Kategorier
Byer Dalmatien

Makarska

Makarska er en lille by på den kroatiske Adriaterhavs kyst, cirka 60 km sydøst for Split. Byen er en del af Split – Dalmatien amtet og har en befolkning på omkring 14.000 indbyggere.

Makarska

Byen har udviklet sig til en af ​​de vigtigste turistcentre i denne del af Dalmatien. Den er beliggende i en hesteskoformet bugt mellem bjerget Biokovo og Adriaterhavet. Makarska udviklede og voksede sig større omkring en naturlig havn beskyttet af halvøen St. Peter og Kap Osejava. Det er den eneste havn af denne art mellem floderne Cetina og Neretva. Flere hundrede år tilbage blev havnen brugt til at give beskyttelse under vilde storme til sømænd, handlende og pirater. I dag giver den beskyttelse mod stormen til lystbåde, sejlbåde og turist skibe.

Strande i Makarska:

Makarska er kendt for sin smukke by strand, med udsigt over det smukke, klare hav. Byens strand er en lang kurvet strækning med fine småsten, langs en palme beklædt promenade som tilbyder skygge på varme sommerdage. Ved by stranden i Makarska kan man leje alt fra kajak både, banan rides eller jet ski.

Hvis den lokale strand er for overfyldt, eller man blot ønsker at se en anden smuk strand i området, kan man besøge Brela. Brela ligger omkring ni km fra Makarska og man kan enten gå eller cykle langs kysten for at komme der. I Brela finder man de fineste småstensstrande omgivet af fyrreskove.

Makarska smuk strand

En anden mulighed tæt på Makarska er Baska Voda hvor man også finder smukke småstensstrande, som er perfekt for hele familien, da stenen er virkelig fine, og der er også en granskov der giver skygge.

Overnatning i Makarska:

Turisme er blevet den vigtigste indtægtskilde for indbyggerne i Makarska hvilket afspejles i det kontinuerligt voksende turist tilbud bla. Inden for sundhedspleje, sport og rekreation og kulturelle oplevelser.

Makarska tilbyder alle former for indkvartering, fra hoteller, privat indkvartering som lejligheder eller villaer til campingpladser.

Et meget populært hotel i Makarska er det fire-stjernet hotel Meteor. Hotellet har 270 værelser og 7 lejligheder, og ligger kun 400 m fra centrum og 20 m fra stranden. Hotellet tilbyder alt hvad man kan ønske sig, skønhed og wellness-center, indendørs pool, en legeplads og animatorer for dine børn. Til de voksne er der en bar, restaurant. Dette gør hotellet perfekt til en afslappet familieferie.

Et andet populært hotel i Makarska er det tre-stjernet hotel Biokovka. Dette hotel tilbyder 260 senge i 130 værelser og er beliggende 1500 m fra byens centrum og 15 m fra den næste strand. Hotellet har en bar, restaurant, indendørs pool, wellness og massage, men også tematiske aftener og musik.

Da turismen er blevet den vigtigste indtægtskilde i Makarska, har indbyggerne investeret i at forbedre standarden i relation til privat indkvartering. Der er mange ferielejligheder, som kan lejes, men også Bed and breakfast i private huse, hvilket er perfekt, hvis man kun kører gennem Makarska og ikke planlægger at bo længere end en nat eller to. Man kan også leje smukke ferievillaer. Så man kan altid finde noget uanset ferie budgettet.

hotel i makarska

Campingpladser i Makarska:

Der er også en campingplads i Makarska til alle campister der foretrækker at tilbringe ferien i naturen. Campingplads Jure tilbyder 25 mobilhomes, hvor af 15 er nye og moderne. 3 moderne bungalows med brusere og toiletter, og yderligere 60 plotter til campingvogne eller telte. Campingpladsen har også en restaurant med terrasse, hvor man kan prøve traditionelle specialiteter fra Middelhavet, en kaffebar og en loungebar.

