Efter at have boet her i 5 år, er vi kommet til at elske nogle af de lokale retter, så jeg tænkte, at jeg ville begynde med at dele dem/opskrifter med mine blog læsere.
En af mine absolut favorit retter er Dalmatisk Peka, og hvad er så lige det? Peka er en ret med kød og grønsager bagt i en flad rund gryde, gryden stilles i glødende kul og dækkes med et specielt låg ”Cripnja” som så igen dækkes med gløder og aske fra bålet. I mange hjem her i Dalmatien har man et speciel sted udenfor eller i stueetagen hvor man tilbereder Peka.
Peka er absolut top retten i vores område, noget der kommer på bordet når der er gæster. Da vi er ”næsten” indfødte har vi ofte fornøjelsen af at smage en rigtigt hjemmelavet Peka og jeg kan fortælle at det smager fantastisk. Min favorit er pekaen med kalvekød, kødet bliver så mørt, at ordsproget, om at man kan tygge det med øjenvipperne virkeligt passer.
En interessant ting ved Peka er at man kan tilberede dem næsten alle slags kød, selv i restauranter kan man ofte vælge imellem forskellige Peka varianter, f.eks. Peka med kalv, kylling, lam, fisk, selv blæksprutte. Min kollega har været så venlig at fortælle hvordan hun laver peka, så hvis du har lyst til at prøve det selv, er her opskriften her.
Peka tilberedning:
Retter under et låg er et af top gastronomiske tilbyd i det dalmatiske køkken. Måske er jeg også lidt subjektiv, da jeg er total fan af næsten alt mad tilberedt under Cripnja (dette er det dalmatiske ord for det specielle klokke formet låg man putter over gryden hvor man bager Peka i) Retten er rimelig nem at tilberede, man skal bare have den rette ”hånd” for at mikse ingredienserne sammen… og succesen er garanteret. Som Morten nævnte kan man bruge alle former for kød, så her får opskriften på kalve og blæksprutte peka.
Kalve peka:
- 1-1,5 kg kalvekød
- 2 dl oliven olie
- Ca. 1 kg kartofler
- 2 zucchini
- 1 løg
- 4-5 gulerødder
- 2 paprikaer
- 1 dl hvidvin
- Salt
- Peber
- Frisk rosmarin
Tilberedning:
Alle ingredienserne på nær hvidvinen kommer i den flade runde gryde og under låget i gløderne eller under asken og bages i ca. 1 time. Efter 1 time rører man lidt rundt i kødet og grønsagerne og tilsætter vinen, dæk gryden til igen og bag det ca. ½ time mere.
Blæksprutte peka:
- 1,5-2 kg blæksprutte
- Ca. 1 kg kartofler
- 4 stk. hvidløg
- 2 dl. Oliven olie
- Salt
- Peber
- Frisk rosmarin
- (hvis man ønsker kan man tilsætte grønsager)
- 1 dl. Hvidvin
Tilberedning:
Alle ingredienserne på nær hvidvinen kommer i den flade runde gryde og under låget i gløderne eller under asken i ca. 1 time. Efter 1 time røre man lidt rundt i blæksprutten og grønsagerne og tilsætter vinen, dæk gryden til igen og bag det ca. ½ time mere.
Et ekstra lille tip til denne Peka, hvis man tilbereder med frisk en blæksprutte, er det bedst at fryse den ned i en dags tid, dette at kødet bliver meget blødere når man bager den.
Server Peka med frisk bagt brød, bagefter er der passende med en typisk kroatisk dessert som f.eks. rožata, (opskrift kommer senere) Velbekomme!
Hvor kan man spise Peka?
Peka er på menu kortet I mere eller mindre alle traditionelle Dalmatiske restauranter, så det er bestemt noget man kan prøve hvis man er på ferie i Kroatien. Vær opmærksom på at Peka skal forudbestilles da det tager mindst 1 time at tilberede det. Hvis man har tid og tålmodighed kan man selvfølge også bare bestille det når man ankommer til restauranten.
Peka på restaurant koster ca. 60-80 kuna pr. person, prisen afhænger af hvilken slags kød man vælger, Peka skal som regel bestilles til minimum 2 personer. Efter egen erfaring er 3 portioner nok, til en familie som vores (2 voksne og 2 børn med god appetit.)
Peka serveres i den brændende varme gryde på bordet så hold øje med børnene så de ikke forbrænder sig.
God appetit!
2 kommentarer til “Dalmatisk Peka”
Hej igen!
Som nævnt i en tidligere mail agtede vi at besøge Split i år, og det lykkedes sørme. Vi boede dog i Arbanija 10 m fra stranden, men besøgte Split et par gange.
Vi prøvede din anbefalede ret, Peka, og den er virkelig anbefalelsesværdig. Sjældent har jeg da fået noget, der smagte så godt, men selvfølgelig har jeg da også et spørgsmål. Jeg kunne godt tænke mig at forsøge mig ud i kokkekunsten, men det der med ildsteder er jo ikke så almindelig i Danmark. Mon ikke det kan gå an at bruge en såkaldt stegeso og så i ovnen ved “simretemperatur.”
Hej Søren,
Med Arbanija kom i da rimeligt tæt på Split 🙂 tog i Bura linie over fra Slatine?
Til Peka kan i helt sikkert bruge en Stegeso, inden ret længe kommer vi lige med en frisk opskrivft lavet i vores almindelige ovn, vi skal lige have testet et par gange inden vi har det helt på plads, men jeg kan allerede nu fortælle dig følgende. Peka skal i oven ved 200 grader efter en time skal du røre i den og derefter give den endnu en time på samme temparatur.
Mvh,
Morten