Kategorier
Istrien-rejseguide Rejser Seværdigheder

Umag

Byen Umag ligger i den vestlige del af Istrien, faktisk kun 10 km fra den slovenske grænse. I dag bor der omkring 13 000 indbyggere i Umag, som primært beskæftiger sig med turisme, landbrug, oliven og vindyrkning da Istrien har terra rossa (rød jord), som er meget frugtbar.

Umag

Umag blev grundlagt allerede i oldtiden, da folk begyndte at bebo en ø, som senere blev til en halvø. I skriftlig form, blev byen nævnt for første gang i det 6. århundrede under navnet Humagum. Og ligesom alle andre byer i  Istrien, har Umag også været underlagt forskellige imperier.

Strande i Umag

I Umag og i omegen har de fleste strande fået tildelt det Blå Flag, et bevis på strandene og havets gode kvalitet.  Nogle af de mest kendte strande i Umag er Katoro, Aurora, Kanegra og Laguna Stella Maris.

Katoro stranden er beliggende i et Resort af samme navn, med adskillige hoteller, 2 km fra Umag. Stranden er opdelt i beton, klipper og grus afsnit, og har op til flere faciliteter at byde på såsom: tennis og volleyball baner, brusere, omklædningsrum, aquagan, flere kaffebarer og restauranter. Volleyball og tennis turneringer er ofte organiseret her.

Strand Umag

Laguna Stella Maris stranden er en grusstrand beliggende 3 km fra Umag. Den er omgivet af fyrretræer, som giver skygge på varme sommerdage. Stranden tilbyder underholdning, sport og catering faciliteter.

Kanegra stranden er beliggende inden for Kanegra Resort, 7 km fra Umag, tæt på Savudrija. Dette er en grusstrand omgivet af fyrretræer, ideel for familier med børn. Kanegra Resort har også en nudist campingplads med strande.

Overnatning i Umag

Turisme har på det sidst udviklet sig meget hurtigt i Umag, derfor vil man finde et stort udvalg af luksuriøse og kvalitative hoteller med gode tilbud. Nogle af de bedste hoteller er: Hotel Melia Coral, Hotel Sol Umag, Kempinski Hotel Adriatic …

Flere små, familie hoteller kan også findes: Hotel Villa Rosetta, Zlatna Vala, Villa Valdepian…

Umag

Umag

Umag

Noget nyt og interessant er, at Umag har et cykel hotel, Sol Garden. Der tilbyder de bedste standarder for en cykelferie, en cykel ekspert, der vil rådgive dig om de bedste cykelstier og ruter. De tilbyder også information om udflugter, rådgivning om træning, udstyr …

Camping park Umag

I Umag er der op til flere campingpladser. Den bedste er Camping Park Umag som er omgivet med frodig vegetation og tilbyder også en øko park med autoktone plantearter. På campingpladsen kan man leje telte, alm. mobilhomes og superior mobilhomes. Campingpladsen har også et stort udbud af animation og underholdningsprogrammer for børn såvel som for voksne: udendørs swimmingpool med et sørøverskib, mange legepladser, en terrasse til dans … Sports entusiaster kan spille beachvolley, fodbold, petanque, jogge eller cykle. Du kan læse mere omg Camping Park Umag her

mini-teltUmag har også en af de bedste nudist campingpladseri Kroatien, camping IN Kanegra FKK. Den har 193 plotter og nybyggede sanitære faciliteter. Campingpladsen og stenstranden er omgivet af frodig vegetation og belønnet med det Blå Flag. Til underholdning, kan gæsterne nyde levende musik om aften, sportskonkurrencer, vandsport, tennis, minigolf …

I ophold på et lejligheds ressorts er også en mulighed i Umag, eller i umiddelbar nærhed. Residence Skiper er en fire-stjernet lejligheds resort beliggende i nærheden af Savudrija. I dette feriekompleks finder man en stor udendørs swimmingpool, en idrætshal, en restaurant, en golfbane, beachvolley … Alle lejligheder har et badeværelse og en stor stue, store terrasser eller altaner. Wi-Fi er tilgængelig på Golf club restauranten.

Som i alle turistområder, kan man selvfølgelig også finde privat indkvartering i ferie huse eller lejligheder i Umag.

Hvad skal man se og lave i Umag?

Selv om byen dateres helt tilbage til oldtiden, har Umag kun bevaret den middelalderlige arkitektur. Resterne af dette ses i byens mure, venetianske villaer, maleriske gader … Som allerede nævnt, ligger den gamle bydel på en halvø, som tidligere var en ø. I det 10. århundrede blev bymure bygget op omkring byen, som kun var forbundet til fastlandet med en vindebro.