Hvad skal man se og gøre i Makarska:

Traditionelt set har malerkunsten været udbredt i Makarska siden oldtiden. Flere malerier fra den tid kan ses i religiøse bygninger. I Makarska kan man besøge et par gallerier såsom byens galleri “Antung Gojak”.

Et ”must see” i Makarska er byens franciskanske kloster, som for nylig fejret sit 500 års jubilæum. Inde i klostret kan man finde et billedgalleri, et bibliotek og et unik Malacological museum, som er dedikeret til studiet af bløddyr.

Dags udflugter fra Makarska:

Fra Makarska er der masser af muligheder for udflugter på til lands og til søs, blandt andet kan man med båd besøge øerne Brac, Hvar og Korcula.

Der er også mange organiserede dagsture til de større byer i nærheden så som Split eller Dubrovnik. Fra Makarska kan man også besøge Međugorje i Bosnien-Hercegovina, som er et af de mest berømte pilgrimssteder i den katolske verden.

For alle, der er på udkig efter mere action, er der heldagsture til Cetina floden, hvor man kan opleve smuk natur, mens man er på river rafting. Flod eventyret starter ved bredden af ​​floden Cetina i Biokovo bjerg regionen. Efter en kort vejledning, starter nedstigning til Radman s Mills, hvor man kan afslutte turen med en svømmetur i floden eller slentre gennem skoven.

Hvor skal man spise i Makarska:

Hvis man ønsker at nyde et godt måltid i Makarska er der masser af taverner, pizzeriaer og restauranter at vælge imellem. Har man ikke lige har lyst til at prøve noget nyt mad eller typiske dalmatiske specialiteter kan man altid tage på et af ​​de mange pizzeriaer. Pizzeria Domina, tæt på den centrale bus station i Makarska er et af ​​de mest populære pizzeriaer i byen.

Ønsker man at prøve nogle af de typiske dalmatiske og Middelhavs specialiteter som frisk fisk og skaldyr skal man besøge en af ​​de mange taverns i Makarska, som ikke kun de tilbyder fantastisk mad, men også er indrettet i den typiske dalmatiske ånd. En af de gode taverns i Makarska er tavern Kalelarga.

Luftbillede Makarska

Der er selvfølgelig også mange andre gode restauranter i Makarska, især hvis man går en tur langs den smukke strandpromenade, hvor man finder de fleste af restauranterne i byen. Nogle af de populære restauranter i Makarska er restaurant romaer, Susvid og Stari Mlin.

Shopping i Makarska:

Dagligvare til hverdags behovet kan man købe i Lidl eller Studenac butikken. Der er også et par små købmandsbutikker, hvor man kan købe frugt og grøntsager. Til større shopping er der altid muligheden for at tage til Split, hvor man kan finde alt hvad man behøver.

Natteliv i Makarska:

Makarska er meget kendt for sine kulturelle, sportslige og andre begivenheder i løbet af hele året, og især i sommermånederne. Om sommeren er der den berømte fisker festival i traditionel dalmatiske stil, mange koncerter, sommer karneval, forskellige folkefester.

Strandbar Makarska

I Makarska kan man også finde et stort antal barer, natklubber, strandbarer, restauranter med live musik samt mange andre underholdnings programmer. En af de mest populære natklubber i Makarska er natklubben ” Petar Pan “. Mange kroatiske og udenlandske kunstnere spiller der.

Hvordan kommer man til Makarska:

Hvis man ankommer med fly, skal man flyve til Split og derfra fortsætte rejsen til Makarska enten med bus eller med en lejet bil. Hvis man ankommer i bil, skal man tage motorvejen Zagreb -Split indtil afkørselen Sveti Ilija, hvorfra man fortsætte på kystvejen indtil Makarska. Ankommer man med tog, er man nødt til at rejse først til Split og derefter fortsætte med bus indtil Makarska.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.