Kategorier
Byer Dalmatien

Kastela

Byen Kastela ligger mellem Split og Trogir og består faktisk af syv mindre byer kaldet Stafilic, Novi, Stari, Luksic, Kambelovac, Gomilica og Sucurac. Kastela strækker sig 17 km langs kysten, og der bor ca. 40 000 mennesker. Den østlige del af Kastela er en industriel del med to fabrikker og flere indkøbscentre, mens den vestlige del er mere orienteret mod turisme.

Kastela

På området ved Kastela (Kastelansko Polje) som ligger under skråningerne af Kozjak bjerget, dyrkes der oliven, vindruer og kirsebær.

Kastela var allerede beboet i forhistorisk tid, hvilket kan bevises af arkæologiske fund i huler samt kirker fra forskellige perioder og gamle villaer.

Strande i Kastela

Der er mange strande at vælge imellem langs den 17 km kystlinje af Kastela. Nogle af strandene er:

Divulje stranden – ligger i den vestlige del af Kastela, nær lufthavnen i Split. Stranden er en grusstrand og havet er lavvandet, hvilket er egnet til børn. Liggestole og parasoller kan lejes på stranden.

Bile stranden – betragtes som den smukkeste strand i Kastel Stafilic. Det er en 600 meter lang grusstrand ideel for familier med børn. Da der ikke er meget naturlig skygge på stranden, bør man medbringe en parasol. Stranden har brusere og to barer.

Strand Kastela

Gabine Stranden – er en grusstrand med naturlig skygge, velegnet til familier med børn. Det er beliggende nær Nehaj fortet. Der er en bar på stranden med levende musik næsten hver aften i løbet af sommeren.

Petrova Njiva stranden – er en klippe strand, mest egnet til voksne. Ved siden af stranden, finder man skygge under fyrretræerne.

Overnatning i Kastela

I 1909, blev det første pensionat med en strand åbnet i Kastel Luksic. I 1928 blev Hotel Palace åbnet i Kastel Stari, og var på det tidspunkt den mest repræsentative turist facilitet på Riviera Kastela.

I dag, er forgår hovedparten af indkvartering i Kastela private udlejede ferielejligheder og værelser.

Der er også et par hoteller i Kastela. Hotel Balletskole er et trestjernet hotel i Kastel Kambelovac. Hotellet har en tagterrasse med en vidunderlig udsigt over havet. Værelserne har balkon, aircondition, internetadgang og kabel-tv. Der er også en restaurant, hvor man kan smage nationale og internationale retter. Stranden er kun et par meter fra hotellet, og børn har en legeplads til deres rådighed.

Ferielejligheder Kastela

Der er to campingpladser i Kastela, camp U Dragana og camp Bilus. Campin Dragan ligger i Kastel Kambelovac. Det er en to-stjernet campingplads med et areal på 500 m2, til12 personer. Den har elektricitet hook-ups og sanitære faciliteter.

Hvad skal man se og gøre i Kastela

Vitturi Park (botanisk have) er beliggende i Kastel Luksic og dækker et areal på 7450 m2. Den blev i 1968 udråbt som et monument af natur og kultur. Det er en historisk park, som har bevaret nogle af de gamle træ typer af cypres, Aleppo fyr … Hvad er særligt interessant er de eksotiske træer som Firmiana simplex Bois, duftende Calycanthus …

I Kastel Stafilic kan man se et 1500 år gammelt oliventræ kaldet Mastrinka. Omfanget af ​​stammen er 6 m, diameteren af ​​trætoppen er 22 m, og højden er 10 meter. Træet blev erklæret et mindesmærke af naturen i 1990.

Hus med skaller

Den bibelske have Stomorija ligger forneden af ​​Kozjak bjerget. Her blev kirken St. Mary of Spiljana bygget i 1189, i dag hedder den Lady of Stomorija. I århundreder er planter som figen, oliventræer, vinstokke og andre planter, der er nævnt i Bibelen blevet dyrket her, såvel som Judas træ.

I det renoverede Vitturi Slot kan man besøge by museet for Kastela.

Hvert år fra 1. juli til 31 august afholdes Kastela Kultur Nights, med kunstudstillinger, teaterforestillinger, koncerter med klassisk og populær musik, folkedanse og sportsbegivenheder.

Dagsture fra Kastela

Da Kastela er beliggende i det centrale Dalmatien, er der masser af muligheder. Både byerne Split og Trogir er i umiddelbar nærhed; begge disse byer har en rig historisk og kulturel arv, med deres gamle byer som er beskyttet af UNESCO. Byen Omis er heller ikke langt væk, og i nærheden af ​​Omis er Cetina floden, hvor man kan prøve kræfter med rafting.

Ønsker man at tilbringe en dag i naturen, kan man besøge National parken Krka eller nationalparken Plitvice, som er den mest besøgte kroatiske nationalpark. Sydpå fra Kastela, kan man besøge naturparken Biokovo som er beliggende ovenfor Makarska. Makarska og hele dens Riviera er populær for sine smukke strande, så her kan man tilbringe en dag, og bare slappe af strandene.

Det er også muligt at besøge nogle af øerne som Brac eller Hvar, der er flere daglige afgange fra Split til disse øer.

Hvor skal man spise i Kastela

Kastela har masser af restauranter. Nogle af de mest populære er restaurant Intrada og Baletna Skola som er beliggende ud til havet og har et stort udvalg af dalmatiske specialiteter samt internationale. Deres vin liste indeholder mere end 100 forskellige vine. I Kastela kan man også nyde et måltid i nogle af de lokale taverns, også kaldet konoba, disse er ofte familie drevet og dermed følger friske og organiske fødevarer til lave priser.

Baletna Skola Kastela

Pizza steder og fastfood restauranter kan naturligvis også findes i Kastela.

Hvis man vil prøve smage nogle vine, bør man besøge vingårde i Kastela. Kovac vingården fra Kastel Luksic er en af ​​de bedste vingårde i Kroatien. Den autoktone vindrue kaldet crljenak dyrkes her, og det er faktisk ”moderen” til den kendte amerikanske Zinfandel drue.

Shopping i Kastela

Kastela har sit eget indkøbscenter, Emmezeta, hvor man kan købe dagligvarer, tøj, sko, toiletartikler … Da Split er i nærheden, kan man også tage på shopping i et af ​​byens store indkøbscentre, Joker eller City Centre One.

Natteliv i Kastela

Der er ingen diskoteker i Kastela, men der er flere forskellige barer. Men hvis man gerne vil på diskotek, skal man til Split, som har et stort udvalg af steder. Eller måske endda helt til Makarska, som bliver til en stor fest om natten i løbet af sommersæsonen.

Hvordan kommer man til Kastela

Da Kastela ligger ved siden af ​​den anden største by i Kroatien, Split, kan den nås med alle transportmidler, alle busser eller toge, der går til Split passere gennem eller ved siden Kastela. Ankommer man med fly, er lufthavnen i Split faktisk beliggende i Kastela. Ankommer man med bil via motorvejen, tag afkørslen ved Dugopolje og fortsætte i retning Split.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.