ikke den helt vilde feststil, men mere den afslappende atmosfære og livsstil blandt den lokale befolkning. Hvis man ønsker at feste stort, anbefaler vi at tage til Vodice eller Pirovac hvor de har discoteker.

At komme til øen Murter

Da øen er forbundet med fastlandet med en bro, er kan man komme frem og tilbage med bil og bus. Kommer man fra retning syd eller nord via motorvejen skal man tage afkørslen 20 Pirovac mod Murter / Vodice og fortsætte ad den lokale vej til øen. Man kan også køre ad kystvejen men turen vil være lidt længere.

Der er regelmæssige buslinjer fra Sibenik til Murter.

Der er to lufthavne at vælge imellem, hvis man kommer med fly, Split eller Zadar lufthavn.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.