Kategorier
Guide

Rakija Kroatien

Rakija er et hemmelige våben mod alt. Udover at det bliver nydt som alkohol kan det også bruges til medicinsk anvendelse J Det kan nedlægge bakterier, fritage dig fra mave og muskelsmerter, tilintetgøre en virus og desinficere et sår med det samme. Faktisk burde den blive kaldt “aqua vitae”. Udover den indlysende medicinske anvendelse, drikkes og nydes den også i mange forskellige variationer. Rakija er til for at forbedre livet.

Rakija

Ikke alene beroliger det smagsløgene efter noget lækkert prosciutto men det lindrer også eftersmagen ved at sætte et kæmpe smil på dit ansigt. Rakija er et natur produkt, forskellige helende urter mikses i et skud af en traditionel drik. Hvis du nogensinde kommer til Kroatien, skal du ikke bekymre dig om, at du ikke får købt nok af denne særlige alkoholiske drikkelse, da det forefindes i rigelige mængder i alle hjørner af Kroatien. Rakija og kroaterne hører simpelthen sammen.

Der er et ordsprog blandt kroater: ”hvis du ikke har prøvet hjemmelavet Rakija, så har du ikke prøvet Rakija overhovedet “. Det er ikke det mest ekspansive slogan der nogensinde lavet, men så igen – det var sandsynligvis lavet derhjemme, under et bord, efter en flaske, du gættede det, Rakija. Hvis Rakija ikke er brygget ordentligt, vil de fleste helt sikkert sige at det er det rene rævepis for at sige det mildt. Andre vil måske sige at det svarer til en virkelig stærk Sambuca.

Men, hvis det gøres ordentligt, er denne drik en sand fornøjelse samt et bevis på indsatsen fra vores fædre, bedstefædre osv. siden den allerførste Rakija blev presset ud af en drue eller andet sted i Istrien.

Rajika tradition og arv

Det er rigtigt, de skøre kroaterne kan lave en Rakija ud af alt, selv en trøffel. Hell, jeg har smagt Rakijas lavet af vandmelon, der havde mere slagkraft end Vladimir Kličko. for nylig, så jeg en hjemmelavet Rakija lavet af fyrretræ. Jeg smagte den dog ikke, da det var den eneste flaske og kun var til fremvisnings formål. Dette er bare et eksempel på hvor forskellige og sjældene rakijaer kan være. Rakijaen lavet af fyrretræ var lavet for kun et par uger siden af en eller andes bedstemor i en kælder. Og dette er den eneste baggrundsviden, en tilfældig Rakija feinschmecker behøver at vide for at kontrollere ægtheden af en sådan fænomenal Rakija.

Min egen morfar laver stadig Rakija i sit eget lille hus på landet. Det er en perfekt hobby, når man tænker over det. Han plejede at dyrke sin egen vin før, men da han er blevet ældre har Rakija overtaget vin dyrkningen. Hele processen er ikke så kompliceret. Den består af gæring og destillation af frugt, grøntsager, forskellige urter, selv træer for den sags skyld, alt hvad du vil have din Rakija til at smage af. ”Hvis du kan suge væske ud af noget”, kan du lave Rakija af det’.

Kroatisk snaps

Det endelige produkt er ekstraordinært i enhver betydning. Det er så stærkt, at kun ved at se på det, kan du mærke din krop helbrede sig selv. Den laveste mængde alkohol, en række forskellige Rakija kan have, uden at blive forvekslet med en smoothie er 20 %. Alt under dette er en milkshake, når vi taler om Rakijas. Den højeste lovlige procentdel ville være omkring 60 %. Denne særlige mærke af Rakija, som jeg faktisk sagde lige før jeg gik ud som et lys, var helt gennemsigtig, som det var essens af livets træ, og en eller anden havde puttet det på flaske.

Hvad man skal gøre og ikke gøre ved Rakija brygning

Frugten vi bruger til at lave denne variation af Rakija af, er blomme, eller “šljiva” på kroatisk. Derfor navnet “šljivovica”. For at skabe denne guddommelige nektar, er den valgte frugt nød til at gennemgå gæring og destillation. Og det er her magien sker. I tilfælde af “šljivovica”, hvis du destillere den gærede blomme for tidligt, kan konsekvenserne være alvorlige, fordi hvis sukkeret i blomme ikke er opvarmet nok, vil mængden og kvaliteten lide. På den anden side, hvis der destilleres for sent, vil mængden af alkohol være meget lavere og som jeg nævnte før, alt under 20 % er ikke acceptabelt, og betegnes ikke som en Rakija. Så tricket er at destillere den gærede frugt seneste to til tre uger efter gæringen. Eller helst gøre det omkring den 11. dag for at forsøge på at opnå det perfekte forhold der kræves for Rakija af top kvalitet.

Sorter af Rakija

Andre end den traditionelle sort “šljivovica”, som er typisk for den nordlige del af Kroatien, er der mange flere Rakija sorter, helt sikkert en som passer til enhver personlig smag. Det er sandt, at kroaterne kan lave en Rakija ud af alting, så lad os kigge på de forskellige sorter der dyrkes af mange muntre kroater.

