Kategorier
Dalmatien Øer

Lastovo

Lastovo er en ø i det sydlige Dalmatien, øen er en af de mist afsides beliggende befolkede kroatiske øer, her er der ingen masse turisme, men derimod en skøn natur. Lastovo er derfor et godt valg for dem, der ønsker at tilbringe en afslappende og fredelig ferie.

Lastovo

Lastovo er den mest skovrige kroatiske ø, 70 % af den 40 km2 store ø, er dækket af skov, kyst længden omkring øen er 48 km. Det er den største ø i Lastovo øgruppen, som tæller 46 små øer og klipper. I 2007 blev Lastovo øerne erklærede som en naturpark.

Ifølge en folketælling fra 2001 havde Lastovo 835 indbyggere. Dette antal har dog været faldende siden da, fordi befolkningen er overvejende ældre. Øen er forbundet med fastlandet med færge og katamaran fra Split til Ubli – en havn på øen. Afstanden fra Split til Lastovo er 130 km.

Lastovo Bugt

Landsbyer på Lastovo

Øen Lastovo har i alt 6 landsbyer.

Ubli er den eneste færgehavn på øen. Byen er relativt godt forbundet med bus til de andre byer på øen, bussen afgår som regel fra Ubli kort efter at færgen eller katamaranens ankomst. Bussen afhenter også passagerer og køre dem til Ubli før færgen eller katamaranens afgang. I Ubli finder man et supermarked, en restaurant, en bar, et postkontor og den eneste tankstation på øen.

Pasadur er en landsby på den vestlige side af øen. I Pasadur finder man også det eneste hotel på øen, samt en restaurant, en bar, et dykkercenter og evt. ankerplads til din båd. Pasadur er med en bro forbundet med øen Prezba.

Strand Lastovo

Byen Zaklopatica ligger i Zaklopatica bugten på den nordlige side af øen, med udsigt over øen Korcula. I Zaklopatica er der ankerpladser, et par restauranter og et dykkercenter.

Lastovo er den største landsby på øen, der ligger 2 km fra Zaklopatica. Lastovo er faktisk ikke er beliggende ved havet, men inde i landet.  Den er totalt beskyttet som et kulturelt monument på grund af sin renæssance arkitektur og amfiteatralske byggestil. I Lastovo er der et supermarked, flere restauranter, turistinformation, et posthus, et lægecenter, øens eneste skole, et fisk marked og nogle barer.

Lucica er en lille landsby med 30 huse beliggende direkte ved havet, 1 km fra Lastovo. Det er et historisk beskyttet område, oprindeligt var det en fisker landsby med huse til fisk opbevaring.

Feriebolig Lastavo

Byen Skrivena Luka (betyder skjult havn) ligger på den sydlige side af øen og er også kendt som Porto Rosso. Det er den smukkeste bugt på øen, og den ligger godt beskyttet fra det åbne hav og vind, hvilket gør det til et godt sted at forankre. I Skrivena Luka er der en meget flot restaurant, som er en del af et mini nautisk center med en cocktail bar. Her vil man også finde øens campingplads Skriveni, som faktisk ligger i en olivenlund.

Hvad skal man lave og se på Lastovo?

Lastovo er ideel til dem der både elsker aktive eller en afslappende ferie. Da øen er bjergrig og hovedsagelig dækket af skov er der naturligvis rig mulighed for at tage på vandreture eller cykelture. Øen har markeret vandre og cykelstier. Cykeludlejning er kun mulig i byen Pasadur. Der findes ingen giftige arter (slanger eller edderkopper) på øen, så man trygt kan gå på vandreture. For dem der kan lide den undersøiske verden, er der to dykkercentre, i Pasadur og Zaklopatica.

Hum er det højeste punkt på øen, hvorfra man kan se øen Palagruza, Mljet og endda Monte Gargano i Italien, når vejret er klart. Det hævdes, at Lastovo er det sted med den mest stjernerige himlen i Europa.

Lastovo Strand

Båd udflugter til øen Mljet eller Palagruza eller en fisk picnic på Saplun stranden er også muligt. Man kan også sejle hele vejen rundt om øen og se den fra havets side.

I det 17. og 18. århundrede, begyndte folk fra Lastovo at konkurrere med hinanden om at gøre skorstene smukkere og mere originale end den anden. Således er øen Lastovo blevet berømt for sine smukke skorstene (kaldet Fumari) og høje brede terrasser (sulari).

Over byen Lastovo ligger en meteorologisk station, som engang var en borg (Kastel) bygget af regeringen i Dubrovnik.

I Skrivena Luka finder man et af de ældste fyrtårne på Adriaterhavet, Struga Lighthouse.

Øen har i alt 46 kirker fra det 12. til det 15. århundrede. Hovedkirken er kirken af St. Kuzma og Damian, begge mindst syv århundreder gammel. Den har mange værdifulde billeder og relikvier samt et rigt skatkammer.

Lastovo er mest kendt for sit karneval, Lastovski Poklad, der fejrede sejren over piraterne. I august finder en jazz festival sted på øen.

Lastovo Marina

Overnatning på Lastovo

Da Lastovo stadig er et sted, hvor masseturisme endnu ikke har overtaget, vil man primært finde privat indkvartering. Som allerede nævnt, er det eneste hotel i Pasadur, Solitudo Hotel og campingpladsen Skriveni ligger i byen Skrivena Luka.

Gastronomi på øen

Det undersøiske i Lastovo er rigt med alle slags fisk, det er også det største sted med hummere avl. Så i Lastovo vil man næsten kun finde restauranter, der serverer overvejende lokale, friske fødevarer. Der er også et par ”Konoba´s”, hvor man kan smage retter tilberedt af lokalt dyrket mad.

Shopping på Lastovo

Lastovo har kun to Studenac supermarkeder, i Lastovo og Ubli. Priserne er lidt højere end på fastlandet, men her vil man finde næsten alt i form af dagligvarer. Souvenirs kan købes i en lille souvenir butik i Lastovo.

Faerge til Lastavo

At komme til Lastovo

Lastovo er daglig forbundet med fastlandet med en færge og en katamaran. Katamaran turen tager cirka 3 timer og stopper i Hvar by og Vela Luka på Korcula, mens færgen turen tager 5 timer og stopper kun i Vela Luka på Korcula. Tidsplanen kan findes her.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.