Umag hovedtorvet

Den bedst bevarede bygning er også den ældste – det vestlige tårn, som huser Byens museum.

På torvet i midten af byen står Marias Himmelfart kirken.

En lille smule udenfor Umag i Savudrija, kan man besøge det ældste fyrtårn i Kroatien. Det blev bygget i 1818 , og der er en legende om dens konstruktion. Metternich , en østrigsk adelig, forelskede sig i en kroatisk pige under et wiener bal, så han byggede dette fyrtårn kun for hende. Men hun blev syg og kom aldrig til at se det, derefter besluttede han sig for aldrig at besøge fyrtårnet igen.

I Umag, og i nogle andre byer i Istrien afholdes hvert år Sole Fish Days . Denne begivenhed varer en måned og bliver fejret i restauranter som tilbyder 4 retters menuer baseret på fisk , ledsaget af fremragende vine og olivenolie fra Istrien.

For at forlænge wellness sæsonen, tilbyder Umag et særligt wellness program, som finder sted i løbet af oktober. Hotellernes wellnesscentre tilbyder specielle pakker, som omfatter ophold, halvpension og daglig adgang til wellness-centret.

Musikelskere kan nyde UmagoBlues musikfestival og smage nogle af de lokale specialiteter.

En anden festival er Umagination som er en festival for elektronisk musik, der har fundet  sted i Umag de sidste fire år.

Hvad Umag er mest berømt for, er ATP kroatiske Open Umag tennisturnering som finder sted hvert år i juli.

Generelt med hensyn til sport, foregår der altid noget i Umag, om det handler om tennis, fodbold, golf …

Umag Bycykler

Umag har for nylig fået et Park & Ride cykeludlejning system. Dette projekt forbinder turistområderne og centrum af Umag, så det er let for folk at komme rundt. Udover klassiske cykler, er det også muligt at leje de elektriske dem.

Turister kan også nyde sightseeing i et turist tog, som kører fra turistbyen Katoro til centrum af Umag.

Dagsture fra Umag

Fra Umag, kan man tage forskellige dagsture, for eksempel til Pula, Rovinj, Medulin, Porec eller nogle af andre byer i Istrien. Mankan også besøge nationalparken Brijuni og nyde dens naturlige og historiske skønheder, eller måske tage en bådtur til Venedig.

Hvor skal vi spise i Umag

På restauranter i Umag kan man selvfølgelig spise internationale retter, men det mest interssante er naturligvis de traditionelle lokale retter. En traditionel ret i Istrien er baseret på supper (manestra) lavet af tre slags grøntsager, hjemmelavet pasta (Fuzi og gnocchi), oksekød (boškarin), trøffel, asparges … Alt dette skal nydes ledsaget af nogle af de fremragende vine fra Istrien som Teran eller Malvazija.

Umag promenaden

Et alternativ til restauranter er taverner, hvor man kan prøve hjemmelavede retter baseret på friske og lokalt producerede råvarer.

Natteliv i Umag

Nogle af de populære klubber er: Goldenfish hvor man fester hele dagen lang, Jimmy Woo nightclub er en elegant dress code natklub. Og så er Macumba beach bar og Hemingway, som kun er åben under Umags ATP tennisturnering.

Afhængig perioden man besøger Umag i, kan man opleve nogle af de koncerter eller festivaler, der er nævnt ovenfor.

Shopping i Umag

De fleste supermarkeder i Umag er åbent hver dag i sommersæsonen. Nogle af de større supermarkedskæder i Umag er: Konzum, Plodine og Getro, hvor man kan finde alt hvad man behøver under ferien.

Vil man gerne have noget autentisk med hjem fra Umag, kan man købe de autentiske øreringe fra Umag, som kan dateres helt tilbage til det 8. århundrede. De oprindelige øreringe var lavet af bronze, men en lokal guldsmed har lavet en replika af sølv.

Marinaer i Umag

Umag har en marina, ACI Marina Umag. Dette er en af de bedste lystbådehavne ved Adriaterhavet. Den har 475 kajpladser og 40 på land.  Marinaen tilbyder en reception med vekselkontor, butik med maritimt udstyr, toiletfaciliteter, en vedligeholdelse og reparation station, en tankstation, WLAN og meget mere.

Hvordan kommer man til Umag

På grund af sin beliggenhed, kaldes Umag også ” den kroatiske dør til Europa”. Byen kan nemt nås med bil, bus, båd eller fly. Busser til Umag er tilgængelige fra alle større byer i Kroatien, der er også en busforbindelse fra Trieste, som kun er 40 km fra Umag. Der er også en båd rute fra Venedig til Umag. Umag har ikke sin egen lufthavn, den nærmeste er i Pula, som ligger 80 km fra Umag.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.