Kategorier
Øer Strande i Kroatien

Strande på øen Vis

Øen Vis har nogle af de flotteste strande i Kroatien, der i blandt nogle meget smukke sandstrande.

Vis Milna Strand

Prilovo by strand

By stranden ligger på en lille halvø der er udvidet med et par hundrede meter og er dækket med fint grus og småsten. Stranden er omgivet af tamarisk træer som giver skygge på varme sommerdage. Nær stranden er der en restaurant, en volleyball og en kunstig fodbold bane. Stranden er kun et par minutters gang fra centrum af byen.

Punta biskupa strand

Naturist Stranden strækker sig fra bugten Stonac til øen Host. Stranden er lavet af naturlige, skrånende stenplader og klipper i den nordlige del af havnen, i St. George. Der er lavet en asfaltvej der går ned til stranden, og skygge kan findes ved begyndelsen af stranden.

Vela Svitnja strand

Stranden er beliggende ved foden af Fort George, og det er den første eksterne bugt på den vestlige del af havnen i St. George. Denne strand er også beregnet til nudister, og er også lavet af naturlige, skrånende stenblokke på begge sider af bugten. For at komme til stranden følger man vejen der fører ned til bugterne Parja og Rogacic og grener ud i vinmarkerne. På denne strand er der ingen skygge.

Grandovac strand

Det er en smuk sandstrand i Grandovac bugten, som er beliggende ved den østlige indgang til havnen i Vis. Stranden er omgivet af tamarisk træer som giver skygge på varme sommerdage, og er ideel for familier med små børn. I nærheden er en lille kaffe bar samt et område til solbadning.

Stoncica Strand Vis

Stoncica strand

Denne smukke strand er opkaldt efter et fyrtårn og grotte af samme navn, og er beliggende i en lang bugt bestående af en lille fiske og turist-landsby. På denne sandstrand er der en fremragende restaurant og en strand bar, en beachvolley bane og masser af skygge under palmerne på den vestlige side og under de tamarisker træer i den østlige side af stranden, hvilket gør Stoncica til et ideelt sted for familie udflugter. Vejene fra Vis fører til en asfalteret sti med parkering for biler, hvorfra man så går ned til stranden.

Milna strand

En sandstrand beliggende for enden af bugten af samme navn som feriebyen Milna, på den sydøstlige del af øen. Da der ikke er nogen naturlig skygge på stranden, men man kan leje parasoller og liggestole. Stranden har temmelig lavt vandet, vandet når kun til knæerne tredive meter fra stranden, hvilket gør Milna stranden til den bedste strand på øen Vis til det populære strand spil picigin, en amatør sport, der involverer flere deltagere som danner en cirkel og skal holde bolden i luften, så længe som muligt. Der er to veje, der fører til Milna: Den gamle vej gennem Podstrazje og den nye vej gennem Stoncica.

Zaglav strand

Dette er bestemt en af de smukkeste strande på Adriaterhavskysten med sit lyse, glinsende sand. Denne smukke strand er et perfekt sted for dem, der ønsker at undslippe store menneske mængder og nyde fred, ro og det krystalklare vand. Hvis man bliver generet af varmen, kan man bare finde et sted i skyggen under de tykke trætoppe af fyrretræer som er beliggende bag stranden. På stranden er der ingen faciliteter bortset fra en restaurant, hvor man kan nyde en forfriskning og et udvalg af lokale specialiteter.

Strand Vis

Vela Smokova strand

En anden sandstrand på den sydøstlige kyst side af øen Vis. Smokova er den anden strand i en serie af bugter efter Stoncica. Denne strand er en berømt destination for sejlere og elskere af naturlige strande. I en afstand af kun to meter fra kysten, i den østlige del af bugten, omkring 100 meter fra stranden, er der rester af vingerne af en flyvemaskine fra Anden Verdenskrig. Skygge på denne strand kan findes under fyrretræer, der ligger lidt længere inde i landet.

Srebrna strand

Denne smukke strand er opkaldt efter sølv glanset af sine småsten under måneskin. Dette er også den mest berømte strand på øen Vis. Srebrna strand er den mest populære strand for familier med børn. Den er stor og rummelig og er rig på fyrretræer, som giver dejlig skygge på varme sommerdage. En stor parkeringsplads ligger kun 250 meter fra stranden.

Teplus strand

En anden stenstrand, som er populær blandt børn, er beliggende på den sydvestlige side af Vis bugt, lige ved foden af en lille fiske og turistby Rukavac. Og selvom skygge kun kan findes i en lille granskov over stranden, giver store sten i den nordlige del af bugten skyggen efter kl.17.

Bili bok strand

Denne strand er lavet af sten blokke, der ligesom kaskader følger hinanden, hvilket giver visuelle selvstændige enheder startende fra Eastern Cape i Srebrna bugten længere mod øst, og hele vejen til Kap Punta Polivalo. Denne strand blev opdaget af naturister, og er beskrevet som den bedste nudiststrand på hele øen. En sti gennem fyrreskoven fører fra parkeringspladsen, er beliggende over Srebrna stranden i retning mod syd.

Mala Travna

Dette er en smuk lille bugt beliggende på den sydlige del af øen, omgivet af terræn, der skråner forsigtigt ned i det krystalklare vand, som altid er et par grader køligere end på den nærliggende strand Srebrena. Grunden til dette er ferskvandet i bugten samt den evige vestlige strøm, der cirkuler om revene. Stranden Lille Travna kan nås, ved at følge en markeret sti.

Stiniva strand

Vest for Mala Travna ligger denne magiske bugt omgivet af høje sten klipper, der dykker ned i det krystalklare vand. Mellem klipperne er der en lille sandstrand, der kun er synlig, når man sejler gennem “åbningen” af de storslåede klipper. Stranden Stiniva nås ved meget stejle klippe trapper, så det anbefales ikke at tage små børn med. Da stranden er omgivet af høje klipper, er halvdelen af stranden altid i skygge.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.