Kategorier
Byer Dalmatien

Rogoznica

Rogoznica er en lille by, beliggende i en bugt af samme navn, mellem byerne Sibenik og Split. Byen ligger 35 km fra Sibenik og 55 km fra Split. Rogoznica ligger på en halvø, der engang var en lille ø af navnet Kopara. I slutningen af det 19. århundrede blev øen Kopara forbundet til fastlandet af en kunstig dæmning.

Rogoznica

Bugten ligger godt beskyttet mod kraftige vinde og siges at være en af de sikreste havne på Adriaterhavskysten. Befolkning beskæftiger sig tidligere hovedsagelig med fiskeri og landbrug, og er i dag er næsten kun orienteret mod turisme. Men stadig i dag er der et stort antal fiskere i Rogoznica, så her kan man købe frisk fanget fisk og nyde de dalmatiske specialiteter, hvoraf en af de mest kendte er Rogoznica gryderet.

Rogoznica har en af de smukkeste marinaer i Adriaterhavet – Marina Frapa med i alt 450 bådpladser. Marinaen er bygget på en kunstig ø og inden for komplekset er der et hotel, cafeer, restauranter, et sportscenter, swimmingpools, en natklub. Marina Frapa er centrum for alle store begivenheder.

Strande i Rogoznica

Rogoznica har en 54 km lang kyst, så besøgende har mange strande at vælge imellem – de fleste strande er sandet og stenet. Hvis man ikke er til store folkemængder på strandene, vil man nu ikke have noget problem med at finde en ensom plet og nyde en afslappende ferie i Rogoznica.

Art Stranden er en stenet strand og ligger ved siden af broen. Stranden er ikke egnet til familier med små børn og ikke-svømmere. Ikke langt fra stranden, er der et center med restauranter og butikker.

Kroatien Rogoznica

Grus stranden Miline ligger i centrum af Rogoznica. Stranden ligger i en beskyttet bugt, adgang til havet er let, så stranden er ideel for familier med små børn. I højsæsonen er den meget besøgt, så den kan godt blive lidt overfyldt. Nær stranden er der cafeer og restauranter.

Sepurina stranden er en stenstrand med det Blå Flag – en international pris for kvaliteten af service og renlighed. Adgang til havet er let, og stranden er ideel for familier med små børn. Stranden er udstyret med brusere, toiletter, omklædningsrum, og man kan leje parasoller og liggestole. Nær strande er der en café og restaurant.

Overnatning i Rogoznica

Rogoznica har det største antal af indkvartering i private ferielejligheder. Rogoznica har også flere små familie hoteller og luksus villaer med pool. Og i Marina Frapa er der to luksushoteller.

Restauranter i Rogoznica

Som vi nævnte tidligere, har Rogoznica selv i dag et stort antal fiskere, så det er ingen problem at bestille friske fanget fisk på restauranterne her, kvalitet en normalt meget høj. Restaurant Antonio i Rogoznica tilbyder en række fiske og kødretter, og hvis man vælger fisk menuen kan vi helt klart anbefale blæksprutte salat og fiske carpaccio af tre arter af fisk.

Hvad skal man lave i Rogoznica?

Rogoznica kyst er fyldt med masser af skjulte bugter og små øer, så hvis man kan lide at være på vandet, anbefaler vi at man lejer en lille båd og undersøger denne smukke kyststrækning.

Marina Frapa

I centrum af byen kan man besøge de to kirker: Church of the Assumption, bygget i 1746, og kirken St. Nicholas fra middelalderen.

I nærheden af Marina Frapa er der et natur fænomen – søen Zmajevo oko (Dragens øje). Søen har en uregelmæssig oval form og er fyldt med havvand og anses for at være en naturlig bioreaktor hvor biokemiske processer foregår.

For de besøgende, der foretrækker at besøge historiske seværdigheder anbefaler vi en tur til Sibenik – den ældste kroatiske by på Adriaterhavskysten.

Fra Rogoznica eller Sibenik tilbyder flere rejsebureauer et stort antal dags ture:

  • én dag tur til Split og Trogir
  • besøg i Medjugorje og Mostar
  • forskellige endags ture med turist både
  • tur til National Park Krka
  • tur til National Park Plitvice Søerne
  • tur til National Park Kornati

Shopping i Rogoznica

I Rogoznica kan man købe alt hvad man behøver i form af dagligvarer, der er et par mellemstore supermarkeder. Rogoznica har også et grøntsags marked, et fisk marked, apotek, posthus, souvenirbutikker og rekvisitter til stranden …

Natteliv i Rogoznica

I løbet af sommer sæsonen er der organiseret forskellige arrangementer i Rogoznica, den vigtigste er helt sikkert den traditionelle Rogoznica fiskemændenes nat (Fishermens nights). Om aftenen anbefaler vi at gå langs stranden og slappe af i en af barerne med kolde cocktails. For dem, der ønsker at feste til den lyse morgen, anbefaler vi at tage til natklubben Aurora i Primosten.

At komme til Rogoznica

Hvis man ankommer ad motorvejen A1 fra nord skal man tage afkørselen mod Sibenik og fortsætte ad den lokale vej mod syd i retning af Rogoznica.

Den nærmeste lufthavn er Split lufthavn, kun 28 km væk. Fra Split kan man køre ad kystvejen mod Rogoznica, i højsæsonen kan der være en del trafik på kystvejen.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.