Kategorier
Dalmatien Øer

Pasman

Pasman er en ø i Adriaterhavet, som ligger sydvest for Zadar. Den udgør en del af Zadar skærgården, øen er er adskilt fra fastlandet og byerne Zadar og Biograd af Pasman kanalen. Øen har omkring 2000 indbyggere. Pasman er også kendt som øen med det grønneste areal i Kroatien, i forhold til dens samlede areal. Den hurtige havstrøm, som ændrer sin kurs hver 6. time, gør at havet omkring øen er noget af ​​det klareste i Adriaterhavet.

PasmanØen Pasman var allerede beboet i forhistorisk tid. Der er mange ruin rester af romersk arkitektur, steninskriptioner og mønter, som bekræfter, at øen var beboet under det romerske herredømme i Dalmatien. Navnet Pasman (Postimana) blev første gang nævnt i ruller fra 990. Som i gamle dage, lever de fleste af befolkningen på øen af landbrug, olivenolie-produktion og fiskeri.

Strande på Pasman

I hver by på øen finder man en offentlig strand, som for det meste er sandet og lavvandet. I det omkringliggende område af strandene ligger der cafeer og strandbarer. På den nordlige del af øen er der de fleste sandstrande. Mellem de to byer Tkon og Ugrinic, er der syv smukke sandede bugter. Nogle af de offentlige strande er; Vruljica, Juznja og Ugrinic.

Tkon Pasman

På den sydlige del af Pasman ligger Camping Sovinje, der har en nudist strand. Denne strand er en sandstrand og et naturligt fænomen – konstant sedimentering af sandet skaber en utrolig smuk strand. De andre strande i Tkon er også for det meste sandet og lavvandet, hvilket gør dem velegnede til familier med børn.

Den mest populære og mest berømte strand på øen er stranden Matlovac i byen Zdrelac. Denne strand er kendt for sit krystalklare hav og meget smukke sandstrand. I det omkringliggende område er der naturligvis cafeer, isbarer, volleyballbaner og andre faciliteter, som tilbyder mange aktiviteter for hele familien.

En anden smuk sandstrand er Tratica, som er beliggende i byen Kraj. Den er også kendt for sin skønhed og krystalklart vand. Da stranden er sandede og meget lavvandet, er den meget populært blandt familier med små børn og ikke-svømmere.

Overnatning på Pasman

Da øen Pasman ikke er en af ​​de typiske turistmål, er der heller ingen hoteller på øen. De fleste af indkvarteringerne på øen finder sted i ferielejlighed og værelser

Der er også et par pensioner på øen Pasman, hvor man kan leje lejligheder. En af pensionerne er den fire-stjernede villa Kruna, som ligger kun 20m fra havet og en smuk sandstrand. En anden populær pension er den tre-stjernet pension Lanterna, som ligger kun 50 meter fra centrum og 10 m fra stranden. Begge pensionerne tilbyde parkeringspladser til deres gæster.

Campingpladser på Pasman

På øen Pasman er der tre campingpladser. Der er den lille campingplads Kelly, campingpladsen Lucina og nudist campingpladsen Sovinje.

Campingpladsen Lucina er beliggende på et 7000 m² areal i en smuk skov, som giver skygge på varme sommerdage, og en dejlig middelhavs lugt hele dagen lang. Campingpladsen tilbyder 60 stelpladser og 3 campingvogne, som man kan leje, med plads til 3-5 personer. På campingpladsen finder man en lille restaurant med kroatiske specialiteter, sanitære faciliteter med nem adgang for personer med handicap. Samt en legeplads for børn.

Camping Sovinje Tkon

Nudist campingpladsen Sovinje
ligger 2 km fra centrum af Tkon . Denne tre-stjernede campingplads tilbyder plads til 200 gæster og er beliggende i en fyrreskov ud til havet og tilbyder sine gæster to smukke sandstrande. På campingpladsen kan man vælge mellem forskellige rekreative aktiviteter som bordtennis , beachvolley, basketball og båd og cykel udlejning. Campingpladsen tilbyder også sanitære faciliteter med varmt vand, brusekabiner og et badeværelse for handicappede.

