Kategorier
Dalmatien Seværdigheder Split

Observatoriet i Split

Besøg i Split observatorium der ligger på Mosor bjerget syd for Split.

Observatorium-Split

Observatoriet eller stjerne byen som det bliver kaldt, er faktisk meget ukendt, selv for de lokale, jeg havde aldrig hørt eller læst noget om det, men ”opdagede” det ved et tilfælde under et besøg på en bakketop over byen Gornje Podstrana.

Personalet på observatoriet var meget venlige og hjælpsom med informationer. Vi ankom lidt før det blev mørkt og fik en guided tur i bygningen, inden vi gik op på taget for at kigge på Jupiter, Venus og månen igennem det store teleskop, især månen var meget interssant, det er noget helt andet at se den igennem et teleskop, hvor rigtig kan se at den ligner en grøn ost.

Informationer omkring Stjerne byen:Observatorium-Caroline

For at komme til observatoriet skal man køre ad vejen fra Split til Omis (syd), et par kilometer syd for Split skal du dreje til venstre og køre imod Zrnovnica, fra Zrnovnica skal du køre imod Sitno Gornje , (da der ikke er nogen skiltning, er du nok nød til at spørge de lokale), følg vejen omkring 6-8 km, indtil du ser et skilt der siger Zvjezdano Selo Mosor (som er stedet) ca. 2,5 km før stedet skal du tage et højre sving på hovedvejen og følge grusstien som ender oppe ved observatoriet 700 meter over havoverfladen.

  • Observatoriet er åben for offentligheden Fredag og Lørdag aften – man behøver ikke at melde sin ankomst.
  • Grupper og skoleklasser kan overnatte i observatoriet, hvor de har 20 sengepladser og giver kursuser i Astronomi.
  • Observatoriet er hovedsaglig finanseret igennem de 10 kn det koster at besøge det, og fra indtægter fra grupperne som overnatter, så hvis man har råd er jeg sikker på at et lille ekstra beløb vil gøre glæde.
  • Officel hjemmeside Zvjezdan Selo

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.