Kategorier
Kvarner Øer

Rab Kroatien

Øen Rab og byen af samme navn er beliggende ved den nordlige del af Adriaterhavskysten. Øen er 22 km lang og har 9480 indbyggere. Den højeste top på øen er Kamenjak, 408 m høj. Den nordøstlige side af øen er meget øde, Karst, mens den sydvestlige side er dækket af en ​​de sidste egeskove ved Middelhavet. Øen Rab blev først nævnt i et græsk ”dokument” 360 år f.Kr. ved navnet Arba. Navnet tilhørte Liburnians, de ældste indbyggere på øen. Arba var også navnet på den Liburnian bosættelse i den nu moderne by Rab. Det illyriske-Liburnian ord Arb betød “mørke, dunkle, grøn skovområde”.

Rab by

Strande i Rab:

På øen Rab kan man finde alle slags strande. På den vestlige side af øen er der mange klippe strande, på den sydlige del af øen er der grusbelagte kyster og på den nordlige del af øen kan man finde dejlige sandstrande. Rab er kendt som øen med de fleste sandstrande ved Adriaterhavet, hvilket naturligvis gør den til et oplagt feriemål for familier med små børn. Takket være den forrevne kyst, har øen mange smukke bugter til svømning, især på halvøen Kalifront og Lopar. Her er et lille oversigt over strandene på Rab:

Palit: Lungo Mare – her kan man leje vandcykler, kajakker, restauranter, der er også brusere og offentlige toiletter, Banova villa stranden.

Banjol: De lavvandede sandede bugter i Padova 2 og Padova 3 samt den smukke strandpromenade er meget velegnet til små børn. Ved siden af ​​restauranten Banjol er der også en grusstrand.

Kampor: Turist byen Suha Punta (stenede strande, krystalklare bugter), Mel (sandstrand), i centrum af byen, foran dykkercenter (grus strand).

Barbat: Pudarica strand – en nudist strand ca. 3 km uden for landsbyen. Der er også et par andre små strande Lungo Mare (grusbelagte).

Sandstrand Rab

Supetarska Draga: I Supetarska Draga er der to strande, Gonar (sandede bugter), og en klippestrand.

Lopar: Lopar er kendt for sine sandstrande, den mest populære strand, er stranden Livacina. De andre strande i Lopar er nudist strande.

Byen Rab: Strandene “Ban villa” og “Vela Kamen”.

Overnatning på øen Rab:
Øen Rab tilbyder alle former for indkvartering lige fra hoteller, pensionater, villaer til ferielejligheder og enkle værelser i private huse.

De fleste hoteller og campingpladser, der kan findes på Rab tilhører Hotel selskabet Imperial. Men der kommer langsomt flere og flere nybyggede eller nyrenoverede hoteller til. Nogle af de kendte hoteller i Rab er det firestjernede Carolina Hotel Rab eller tre-stjernede Padova Hotel Rab.

Siden turismen er blevet en af ​​de vigtigste indtægtskilder i Rab, har befolkningen investeret en masse i renovering og nybyggeri. Der er også flere og flere private indkvarteringsmuligheder på Rab såsom sommerhuse, lejligheder eller værelser.

Udover de allerede nævnte campingpladser der ejes af Imperial selskabet, er der også Campingpladserne San Marino og Zidine i Lopar og campingpladsen Padova III i Banjol. Campingpladsen Padova III er en tre-stjernet campingplads, og kendt som en af ​​de bedste campingpladser i Kroatien. Den nyrenoverede Campingplads ligger i en fyrreskov og har en 500 m lang sandstrand. Campingpladsen kan huse 1500 gæster og man kan leje cykel, både, prøve banan rides og parasailing, samt deltage i morgen jogging. Campingpladsen har også et dykkercenter med dykkerskole.

Hvad skal man se og foretage sig Rab:

Rab by er en super destination for personer der interessere sig for historie og historiske seværdigheder, da byen har en lang historie, der daterer sig helt tilbage til 360 f.Kr. I Rab er der mange kirker, som kan besøges, den største er St. Mary den Velsignede som blev bygget i 13. århundrede. Denne smukke katedral er ikke kun en smuk bygning, men har også en helt fantastisk beliggenhed, inde i katedralen er der et lille museum. Andre interessante kirker man også kan besøge er kirken St. John the Evangelist og kirken St. Anthony . Hvis man er i Rab bør man også besøge ruinerne af byens fæstning.

