Efteråret i Istrien står i trøflernes tegn. Mange kender måske trøfler fra Frankrig og Italien men ved ikke at de også findes i Istrien. Trøfler er en form for svamp og efteråret er tid for hvide trøfler. De hvide trøfler er dyrest og har mest smag. Sommertrøfler er sorte, de er mere milde i smagen og noget billigere. Trøfler er en dyr ”sport” og pris er afhængig af udbud og efterspørgsel men man kan godt regne med at man skal af med cirka 2,000 euro for et kilo hvide trøfler.
Indlandet af Istrien er der hvor man finder trøfler men det er ikke lige noget man tager ud og finder en eftermiddag. Trøffeljægere bruger specialdresserede hunde til at finde trøfler og har selvfølgelig deres hemmelige steder i skoven hvor de går på jagt.
Trøfler siges at være et afrodisiaka og anvendes i mange forskellige retter. Heldigvis skal man bruge langt fra et kilo hvis man vil lave mad med trøfler. Ofte skal man bruge nogle gram, da trøfler beholder smagen hvis man river dem over maden lige inden spisningen. Trøfler er gængse i pastaretter med flødesovs, i kombination med andre svampe, frisk revet trøfler smager herligt over en god bøf eller også kan man købe færdige produkter med trøfler, såsom ost eller pølse.
Vil man opleve hvordan det er at gå i skoven sammen med en trøffeljæger og se hvordan trøffelhunde arbejder så kan det anbefales at besøge Istrien fra starten af oktober til senest slut december. Rejsebureauet Sol-Skin organiserer ture for mindre grupper hvor man dels får mulighed for at smage på trøffel ost, pølse, honning og snaps samt får en fantastisk gåtur i skoven og en interessant oplevelse. Turene kan organiseres som halv- eller heldagsture.
Eksempel på en halvdagstur:
Fra Istriens vestkyst, hvor turisterne oftest opholder sig, kører vi mod Istriens hjerte, bjergbyen Motovun. Derefter fortsætter vi en lille bid vej i retning af Butoniga søen. I en lille landsby besøger vi vor trøffeljæger, der i dette tilfælde er kvinde. Fru Danica har arvet trøffeljæger generne fra sin far og i dag går hun på jagt med sine specialdresserede hunde. På deres landejendom har de indrettet en herlig terrasse hvor gæster kan sidde og smage husets specialiteter. Naturligvis er det også muligt at købe forskellige produkter alt fra salami, ost, olie til friske trøfler. Først tager vi en tur i skoven. Selve turen varer alt fra 15 min og optil en time afhængigt af hvor god form deltagerne er i. Det anbefales at have vandrestøvler på da terrænet er skrående og der kan være mudder. Den friske gåtur åbner appetitten og derefter bliver der rig lejlighed til at prøvesmage. Mætte og tilfredse drager vi tilbage. Turen kan kombineres med en guidet rundtur i middelalderbyen Motovun, der ligger på ca. 277 m højde og også kaldes for Mirna dalens dronning. Mirna er en flod der løber i dalen nedenfor Motovun og er en af 3 floder i Istrien.
MADOPSKRIFT
Hermed lidt inspiration til en ret med trøfler. I retten anvendes en pasta form som er mest brugt i Istrien FUŽI, Man kan naturligvis anvende en anden type pasta – som f.eks. gnocchi eller tagliatelle.
PASTA MED FLØDESOVS, trøfler og karljohan svampe (4 personer)
ingredienser:
400 GR. fuzi – PASTA
80 gr. smør
2 dcl fløde40 gr frisk revet parmesan ost
80 gr svampe (trøfler 10-20 gr og resten karl johan svampe)
OLIVENOLIE MED TRØFFELSMAG
TILBEREDNING:
Varm smørret på en pande, rist karljohan svampene i et par minutter, tilsæt fløden, lad det koge i ca. 10-15 minutter, derefter tilsættes parmesan osten og til sidst rives trøflerne over retten. Pastaen koges ved siden af – Al dente – vandet frasiges og sovsen blandes sammen med pastaen