Kategorier
Øer

Krk Kroatien

Øen Krk er den største ø i Kroatien, beliggende i det nordlige Adriaterhavet, i Kvarner bugten, kun 30 km fra byen Rijeka. Øen er et velkendt turistmål på grund af sit milde middelhavsklima, gunstige geografiske placering dens mangfoldige natur og kulturelle skønheder, selv fra antikke dage er øen blevet kaldt “den gyldne ø”.

Byen Krk

På grund af sin rige kulturarv, er øen Krk også blevet kaldt den kroatiske kulturs vugge. I det tidlige 20. århundrede, blev øen også kaldt det sjette kontinent. Uanset hvordan man vælger at rejse til øen Krk på, i bil over broen, med båd eller færge (færge Valbiska og Baska) eller fly (Rijekas Lufthavn nær Omisalj), vil man meget hurtigt opdage, at denne smukke ø er kendetegnet ved en unik mangfoldighed – en perfekt blanding af fortid og nutid indhyllet i en naturlig skønhed, der simpelthen er betagende.

Strande på øen Krk

Øen Krk har mange dejlige strande, lige fra de populære turistområdes strande som Drazica og Jezevac, stranden Rupa i Malinska, stranden Pesja i Omisalj vig, bugt stranden Kijac til de mere skjulte strande, der er beliggende i mindre byer som Klimno Glavotok og Stara Baska.

Njivice Strand

Der er også strande, som på grund af deres helbredende mudder tiltrækker mange turister, især strandene i bugten Soline på Dobrinje er i de seneste år, i en stigende grad blevet besøgt.

Hvis man ønsker at nyde solen i upåklædt tilstand kan man vælge at gøre dette på en af nudist strandene på øen. Nogle af dem er beliggende på campingpladser, mens andre er godt beskyttet af skov og beliggende i de berømte Krk bugter. Mere info om strande på øen Krk kan findes her.

Overnatning på øen Krk

Foruden hoteller og campingpladser på øen kan man også finde et stort udvalg af privat indkvartering i feriehuse, værelser og ferielejligheder, hvoraf nogle ligger tæt på havet.

Hotellerne på øen er for det meste beliggende i nærheden af de smukke strande på Krk, og udover indkvarteringen tilbyder de også forskellige oplevelser, såsom underholdning, sport, udflugter, spa og wellness, osv.

Campingpladserne på øen Krk ligger på nogle af de smukkeste steder langs kysten og tilbyder vedligeholdte sanitære faciliteter, samt en lang række forskellige aktiviteter og underholdnings programmer.

Byer på øen Krk

Byen Krk: “hovedstaden” af øen ligger på sydvestkysten af øen, indbyggertal på omkring 6.000

Malinska: (Malinska-Dubašnica) populære turistby på den nordvestlige del af øen, indbyggertal på 3.000 mennesker.

Malinska

Njivice: Lille turist landsby på den nordvestlige del af øen, omkring 1.000 indbyggere.

Omisalj: Også beliggende på den nordvestlige del af øen, tæt på fastlandet, ca. 1.800 indbyggere

Vrbnik: Beliggende på østsiden af øen mod fastlandet, byen ser fantastisk ud når man ankommer fra havet, befolkningen ca. 1.200 personer.

Vrbnik

Punat: Beliggende overfor Krk ved Krk bugten, kendt som et nautisk center med stor lystbådehavn og en befolkning på omkring 2.000

Baska: Sikkert den mest kendte turist destination på øen, beliggende i den sydlige ende og har en befolkning på omkring 1.800 mennesker.

Restauranter på øen Krk

Øen Krk er rig på lokale taverner, gode restauranter, talrige caféer og andre spise steder. Gæstfrie mennesker, behagelig atmosfære samt et rigt køkken skulle garantere selv den mest kræsne gane en oplevelse. Den kulinariske betydning af øen er i tidernes morgen, betød blandt andet at romerne gav den øgenavnet “shiny city of Krk“, mens de venetianske proveditors kaldte Krk “Happy and Golden“. Et gammelt sagn fortæller, hvordan lammet fra øen blev serveret selv ved de Neros herlige fester i Rom.