Hvad skal man se og gøre på Pasman

Da Pasman er en gammel ø, som var beboet meget tidligt, er der arkæologiske fund, som vidner om livsstilen i den tidlige stenalder. Vigtigt er også den Illyric by Gradine med sine primitive befæstninger og statuen af ​​St. Michael fra det 12. århundrede.

Bag byen Tkon, på den smukke bakke af Cokovac, ligger benediktinerkloster St. Cosmas og Damien som daterer sig tilbage til år 1125. Dette kloster var centrum for Glagolithic liturgi og litteratur. Den gotiske kirke som ligger på ruinerne af en ældre romanske kirke, blev bygget fra 1369 indtil 1419.

Benedikt Kloster

I den lille by Kraj er der et franciskaner kloster, som blev bygget i 1390. Klosteret blev rekonstrueret i 1557, og man bør besøge museet, hvor der er flere værdifulde malerier og et panel som viser Madonna med barn og Johannes Døberen.

Øen Pasman er dækket med alle former for Middelhavs vegetation, som man kan nyde og opdage, man kan tage en tur gennem de smukke fyrreskove, vinmarker og olivenlunde og nyde den typisk Middelhavs udsigt og duft.

Dags udflugter fra Pasman

Den geografiske placering af øen Pasman er ideel til dagsture. Da øen er meget tæt på Zadar, kan man tage til Zadar og nyde sightseeing i denne smukke by, eller man kan fortsætte til en af ​​de nærliggende nationalparker som National Park Kornati, Krka og Paklenica samt naturparken Telascica og Lake Vrana.

I Nord Dalmatien kan man også prøve en rafting tur på floden Zrmanja, hvis man foretrækker en aktiv form for ferie.

Skraping

Man kan besøge en af de mange byer langs Adriaterhavets kysten ligesom Sibenik, Trogir eller Split, eller man kan besøge nogle af de mindre steder som Biograd na Moru, Rogoznica eller Primosten.

Selvfølgelig er det også muligt at besøge den nærliggende ø Ugljan som er forbundet til Pasman med en bro.

Hvor skal man spise på Pasman

Gastronomien på Pasman er baseret på typiske Middelhavs ingredienser som fisk, grøntsager fra de lokale marker, dalmatiske urter som rosmarin og laurbærblad og dalmatiske olivenolie af høj kvalitet. Nogle af specialiteterne er den dalmatiske prociutto, tørret på Bura (nord vind), saltet ost fra øen Pag, lam, salater med friske grøntsager. En af de bedste restauranter på øen er restauranten Tamaris, hvor man kan prøve alle former for dalmatiske specialiteter. Hvis man søger efter god mad og en typisk dalmatinsk atmosfære, bør man besøge en af ​​de kroer der bliver kaldt konoba.

Shopping på Pasman

På øen Pasman finder man et par mindre supermarkeder, hvor man kan købe de mest almindelige dagligvarer. Man skal huske på, at priserne på øen er som regel lidt højere end dem på fastlandet. Har man brug for et større indkøb skal man tage til Zadar, hvor man kan finde store supermarkeder som Konzum, Kaufland eller Lidl, eller man kan tage til en af ​​ indkøbscentrene.

Tkon

Natteliv på Pasman

Der er ingen natklubber på Pasman, men man kan nyde et par drinks i en af ​​barerne eller strandbarer på øen. Da øen er fuld af små fiske byer kan man deltage i en af ​​de mange fisker nætter, som er en lokal fest, hvor man kan prøve dalmatiske mad og vin og lære indbyggerne på øen og deres traditioner at kende. Er man på udkig efter fest og natklubber, så skal man til Zadar, hvor man finder alle slags underholdning.

Hvordan kommer man til Pasman

Uanset hvilket transportmiddel man bruger, skal man først til Zadar eller Biograd na Moru, hvorfra man kan tage en færge. Rejser man fra Zadar, er man nødt til at tage til øen Ugljan og derefter fortsætte til Pasman – de to øer er forbundet med en bro. Kommer man fra Biograd na Moru er der direkte færgeforbindelse til Pasman. Færgen sejler meget ofte, og turen varer omkring 25 minutter.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.