Kategorier
Byer Dalmatien UNESCO Kroatien

Trogir Kroatien

En af vores favorit byer i Kroatien er Trogir, som er beliggende ca. 25 km nord for Split. Trogir´s historie går mere end 2000 år tilbage i tiden. På grund af byens geografiske beliggenhed imellem fastlandet og øen Ciovo, har Trogir altid været en af de vigtigste byer at have herredømmet over. Igennem de sidste 2000 år har Trogir været under græsk, romersk, Venedig, og endda in en kort periode også fransk herredømme. De mange forskellige kulturer har i høj grad bidraget til byen kulturelle arv.

Trogir pladsen neden for Katedralen

Trogir består af 3 dele, en fastlands del, den gamle bydel som er beliggende på en lille ø og en bydel beliggende på øen Ciovo. I 1997 kom Trogir´s gamle bydel på UNESCO listen over verdens kultur arv. Den gamle bydel er et af de steder i verden med den højeste kirke tæthed. Udover kirker byder bydelen også på smukke bygninger bygget i romersk, renæssance og barokstilen.

Trogir i dag:

I dag er Trogir et meget populært turist destination, med kapacitet på op til 20.000 turister. Trogir var en af de første byer som forbød reklameskilte, neon lys, plakater osv. i den gamle bydel, Reklamerne forstyrrede atmosfæren i den gamle bydel, og da turisme industrien i dag står for mere end 50 % af kommunens indtægter, var det nok en fornuftig beslutning.

Med 20.000 senge pladser fordelt på hoteller, hostels og private ferieboliger, skulle det være muligt at finde det rette sted at bo mens man er i Trogir, her bør det dog nævnes at det er temmelig fuldt i juli og august , så det er en god ide at booke i god tid, hvis man ønsker et større udvalg at vælge imellem.

Hvad skal man se i Trogir:

Den gamle bydel i sig selv er hovedattraktion, disse nedennævnte seværdigheder bør man helt sikker besøge.

  • Trogir Kathedrale St.-LaurentiusDen nyrenoveret Katedral St. Lawrence (13 århundred) med den utrolige smukke portal lavet af Master Radovan. Jeg kan kun anbefale at man betaler de 20 kuna entre for at se båden katedralen og klokketårnet. NOTE: klatreturen op i tårnet er ikke for personer med højdeskræk.
  • Fortet Kamerlengo (15 århundred) ligger på den nordlige del af den af øen med den gamle bydel, for et beskeden beløb af 15 kuna kan man gå på fortets mure, man kan klatrer op i fortets tårn på en stige, hvor fra man har en vidunderlig udsigt over Trogir. Om Sommeren Bliver fortet også brugt til koncerter og andre forskellige events.
  • Grønsagsmarkedet som ligger på fastlandet, lige ved siden af broen. Her kan man finde alle former for grønsager og frugt, man kan selvfølgelig også købe oliven olie, Rakija (lokalt snaps) blomster og souvenirs.

Hvor skal man spise:

De fleste restauranter i Trogir ligger på Rivaen (den blå linje på kortet forneden) og på den gamle gade 30 meter efter skolen (når man kommer fra Ciovo broen). Der er også et par restaurant skibe på Ciovo siden af byen.

Selvom jeg har prøvet de fleste af restauranter der, kan jeg ikke anbefale en speciel af dem, da de alle er okay, hvis jeg skulle udpege en skulle det nok være restaurant Capo pga. de specielle omgivelser.

Parkering i Trogir:

Trogir har 3 betalings parkerings områder, 2 af dem ligger på fastlandet og 1 ligger på din højre hånd ligger efter du har passeret broen fra fastlandet. Der er også nogle få parkeringspladser på Ciovo, som er i gå afstand til byen.

Parkerings priser ligger imellem 5 til 15 kuna pr. time, jo tætter man kommer på den gamle by jo dyre bliver det. Jeg har markerede alle 3 parkeringspladser på kortet forneden, min anbefaling er at man tager parkering plads nr.1 (8 kuna/timen) herfra er der en træbro som forbinder fastlandet med den gamle bydel.

Strande i Trogir:

Den mest populære strand blandt turister i Trogir er Okrug strand på øen Ciovo. Fra Trogir center kan man enten tage bilen (5 km) eller man kan sejle med en shuttle båd mellem Trogir og Okrug Gornji, båden sejler ca. hver ½ time i høj sæsonen og koster omkring 10 kuna.

Andre strande der er værd at nævne er Pantan stranden som ligger et par kilometer udenfor Trogir i retningen mod Split, den nemmeste måde at komme dertil er at tage bus nr. 37 og stå af ved stoppested nr. 2 efter at bussen har forladt Trogir, herfra man kun et par hundred meter at gå ned til vandet.

Strand Ciovo Okrug

Medena stranden er også et populært alternativ, den ligger 4-5 kilometer udenfor Trogir i retningen mod Primosten, der køre busser direkte fra Trogir til Medena. Medena er et stort ferie område med hoteller og lejligheder.

Til sidst men ikke mindst er der de ”private” stande overalt på øen Ciovo, nemmest måde at komme rundt på øen er med bil eller bus, bussen rute dækker kun en begrænset del af øen.

