img

Ugljan

/
3333 Views

Ugljan er en ø i skærgården ved Zadar. Øen var allerede beboet i stenalderen, men to huler skjuler endnu ældre jordiske rester, så man er ikke helt sikker på hvornår øen første gang blev beboet. Ugljan har en lang fiskeri tradition og en 2000 år gammel tradition i olivendyrkning. Øen kaldes også den grønne ø, fordi den er dækket af tæt vegetation af bla. fyrretræer, oliventræer, figentræer, vinmarker og andre middelhavsvegetationer. Kun den nordøstlige side af øen er beboet, og de mest kendte byer er Kukljica, Preko, Ugljan og Kali, den anden side af øen er mest stejl og ubeboet.

Ugljan luftbilledeStrande på Ugljan

Ugljan har en meget indrykket kyst på omkring 20 km. Her kan man finde mange gode strande samt skjulte bugter, hvis man foretrækker lidt ensomhed og fred. Havet er rent og naturen uberørt. Nogle af strandene på øen er:

Mostir stranden – i centrum af Ugljan, er en sandstrand velegnet til børn og ikke-svømmere. På stranden er det muligt at spille beachvolley.

Strand mostir

Luka bugten – er en sandet bugt i Muline, omgivet med fyrretræer. Bugten kan nås via en grusvej fra parkeringspladsen i Muline.

Cinta bugten – er omgivet af store stejle klipper. Den er velegnet til bådture og for dem, der søger fred.

Suha bugten – er en sandet bugt omgivet med vandrette sten og middelhavsvegetation. Fra denne bugt kan man se den lille ø Iz.

Stranden ved Hotel Ugljan – ligger i Ugljan, på stranden, kan man leje parasoller, liggestole, vandcykler og kajakker.

Andre strande der er værd at besøge er: Gaj i Batalaža, Garmina og Tratica i Sušica, og Pavlesina.

Strand ugljan

Overnatning på Ugljan

Masseturismen har endnu ikke har overtaget øen Ugljan, der er kun to hoteller på hele øen, og begge ligger i Ugljan. Det ene er Hotel Ugljan som har 204 senge i dobbelt og tredobbelt værelser. Hotellet tilbyder en restaurant, et vekselkontor, en terrasse, en legeplads for børn. Hotellet har sin egen strand, og det er muligt at leje cykler, både, vandcykler.

Det andet hotel, er Villa Stari Dvor, kun 60 m fra havet. Hotellet har en pool, a la carte restaurant, 16 værelser og 3 suiter.
Ellers er det hovedsagelig privat indkvartering i lejligheder og enkel værelser, man finder på øen.

Der er flere campingpladser på øen. Stipanic Auto Camp er beliggende i Ugljan, 100 m fra havet. Der er 20 stelpladser på campingpladsen og gæsterne kan benytte fire sanitære faciliteter med varmt vand.

Camp Porat ligger i Sušica ved havet, i skyggen af ​​fyrretræer. Campingpladsen har 30 stelpladser, sanitære faciliteter og trådløs internetadgang.

Hvad skal man se og lave på Ugljan

Da øen Ugljan har været beboet siden stenalderen, er der nogle arkæologiske fund, der kan besøges.

Klosteret St. Jerome der blev bygget i 1430 og ligger i Ugljane, er også spændene at besøge.

I Muline er det muligt at se Villa Rustica, den ældste romerske bygning på øen med ruinerne af en olivenoliemølle.

villa rustica

Øen er perfekt for naturelskere, her kan man udforske øen på cykel eller vandreture langs stierne. Man kan også leje en båd eller en kajak eller dykke og udforske den uberørte undersøiske verden af ​​Ugljan.

For underholdning på øen, kan man nyde de traditionelle offentlige festligheder som koncerter i kirker og levende musik på hotellet eller restauranternes terrasser eller open-air scener.

Dagsture fra Ugljan

Ugljan er en 25 minutters færgetur fra Zadar, hvorfra man har mange muligheder. Man kan gå på sightseeing i Zadar eller fortsætte til en af ​​de nærliggene nationalparker i nærheden: National Park Kornati, Krka og Paklenica samt naturparken Telascica og søen Vrana.

I Nord Dalmatien løber floden Zrmanja hvor man kan prøve kræfter med rafting.

Udover natur dagsture, er det også muligt at besøge nogle af byerne langs kysten, som er meget godt forbundet med regelmæssige buslinjer fra Zadar. Nogle af de byer som er et besøg værd er Sibenik, Trogir og Split eller nogle af de mindre byer langs kysten såsom Vodice, Rogoznica, Pakostane, Biograd na Moru osv.

Det er også muligt at besøge den nærliggende ø Pasman som er forbundet til Ugljan med en bro.

Marina på Ugljan

Ugljan`s havn ligger i byen Muline. Dette var en havn, selv i det første århundrede, da romerne forankret deres skibe her. I marinaen finder man følgende:

• vand-og strømforsyning
• fortøjning til bøjer og langs kajen
• en bevægelig kran til løft af skibe
• i nærheden er der en restaurant og en købmand

Hvor skal man spise på Ugljan

I alle byerne på øen findes der flere restauranter. Gastronomien på øen er typisk middelhavs: frisk fisk og skaldyr samt grøntsag dyrket i lokale haver. Et bedre valg ville være at besøge nogle af de lokale taverans/kroer, hvor man vil få økologisk dyrkede råvarer serverede, men man kan også føler den virkelige atmosfære af øen og dens befolkning.

Natteliv på Ugljan

Nattelivet på øen er ikke som i de større byer eller mere populære turistmål. På Ugljan finder man ikke noget diskotek eller natklubber, men man kan nyde de lokale festligheder såsom fiskernes nætter, eller blande sig lidt med de lokale, og prøv nogle af de lokale specialiteter. I løbet af sommeren er der organiseret open-air-koncerter med lokale kunstnere.

Shopping på Ugljan

I hver by vil man kunne finde et lille marked, hvor man kan købe hverdagens dagligvarer, men husk på, at priserne er som regel en smule højere end på fastlandet. Man kan også tage til Zadar, der er ikke langt, og finde nogle større supermarkeder eller besøge nogle indkøbscentre.

Hvordan kommer man til Ugljan

Uanset hvilken transportform, man bruger, er man nødt til at komme til Zadar først, hvorfra man kan tager en færge til Ugljan. Færgen sejler meget ofte, og turen varer 25 minutter.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

2 Comments

  1. Vil anbefale bagerbrødet ved havnens lille bagerbutik. En herlig “øde” ø med fred og ro:) Det er bare ærgerligt, at jeg ikke så de fine strande, da jeg var der. Øv! Men så ved jeg det til efteråret:) Mange tak for Info! Meget fin lystbådehavn Iøvrigt med fine forhold i land og et meget flinkt personale:)

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

It is main inner container footer text