DALMATISK olivenolie… I det tredje årtusinde…
HISTORISK OVERSIGT
Oliven er den mest talrige og vigtigste frugt I Dalmatien, i løbet af historien, var oliven et fundament for overlevelse på øerne og i de kystnære områder. Det gav manden alt, hvad han havde brug for: træ til tømmer og brænde, blade til foder, frugt til menneskeføde og olie til mad, krydderi, medicin og lys.
Begyndelsen af olivendyrkning i Dalmatien dateres tilbage til slutningen af bronzealderen, hvor rester af oliven gruber er fundet under arkæologiske udgravninger i Vranjic området, nær den gamle by Salona.
Det antages, at det organiseret landbrug i dette område blev etableret af de første mere organiserede samfund. Ganske vist må kolonisering af de gamle grækere og romere have givet et stort løft for olivendyrkning. Talrige faciliteter til produktion af olivenolie, der er blevet efterladt som en arv fra de gamle romere bevidner dette. Deres jord centuration samt teknikker og teknologier blev brugt næsten indtil fremkomsten af moderne maskiner. Det gamle oliventræ i Kastel Stafilic daterer sig helt tilbage til de tider, og er derfor idag en status på et kulturelt monument.
Med faldet af de gamle kulturer kommer tilbagegangen i olieproduktionen, men inden for murene af dalmatiske byer fortsætter produktionen, som det fremgår af oliven pressen, den såkaldte “turnjacica”, der udstilles i kælderen i Diocletians Paladset i Split, den dateres til det 11. århundrede. I den tidlige middelalder, på tidspunktet for dannelsen af det første kroatiske fyrstedømme, den såkaldte dalmatiske Kroatien, og med hjælp af Benedictines blev den gamle tradition genoplivet. Især byerne Split og Trogir kan bekræfte den fortsatte vækst i produktionen gennem middelalderen, lige til den fulde blomstring i det XIX århundrede, da dalmatiske olivenolie vinder over de franske og italienske olier i en konkurrence afholdt i Split.
Og netop da produktionen i Dalmatien var på sit højeste, sker noget forfærdeligt. På det tidspunkt, var der omkring 30 millioner oliventræer i den østlige del af Adriaterhavet. Vesteuropæiske vinmarker rammes af en sygdom. Faldende priser på olivenolie og kraftigt stigende efterspørgsel på druer tvinger Dalmatinere til at udrydde oliventræer og plante nye vinmarker i stedet for – lave hele kystområdet til en monokultur – en vingård.
Men oliven ville ikke give op så let. Både de efterfølgende to verdenskrige og industrialiseringen kunne ikke rive de dybe rødder op fra den golde dalmatiske jord. Siden anden halvdel af det 20. århundrede har Dalmatinere været hurtigte til at vende tilbage til oliven igen, plante nye afgrøder, som grundlaget for en ny, moderne historie om en autentisk produkt af høj kvalitet.
DALMATIEN OLIVENOLIE SEKTOREN IDAG
Specificiteten og kvaliteten af dalmatiske olivenolier er resultatet af dalmatiske oliven sorter, de indfødte sorter fra den dalmatiske jord og dyrket af menneskehænder i århundreder. Kun autoktone sorter kan overleve det marginal klima og de pædologiske vilkår for landbrugsproduktionen der hersker i Dalmatien. Dette skabte specifikke sorter af dalmatiske olivenlunde. Den vigtigste dalmatiske og samtidig kroatiske sort er “Oblica”, både for dens kvalitet og for sin andel af det samlede antal oliventræer. Den udgør omkring 60% af de samlede kroatiske træer. I Dalmatien er det 75-80%, og sammen med “Lastovka” og “Levantinka” udgør den 90% af de samlede sorter af dalmatiske olivenlunde.
Oliven elsker lys, og det er grunden til, at det solrige dalmatiske klima er velegnet til deres vækst. Ifølge klimaklassifikation, har Dalmatien det såkaldte Csa type klima, som den Meteorologiske Verdensorganisation kalder oliven klima. Karst områder mod syd, skråninger og bakker, der er uegnede til kunstvanding og maskine landbrug sammen med påvirkning af havet, giver den fineste kvalitets olivenolie fra indfødte sorter med moderat bitterhed og skarphed, og en stærk lugt af frisk oliven frugt.
Ifølge statistikker, har Dalmatien i dag omkring 4,5 millioner oliventræer, og det meste af olien er produceret af private familier. Antallet af gårde og olivenlunde, havde skabt et behov for fusion i producentforeninger. I 2004 fusionerede disse producentforeninger yderligere og etablere et selskab, kaldet “Unionen af sammenslutningen af olivendyrkere og olivenolie producenter i Republikken Kroatien” (forkortet ZUMAH på kroatisk), det har til formål at øge produktionen og kvalitetskontrol, samt at uddanne både olie producenter og oliven forbrugere.
Ved at anvende kendskabet til moderne produktion af olivenolie, har ZUMAH hældt hele arven og alle de særlige forhold ang. klimaet ned i en flaske “Gyldne Oblica” – en monovarietal ekstra jomfru olivenolie. “Gyldne Oblica” er et fælles produkt, et produkt af de dalmatiske olivendyrkere og olivenolie producenter produceret og kontrolleret af i henhold til bestemmelserne fra ZUMAH.
EGENSKABER AF DALMATINSKE OLIVENOLIE – FREMSTILLING OG OLIE
(Sammen med en kort beskrivelse af sorter, indeholder teksten også et resumé af resultaterne fra flere års lang forskning af sensoriske profiler af dalmatiske olivenolie fremstillet ved identisk teknologiske forarbejdning.)
OBLICA – en stor frugt sort, af en klar rød farve på de tidlige modning faser, der bliver mørk, når modnes, velegnet til næringsfattig jord. Ekstra jomfruolie fremstillet af denne sort har ensartede sansemæssige egenskaber, og en moderat særskilt smag og aroma af frisk oliven frugt, med moderat skarphed og bitterhed.
LASTOVKA – stammer fra øen Korcula, også velegnet til næringsfattig jord. Det er den anden mest udbredte sort – med aflange, medium store frugter. Dens ekstra jomfru olie er af en mild smag og aroma, med mere intens bitterhed og moderat skarphed.
LEVANTINKA – mest almindelige på den centrale dalmatiske ø Solta. Den er meget selvfertil med en elliptisk aflange frugtkrop, lidt krøllet mod toppen. Den kan lide dybere jord. Ekstra jomfruolie af denne sort er af en udpræget harmonisk karakter.
DROBNICA – findes i ældre olivenlunde, der dyrkes i hele det kroatiske oliven voksende område. Frugten er lille og rund. Den tåler ikke Bora (nordlige vind) eller lave temperaturer. Dens ekstra jomfru olie er af den rigeste frugtagtig aroma, og en moderat bitterhed og skarphed.
Tak til “ZUMAH” (Union for Sammenslutningen af olivendyrkere og olivenolie Producenter af Republikken Kroatien).