img

Fiskemarkedet i Split

/
1291 Views

Fiske markedet i Split (2)Det er en helt speciel oplevelse at besøge fiskemarked eller Peskarija som det bliver kaldt her, for de fleste indbyggere her i Split er det en slags ritual.

Det første man gør når man ankommer til fiske marked er at gå en lille tur rundt om alle boderne med de friske fisk, de lokale står tit og snakker med fiskedamerne for at finde uf af hvor fisken er fanget og hvor friske de er.

For mange er det en tradition at man mødes til en kaffe på en af de nærliggende cafeer, efter man har købt sine fisk.

Her er et par facts om fiskemarkedet i Split:

  • Fiskemarked ligger på en åben plads ved Marmontova gaden, det er åbent hver dag fra kl. 6.30 til ca kl. 14.00.
  • Fra ca. kl. 12 sætter de alle fiskene der ikke er blevet solgt ned til halv pris, så hvis der stadig er fisk tilbage kan man gøre et godt køb her.
  • De meste populære fisk er picarels, sprats, makrel, sardiner og ansjoser.
  • På fiske marked (inde i bygningen) kan man få en mand til for ca. 10 kuna at rense og udskære dine fisk i filet’er, så man ikke behøver at gøre det selv.

Traditionel opskrift ” Sardiner i marinade”

I Dalmatien har de en traditionel opskrift på sardiner i marinade. Så hvis du planlægger et kokkerere på din ferie i Split, kan du måske prøve denne opskrift.

Ingredienser:

  • 1 kilo friske sardiner
  • 1 medium str. hvidløg
  • 1,5 dl. Oliven olie
  • 4 spsk. Vin eddike
  • 1 tvist rosemarin
  • 3 spsk. Frisk hakkede persille
  • Salt og peber

Det tager kun 10 min at tilberede retten, sådan her gør du det.

Først vasker/renser du sardinerne og fjerner deres indmad men ikke hovedet, tør dem i noget køkkenrulle og strøg dem med salt og peber og et par dråber af olie.

Put sardinerne på en varm grill eller i en opvarmet 250 graders ovn uden olie i et par minutter, når de er færdige lægger du dem på et fad med hovedet rettet ind mod midten af fadet.

Det næste step er at varme en pande med olie og svitse hvidløgene på svag varme, derefter tilsættes det hakkede persille, og ca. 20 små rosmarin blade samt vin eddiken, lad det hele koge i et par minutter. Derefter hældes marinaden over fiskene i fadet in de stilles ikøleskabet.

Sardinerne kan uden problemer holde sig i et par dage i marinaden, personligt synes jeg at de smager bedst efter et par dage.

I stedet for sardiner kan man også bruge tunfisk i denne opskrift.

Fiske markedet i Split

Her lidt om sardiner:

Sardiner er en blå fisk som er rig på mættede olier som Omega-3 og Omega 6, så de er meget sunde for det menneskelige blod system. Den bedste årstid til at fiske sardiner på er maj. Fiskerne bruger et specielt net kaldt ”plivarica” når de fanger sardiner.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

It is main inner container footer text