Kategorier
Byer Guide Istrien-rejseguide

Rovinj

Byen Rovinj ligger på vestkysten af Istrien halvøen, og er sammen med byen Porec en af de førende turistdestinationer ved Adriaterhavet. Turismen i Rovinj begyndte at udvikle sig i det 19. århundrede, og er idag sammen med industri byens vigtigste indtægtskilde.  Der bor omkring 14 000 indbyggere i Rovinj.

Rovinj

Rovinj blev først gang nævnt som Castrum Rubini i værket “Cosmographia”, og der er blevet fastslået, at Rovinj blev grundlagt mellem det 3. og 5. århundrede. Den Gamle Bydel ligger på en halvø, som faktisk indtil 1763 var en ø. Da pladsen på øen var meget begrænset, har det historiske centrum i Rovinj en helt unik konstruktion, bestående af smalle gader, smalle huse og små torve.

Strande i Rovinj

Rovinj`s skærgård, består af 22 øer og holme. Kysten i Rovinj er overvejende stenet. Et af de mest besøgte strande ligger i Lone bugten, som er en 15 minutters gang fra centrum. Stranden er ideel for familier med børn, fordi stranden er blevet dækket af fint grus, som er nemt at gå og ligge på.

En nærmere beskrivelse af strande i Rovinj kan ses her.

Overnatning i Rovinj

Som et førende turistmål, har Rovinj alle typer af indkvartering, lige fra hoteller, vandrerhjem, campingpladser, Resorts til lejligheder, værelser og studios i privat indkvartering.

Rovinj Istrien

Turisme i Rovinj startede officielt i 1888, da Klima-Resortet Maria Theresa Seehospitz åbnede. Voksne og børn fra Tyskland, Østrig, Ungarn og andre lande kom her for rehabilitering.

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Der er omkring 10 hoteller i Rovinj, og i 2009 fik Rovinj sit første 5-stjernede hotel, Monte Mulini. Andre hoteller, som kan fremhæves er Hotel Istria med sit prestigefyldt wellness-center, Park Hotel og Adriatic Hotel.

Camping i Rovinj:

mini-teltRovinj har op til flere campingpladser, men den største er Valalta Naturist camp, som også er blandt den største og bedste i Kroatien. Dens tilbud omfatter ferielejligheder, mobile homes, bungalows og en marina. Stranden på campingpladsen strækker sig næsten 3,5 km. Campingpladsen tilbyder alt, hvad man kunne ønske sig: restauranter, barer, sportsfaciliteter og meget mere.

Andre populære campingpladser i Rovinj området er Camping Amarin, Camping Vestar og Camping Valdaliso, på de flere af pladserne er det muligt at leje Mobilhomes og Villatelte, du kan læse mere om camping mulighederne i Rovinj her.

Rovinj Marina

Der er også to Resorts i Rovinj: Amarin Resort og Villas Rubin, begge to-stjernede resorts. Amarin Resort har 190 lejligheder med værelser til 4 – 6 personer. Det har tre udendørs swimmingpools og dens strande er tildelt det Blå Flag. Der er en bred vifte af sports og fritidsaktiviteter, sjov og underholdning for både børn og voksne. Der er også flere restauranter og barer.

Hvad skal man se og opleve i Rovinj?

Den gamle bydel er en seværdighed i sig selv, proklamerede som et monument for kultur og domineret af kirken St. Euphemia, en venetiansk barok bygning. Tre af de syv byporte er bevaret indtil i dag: Gate of St. Benedict , Portica og Gate of the Holy Cross.

Rovinj Euphemija

Byens Palads var engang Praetorian Paladset og dets fundament dateres helt tilbage til 1308. Stueetagen var dengang et fængsel, mens den øverste etage var kontorer.

På hovedpladsen i Rovinj står By tårnet med ur fra det 12. århundrede, som også var et fængsel dengang.

Gaderne Grisia og Carera er de mest frekventerede gader i Rovinj. Grisia kaldes også gaden af kunst, og hvert år siden 1967, afholdes der kunst begivenheden på denne gade. Gaden er pænt brostensbelagt, og har snoede stentrappe. Forenden af Carera gaden, er der et torv, hvor man finder den ældste sakrale bygning i Rovinj: kirken af Den Hellige Treenighed.