Promenade Krk

Øens køkken omfatter en lang række middelhavs retter tilberedt efter traditionelle lokale opskrifter. Daglig friskfanget fisk, i kombination med lokale olivenolie, friske grøntsager tilberedt med øens forskellige aromatiske krydderier og tilsætningsstoffer, der kan findes på øen såsom laurbærblad, rosmarin, hvidløg, løg, persille, tomater, friske oliven samt hjemmelavet vin giver en unik gastronomisk oplevelse.

Der er også kød specialiteter, som på ingen måde halter bagefter fiske retterne, også tilberedt i traditionel middelhavsstil.

Ønsker man at prøve en autentisk Krk specialitet, er der en særlig ø delikatesse lavet af gedeost – presnac (presnec eller presnoc).

Hvad skal man lave på øen Krk?

Udover historiske og kulturelle arv, det fremragende køkken, den komfortable indkvartering og de smukke strande, hvor man kan nyde svømning, dykning, surfing men man kan også dyrke forskellige andre sportsaktiviteter.

Strand Baska

Hvis man holder af aktiv ferie kan man vælge mellem forskellige typer af sport. På øen kan man dyrke – tennis, beachvolley, minigolf, bordtennis, vandski, jetski, faldskærmsudspring og meget andet..

Der er også mulighed for at leje cykler og scootere, og der er mange vandrestier på øen. Undervands-entusiaster kan besøge en af dykkerskolerne på øen, mens de mere erfarne dykke kan give sig i kast med de smukke bugter.

Hvis man kan lide at tage på ture er der naturligvis også et bredt udvalg af dagsture from øen.

Endags ture fra øen Krk:

  • besøg i Biserujke hulen
  • badning i det helbredende mudder i Soline
  • besøg i Baska – Aquarium og kirken St. Lucy (hvor Bascanska ploca blev fundet og bevaret)
  • endags tur til øen Cres
  • endags tur til øen Losinj
  • endags tur til nogle af de mindre øer som Plavnik, Grgur og Goli Otok
  • fisketure

Shopping på øen Krk

Øen Krk har et godt udvalg af butikker såsom supermarkeder, souvenirbutikker, grønsags marked, fisk marked, konditorier, bagerier og andre special butikker, hvoraf de fleste er beliggende i byen Krk.

Punat

Natteliv og underholdning på øen Krk

Øen Krk er rig på kulturelle og underholdende arrangementer. Vi kan nævne Eco, etno og vin fest i Malinska, ”Days of Wine”   Vrbnik og forskellige koncerter, arrangementer og naturlig de velkendte ”Fishermens nights”.

På øen, såvel som på andre Kroatiske øer, kan man nyde den traditionelle musik, dans og et bredt udvalg af lokale specialiteter. På strandene finder man mange caféer, hvor man kan slappe af med drinks og cocktails. I løbet af sommeren, har nogle af dem en lang række forskellige Dj’s.

Til dem, der er på udkig efter et dynamisk natteliv er Malinska stedet, det betragtes som centrum for nattelivet på øen, mens byen Krk er et godt valg for dem, der søger en fredelig og afslappende underholdning eller kulturelle begivenheder, som repræsenterer den folklore arv.

Hvordan kommer man til øen Krk

Som allerede nævnt, kan øen Krk nås med bil via broen, med båd eller færge (færge Valbiska og Baska) eller fly (Rijekas Lufthavn nær Omisalj).

Mere info om hvordan man kommer til øen Krk kan findes her.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

2 kommentarer til “Krk Kroatien”

Hej Morten,

Fantastisk side om Kroatien generelt!!!

Vi overvejer at tage til Cres i sommerferien 2015 og kigger også på Malinska. Hvordan er prisniveauet generelt på øerne og særligt Cres og Krk ift. fastlandet? Mht. Malinska er det så et overturistet eller er det til at holde ud? :0)))

Bh.
Klaus

Hej Klaus,

øerne er gennerelt noget dyre end fastlandet, tommelfingerreglen er at indkøb er omkring 20-30% dyre, hvilket vil sige at prisniveaut er på niveau med danske priser. Restauranter er stadig en del billigere end i Danmark.

Malinska er velbesøgt i Juli og August, men jeg vil ikke mene at det er så voldsomt at man ikke kan holde det ud!

Mvh, Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.