Rab Gamle bydel

Den gamle by Rab er utrolig smuk med sine mange gotiske og renæssance paladser og kirker.  ​​Byen er formet som et skib med fire klokketårne ​​som afgrænser den bydelen. I de smukke smalle og middelalderlige stræder kan man føle den typiske Middelhavs ånd. Fra den 25 til 27 juli , fejrer Rab sin skytsengel – St. Christopher med en fest og en ridderturnering samt en middelalderlig festival. I august er der en anden ridder festival.

I sommermånederne er der en masse forskellige begivenheder i byen, så som musikalske aftener, klassiske koncerter, kunstudstillinger … Der er også flere folkemusiks festivaler i sommermånederne, og andre former for underholdning.

Dagsture fra Rab:

Fra Rab der er organiseret dagsture med båd, som man kan deltage i, på egen hånd eller som del af en gruppe tur. På disse organiserede dagsture med båd besøger man andre øer som Losinj eller Pag. Man kan også deltage i en udflugt / rundtur rundt på øen Krk, hvor man besøger Zavratnica – Goli-Baska. Der er selvfølgelig også muligheden for at tage på en rundtur på øen Rab. Disse udflugter er normalt organiseret på søndage.

Øen Rab

Fra Rab kan man også besøge nationalparken Velebit, som er den yngste af de otte kroatiske nationalparker. Parken er særligt for sin enestående mangfoldighed af Karst formationer. En anden dagstur fra Rab er til nationalparken Plitvice Søerne, som er den mest populære nationalpark i Kroatien, på grund af sin naturlige skønhed af søer og vandfald bliver parken besøgt året rundt af turister fra hele verden.

Hvor skal spise i Rab:

Den traditionelle måde at leve på er baseret på fiskeri og landbrug, dette afspejles naturligvis også i menuerne i restauranterne på øen. Masser af frisk fisk og friske, økologiske grøntsager kan findes på næsten alle menukort.

Man bør helt sikkert prøve nogle af de lokale vine, en af de mest populære er en Cabernet Sauvignon fra familien Staničić, som er blevet belønnet med forskellige præmier.

Taverns kan også findes på Rab, her kan man prøve forskellige traditionelle og hjemmelavede retter tilberedt med lokalt producerede råvarer.

Lystbådehavne i Rab:

Der er to ACI Marinaer på Rab. Den ene er i Supetarska Draga og den anden i Rab by. Lystbådehavnen i Supetarska Draga har 40 liggepladser og den store i Rab 142 pladser, de er alle med vand og strømforsyning.

Rab

I Marinaen i Rab er der en reception med vekselkontor, en café bar, en restaurant, en skønhedssalon, en fødevare butik..Hele marinaen har også et WLAN. Der er også en tankstation ved siden af ​​lystbådehavnen.

Shopping i Rab:

I Rab finder man masser af små lokale supermarkeder, hvor man kan købe mad og dagligvare. Selvfølgelig er der også en hel del souvenirbutikker. For større shopping i modebutikker er man nødt til at tage til fastlandet og besøge en af de større byer langs kysten.

Natteliv i Rab:

I løbet af sommeren er der altid mange begivenheder i Rab, udover de forskellige middelalder festivaller, er der også mange barer og strandbarer. Et af de mest populære steder er strand klubben Santos, hvor mange kroatiske og udenlandske kunstnere spiller hver sommer.

Hvordan kommer man til Rab:

Man kan komme til Rab fra tre forskellige retninger, dem der kommer fra Østrig, skal følge anvisningerne Postojna, Ilirska Bistrica, Rijeka og Senj. Dem fra Ungarn skal  tage motorvejen Zagreb-Split indtil Zuta Lokva og derefter fortsætte til Senj, og kommer man fra Italien skal man følge anvisningerne til Rijeka – Senj – Split.

Rejser man med fly eller tog er man først nød til Rijeka og derefter kan man fortsætte rejsen til Rab.

Uanset hvilket transportmiddel man vælger, er man nødt til at kombinere dem med en færge. Færgerne man skal tage er enten Jablanac-Mišnjak eller Valbiska-Lopar. Der er også en katamaran fra byen Novalja på øen Pag.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.