For historie og kultur elskere, har Rovinj også mange museer og gallerier. Et af dem er Batana House Eco Museum, hvor man kan se udstillingen af traditionelle Rovinj både, batanas, som er beskyttet af UNESCO, samt fiskeri værktøjer. Batanas er fladbundede fiskerbåde med en traditionel bygge konstruktion.

Rovinj smalle gader

Rovinj har også et akvarium som åbnede i 1891, og er blandt de ældste institutioner af denne art i verden.

Der er også masser at se på for naturelskere. Golden Cape skov park er en af de mest berømte i Kroatien. Den blev bygget af greve Georg Huetteroth i perioden mellem 1890 og 1910, og har mange indfødte plantearter.

Rovinj øerne og kystområde er blevet erklærede et beskyttet område, takket være dens unikke og naturlige skønhed. De største af øerne er St. Andrew og St. Catherine med 456 plantearter.

For fugleelskere er der det ornitologiske reservat Palud med tykke skovområde og forskellige typer af fugle.

Aktiv ferie i Rovinj

Der er masser muligheder for at få en aktiv ferie i Rovinj. Først og fremmest, er der 4 afmærkede cykel-og vandrestier.

Fri klatring bliver mere og mere populært. Det bedste sted for fri klatring er Golden Cape skov park og Limska Draga.

Havkajak omkring Rovinj og Rovinj øener er også meget interessant, samt ridning, som er muligt på gården Haber og Ranch Moncerlongo.

Dagsture fra Rovinj

Man kan tage mange dagsture fra Rovinj. Nogle af dem er til Nationalparken Brijuni, hvor man kan spille golf eller tennis foruden at nyde den smukke natur og kulturarv. Man kan også besøge nogle af de andre byer i Istrien som Pula, Umag, Medulin, Porec … Det er også muligt at tage en bådtur til Venedig.

altstadt gamle bydel

Hvor skal man spise i Rovinj

I Rovinj har man muligheden for at smage den traditionelle mad og de fremragende vine fra Istrien men selvfølgelig også internationale retter. De fleste traditionelle retter er baseret på hjemmelavet pasta (Fuzi eller gnocchi), den berømte Istrian trøfler, vilde dyr, asparges, frisk fisk, Istrien prosciutto … Nogle af de bedst vine i Istrien er Teran og Malvazija. I relation til dette, er der mange vinruterne og vingårde, hvor man kan prøve smage og købe mange gode vine fra området.

For dem, der foretrækker den lokalt tilberedt mad, skal man besøge en af de mange tavernaer i Rovinj eller Bondegårde steder, hvor man kan nyde økologisk producerede fødevarer som lam, supper, pasta, fåreost …

Rovinj Kaffe pause

Natteliv i Rovinj

I løbet af sommeren, bliver mange koncerter organiseret i den gamle bydel, for eksempel Night of St. Lawrence, hvor flere koncerter finder sted på forskellige steder i centrum. Hvad der er specielt ved denne aften er, at den bliver organiseret på en nat, hvor stjernerne er mest synlige og i stedet for vejbelysning, som bliver slukket, bliver fakler tændt over hele centrum.

Hvis man vil danse er det mest kendte sted, Monvi, som er 20 minutters gang fra Rovinj. Det er et underholdnings-center med mange barer, cocktailbarer, et pizzaria og selvfølgelig et diskotek.

Marinaer i Rovinj

Rovinj har to Marinaer:

ACI Marina Rovinj, som er åben hele året rundt, har 386 kajpladser, el og vand hook-ups, en parkeringsplads, en restaurant, en caffe bar, en købmand …

Anchorage Saline

Rovinj lokale produkter

Shopping i Rovinj

Større supermarkeder kan findes udenfor Rovinj: Lidl, Konzum, Plodine – samt et indkøbscenter Mercator -. Hoved shooping gaden i Rovinj er Carrera, her kan man finde forskellige slags butikker som souvenirbutikker, tøj og sko butikker, apoteker, stationære butik … Læs mere om shopping Rovinj her

Hvordan kommer man til Rovinj

Rovinj kan nås med den nyligt afsluttede Istrien motorvej, kaldet Istrien Y, motorvejsafkørslen til Rovinj hedder Putini-Rovinj. Hvis man rejser med fly, ligger den nærmeste lufthavn i Pula, derfra kan man så tage en bus til Rovinj. Der køre generelt busser til Rovinj fra mange byer i Istrien / Kroatien.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.