Kategorier
Istrien-rejseguide

Rovinj – Batana

Batana – kommer af det italienske ord ”Battere”, hvilket betyder slå, eller den lyd der stammer fra denne fladbundede båd ”Batana” når den slår mod bølgerne. Båden har årer og drives ved hjælp af håndkræft, dog kan man sætte en lille motor på. Dens størrelse varierer fra ca. 4-6 m afhængigt at hvor stort værkstedet er hvor den bygges!

Båden Batana og historien bag at den har fået sig eget museum i byen Rovinj på Istriens vestkyst. Dette relativt lille museum er absolut et besøg værd både for store og få små. Her får man et indblik i historien bag båden men også en indsigt i livet som fisker og indbygger i denne charmerende by Rovinj, der engang levede af fiskeri, handel og småindustri men idag som de fleste byer på Istrien lever af turismen.

Båden Batana blev oprindeligt bygget i små skibsværfter i byen Rovinj, dens særlige karakter, den flade bund, gør at man kan sejle tæt ind til kysten uden at støde på grund, når man fisker. Batana stammer tilbage fra tiden da Rovinj og det mest af den nordlige kroatiske adriaterhavskyst var under Venetiansk herredømme og båden blev hurtig populær i store dele af riget specielt i lagunerne nær Venedig blev den anvendt af fiskerne.

Idag er der ikke mange aktive fiskere tilbage i Rovinj men foreningen der står bag Batanamuseet holder fisker tradionerne vedlige. En del af traditionen består af hyggeligt samvær i et lokale hvor fiskerne engang mødtes ”Spacio”, hvor de udvekslede erfaringer, dagens fangst, drak lidt vin og spillede kort.

Igennem turistsæsonen i Rovinj organiseres der forskellige festligheder og events hvor det er muligt at opleve fiskerne og deres både. Ønsker man en speciel oplevelse kan bestille en sejltur ombord på batanabåden, i selskab af en lokal fisker, der sejler en tur fra den sydlige havn til den nordlige havn i Rovinj – rundt om den gamle by. Dette giver en hel unik oplevelse af den gamle by og man kan næsten sætte sig nogle hundrede år tilbage i historien da folk kom fra nær og fjern til den smukke by der slynger sig op af klipperne ud mod havet. Turen kan afsluttes med et besøg i fiskernes gamle mødelokale, hvor der serveres lokal vin og fiskespecialiteter.

Forspørgsler kan sendes til info@sol-skin.com

Af Sonja

Dansk talende autoriseret guide i Istrien. Har været bosat i Porec siden 1994. Arbejder som selvstændig indenfor turisme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.