Kategorier
Byer Dalmatien

Primosten

Primosten er en lille by beliggende mellem Sibenik og Split. Den gamle bydel ligger på en lille ø, der er forbundet med fastlandet. Primosten er en rigtig perle med spændende arkitektur, smukke strande og krystalklart vand. I fortiden, levede befolkningen af vinplanter, oliven, fiskeri men i dag er det meste rettet mod turisme, dog er der stadig en del vin produktion i området.

Primosten

Primosten er nævnt i gamle dokumenter fra 1564 under navnet Capusta Cista. I fortiden var det en ø beskyttet af sten mure og tårne men i det 16. århundrede blev en bevægelig bro bygget, der forbandt øen med fastlandet. Senere blev broen erstattet af en dæmning og Primosten bliver således en halvø.

Strande i Primosten

Velika Raduca strand ligger på Raduca halvøen. Stranden er en grus strand med en nem indgang til havet hvilket er ideel for familier med børn. Strande på halvøen Raduca er populære strand både for lokalbefolkningen og turister, så i højsæsonen kan der være ganske fyldt op. Nær stranden er der en betalings parkeringsplads. Stranden er udstyret med omklædningsrum, brusere og toiletter, og man kan leje liggestole og parasoller. På grund af at de fleste hoteller ligger i denne del af Primosten, er der en del sportsfaciliteter så som tennis, volleyball, badminton ..

Strand Primosten

På stranden er der en bar, hvor man kan nyde en forfriskende og en restaurant, som tilbyder et udvalg af specialiteter fra middelhavsområdet.

Udover stranden Velika Raduca er Mala Raduca stranden en af de to mest berømte strande i Primosten. Mala Raduca stranden har ingen ekstra faciliteter som på Velika Raduca stranden, men da den er beliggende i nærheden kan gæsterne benytte Velika Raduca faciliteter. De eneste faciliteter på Mala Raduca stranden er en trampolin for børn og en cafe bar.

Primosten er en destination med i alt 20 kilometer strande, for det meste er de med småsten og delvis stenet. Kan man ikke kan lide store folkemængder, som er meget almindelig i højsæsonen, kan man uden problemer finde nogle skjulte bugte og nyde fred og ro i Primosten.

Overnatning i Primosten

Hvad angår hotel kapacitet, er det største hotel Zora med i alt 360 værelser. Hotellet er beliggende i en granskov på Raduca halvøen, tæt på bymidten. Udover Hotel Zora har Primosten også nogle familie hoteller. En stor del af overnatningssteder er i private ferielejligheder og luksus villaer.

Ved indkørslen til Primosten fra retningen Sibenik er der camping Adriatic som har en samlet kapacitet på 1600 personer. Campingpladsen ligger på halvøen Punta, i en granskov og breder sig over et areal på 14 hektar. Inde på campingpladsen er der en kaffebar, restaurant, supermarked, dykkercenter og sportsfaciliteter.

Restauranter i Primosten

Primosten har et stort udvalg af restauranter og taverns, der tilbyder dalmatiske specialiteter, tilberedt efter traditionelle opskrifter. Hvis man gerne vil nyde fisk eller kødretter anbefaler vi Tavern Toni. Fans af fastfood, pizza og det italienske køkken kan uden problemer finde en god pizza i centrum af Primosten.

Gamly by i Primosten

Hvad skal man lave i Primosten

Primosten ligger kun 25 km fra Sibenik, den ældste kroatiske by på Adriaterhavskysten. Så hvis man kan lide historiske seværdigheder, anbefaler vi et besøg til konge Kresimirs by. Et besøg i Split og Trogir kan naturligvis også anbefales.

Forskellige rejsebureauer fra Primosten tilbyder en masser af endags ture:

Shopping i Primosten

I Primosten finder man flere supermarkeder, der i højsæsonen har åbent hver dag i ugen, ofte indtil sent på aftenen. I bycentrummet er der et fiske marked, et grønsags og frugt marked, et stort antal souvenirbutikker, apotek, posthus …

Natteliv i Primosten

For en aften i Primosten anbefaler vi at starte fra en af kaffe barerne langs stranden i byens centrum og nyde forfriskende drinks samtidig med at nyde udsigten over havet og den gamle bydel. For sen aften underholdning er der diskotek Aurora, som er et af de ældste og mest berømte diskoteker i denne region med et rigt program for sæsonen.

Hvordan kommer man til Primosten

Hvis man kommer i bil fra Split anbefaler vi at bruge kystvejen, afstanden fra Split til Primosten er 60 km. Hvis man kommer via motorvej A1 fra Zagreb, så ved afkørslen Sibenik tag vejen E65 og fortsæt i retning af Primosten.

Den nærmeste lufthavn er Resnik nær Split.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

2 kommentarer til “Primosten”

Hej Morten
Vi tager til Sevid i næste uge og lige nu, sidder vi nærmest og river os i håret.
Er vejret virkelig så koldt og vådt? Er det ikke usædvanligt for årstiden?
VH Søren

Hej Søren,

ja denne Maj er den koldeste jeg har oplevet i de 15 år jeg har været her, Om dagen har vi pt op til 18-20 grader og hvis det blæser er det temmeligt frisk om aftenen.

VH, Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.