Transport til og fra Trogir:

 Med Bil: Hvis du køre imod Trogir på A1 skal du køre fra motorvejen ved Prgomet, herfra har du omkring 15 km ind til Trogir midtby. Alternativt (kommende fra nord) kan man køre fra motorvejen ved Šibenik også følge kystvejen til Trogir, dette tager ca. 1 time.

Fra Split har man ca.25-30 min. kørsel, i højsæsonen kan det tage længere tid pga. den ekstra sommer trafik.

Med fly: Splits lufthavn ligger i Kastel Stafilic som er kun 5.5 km fra Trogirs midtby. Med en taxi koster det ca. 80-100 kuna at komme til Trogir, alternativt kan man tage bus nr. 37 som køre hver 20/30 min. bussen holder ved hovedvejen foran lufthavnen, pris ca. 20 kuna.

Trogir billede fra Kamerlengo

Med bus: Den bedste måde at komme til Trogir på, fra Split, er at tage hurtigbussen som kører fra busstationen i Split (Autobusni Kolodvor overfor færgehavnen). Fra kl.05 om morgen til midnat køre der ca. 1-3 busser i timen, turen tager ca.30 min.

Undgå at tage den lokale buslinje nr. 37, som køre inde fra Splits grønsagsmarked (med mindre du meget god tid) da den stopper mange gange på vejen. Hvis du skal i den anden retning (Trogir-?) så kan du se hvor Trogir´s busstation befinder sig på kortet forneden.

Med båd: Der er en lille person færge/båd som sejler fra Split via Slatine til Trogir og omvendt. Den første båd forlader Trogir kl. 06 om morgen og den sidste kl. ca. 19 om aften. Fra Split sejler den første kl.9 om morgen og den sidste kl.21 om aften. Spørge i det lokale turist information omkring de nøjagtige sejl tider eller ring eventuelt direkte til kaptajnen +385 917271244.

Prisen for enkelt billet er 20 kuna. Da båden kun har plads til ca. 40 personer, kan der godt være rift om pladserne i højsæsonen, her gælder det gamle ordsprog, den der kommer først til møllen….

Udflugter fra Trogir: 

Fra Trogir kan følgende 1 dags udflugter anbefales:

Fiske picnic: I højsæsonen er der en udflugts både som sejer fra Rivaen

Tur til Split: Tag båden til Split om morgen, så har du hele dagen til at se Splits gamle bydel og Diokletians paladset – her kan du finde flere informationer til et besøg i Split.

Trogir Kamerlengo

National Park Krka: Hvis du køre ad motorvejen, vil det tage dig ca. 1 time at komme til Krka – her har du en guide til Krka vandfaldene.

Kyst tur: Tag bilen og kør langs kysten også kaldt panorama vejen, besøg de mange små byer som Marina og specielt Primošten hvor man eventuel kan spise frokost, forsæt derefter til Sibenik hvor man skal se den gamle bydel og St. Jacob katedralen som er på UNESCO listen over verdens kultur arv.

Overnatning:

Som jeg nævnte før er der ca. 20.000 sengepladser i Trogirs kommune, men før du booker, skulle du overveje følgende.

Antallet af sengepladser i den gamle bydel er minimalt og normalt også de dyreste. På fastlandet har du langs hovedvejen og i Seget som er en hyggelig lille by et par km uden for Trogir et større udvalg af overnatnings muligheder at vælge imellem.

Trogir

Trogir

Trogir

De fleste overnatnings muligheder har man på øen Ciovo feks. i Okrug Gornji, hvor der er blevet bygget en masse nye ferielejligheder igennem de sidste 10 år. Her skal man være opmærksom på at det i højsæsonen godt kan det tage lang tid at komme af øen på grund af den stærke sommer trafik, så hvis du planlægger at tage på udflugter hver dag, kan jeg ikke anbefale at du bor her.

Camping Trogir:

Der er 4 campingpladser i Trogir området.

Camp Seget: Ligger ca. 2 km uden for Trogir, den 1 stjernede campingplads har plads til ca. 300 gæster.

mini-teltCamp Vranjica Belvedere: Ligger ca. 5 km udenfor Trogir i retning mod Sibenik, pladsen er 3 stjernet, og har 450 parceller, den er beliggende på en skråning med platoer ned mod vandet. Campingpladsen har mange faciliteter at byde på. Om sommeren er der en shuttle båd der sejler ind til Trogir. Du kan læse mere om Camping Vranjica her

Camp Labadusa: Er beliggende ved den sydlige bugt på øen Ciovo, tæt på Okrug Gornji, pladsen er ratet med 2 stjerner og har plads til ca. 400 gæster.

mini-teltCamp Rozac: Er beliggende på øen Ciovo i retning imod Okrug Gornji, campingpladsen har 3 stjerner og nogle gode faciliteter, parcellerne er dækket af grantræer som giver god skygge for den stærke sommer sol, plads til ca. 550 gæster. Flere informationer og udlejninga af Mobilhomes på Camping Rogaz

Kort over Trogir

 Jeg har lavet et lille kort hvor man kan se, de ting som jeg har nævnt ovenfor.

Trogir Kort

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.