Travarica

Travarica er en klassiker, og specifik for den sydlige del af Kroatien. Dens navn er afledt af navnet “græs” som betyder “trava”, men refererer til en række forskellige ukrudt eller urter. Derfor har denne særlige sort af Rakija har en masse af under sorter, lige så mange som der er forskellige lægeurter og landsbyer i Kroatien. Nogle mennesker kalder den ” Doktoren”, fordi, som med “šljivovica”, har den markante helbredende egenskaber. Ofte er denne Rakija baseret på mynte, lavendel, rosmarin, salvie, osv. Dvs. hvis du lider af rygsmerter, vil intet komme så tæt på som en massage som noget Travarica. Lugten er interessant for at sige det mildt, men lindringen vil være det værd.

Medica

Medica er en af de mest populære sorter i Kroatien. Den er mest udbredt i Istrien, men ganske kendt i hele landet, da den spredte sig hurtigt på grund af sin søde smag. Denne Rakija er lavet af honning og krydret med propolis. Nogle gange er den fejlagtigt omtalt som “Medovina”, men det er vin med tilsætning af honning, hvilket er en helt anden drik.

medica

Medica er en djævel i forklædning. Dens søde smag flyder glat ned, og når du kommer i gang, kan du ikke rigtig stoppe igen før det er for sent. Den har en vis jetlag effekt, da den kan sparke dig i røven længe efter du har drukket din sidste. Det er nok det tætteste en Rakija kommer til likør på grund af sin sødme, men er stadig langt fra at være en likør. Hvis kommer i nærheden af en Medica, skal man nærme sig med forsigtighed, drik det med omtanke og vær sikker på at den er fra Istrien, der kommer den bedste kvalitet fra.

Loza

En virkelig god Loza er svært at finde, da lavet på del forskellige urter, og urtens forhold til alkohol kan være lidt besværlig at ramme, da det skal være spot på for at den bliver god. Den industrielle sort (ja, der er den slags såvel) anbefales, hvis du lider af alvorlig tandpine, især hvis der er betændelse involveret. Intet, ikke engang et smertestillende middel kan dulme din tand mere effektivt end en Loza.

En sand feinschmecker vil sikkert fortælle at man kan finde ”gode” hjemmelavede Loza overalt, og han lyver ikke, men hvis du er nybegynder af Rakija, er det bedst at holde sig væk fra det, indtil du mestrer de øvrige. Sammen med “Komovica”, har Loza en frastødende smag og lugt, og det er den type drik, der ikke ligefrem nydes. Dybest set, hvis du virkelig er hardcore, og Absinth er som saftvand for dig, så tag en Loza og ”knock yourself out”.

Komovica

Det er svært at anbefale denne form for Rakija, da den er dybest set er nøjagtig det samme som Loza kun fem gange værre. Den er faktisk lavet af rester, der er blevet brugt til at lave Loza. Og ved at opvarme resterne endnu mere, end da du lavede Loza, får du Komovica. En blanding af Rakija som ikke er beregnet til at blive serveret ren, men blandet med mange andre urter for at give det, at ekstra kick. Jeg vil vædde på det stammede fra det gamle kroatiske ordsprog: “Du må aldrig smider noget væk, uanset hvor slemt det er.” Denne rakija er mest hyppig i den kontinentale del af Kroatien, så som i Slavonija hvor den gennemsnitlige Rakija drikker ikke engang kan se forskellen mellem Loza og Komovica længere. Det er umuligt at se og smage forskellen, når du har drukket det hele året rundt, til enhver mulig lejlighed. For mere information, er du velkommen til at kontakte folket i Slavonija, de har helt sikkert yderligere informationer om Komovica, Loza´s onde søster.

Rakija Connecting people

Viljamovka

Typisk for den nordøstlige del af Kroatien, er dette en af de mest respekterede sorter af Rakija i landet. Dens grundlæggende ingrediens er en pære, og skal ikke forveksles med likør lavet af pærer, som er lyse røde og ofte indtages med et strejf af mælk. Vilijamovka er en af disse Rakijas, der er lavet af rene sorter af frugt, der er rig med sukker og syrer. Det er overflødigt at nævne, at Vilijamovka aldrig blandes med noget, det er meningen at den skal drikkes i sin reneste form på grund af dens meget specifikke frugtagtige smag.

Mastika

Selv om det ikke er traditionelt fremstillet i Kroatien, har denne makedonsk type Rakija opbygget et navn for sig selv i løbet af de mange år her i Kroatien. Den industrielle rakija har ingen medicinsk værdi overhovedet. Men en hjemmelavet Mastika har en lugt så intens som en stærk Sambuca på en rigtig god dag. Ligesom Sambuca, er den lavet af anis, en plante kendt for at være til gavn for luftvejene og maveproblemer. Men anis giver den en klar mentol-agtig smag, som nogle måske finder frastødende.

Med undtagelse af et par små forskelle, er den makedonske Mastika dybest set det samme som den græske “uzo” eller tyrkisk “raki” – alle tre repræsenterer drikkevarer, som slå dig ud. I modsætning til andre rakijas som oftes hældes i 0,03 l shot glas, bliver Mastika hældt i glas så højt som 1 dcl, men derefter blandes det med vand, som giver en mælkeagtig konsistens og en lige så aromatisk smag.

Orahovica

Denne rakija er også på nippen til at blive betragtet som en likør. Den er lavet af valnødder eller “orah” som kroaterne kalder det. Ikke rig på alkohol, men meget rig på smag. Valnødder er relevante og effektive i en række forskellige tilfælde. En valnød tinktur styrker hårets rod, dens olie bliver brugt til at mørkne huden, mens du solbader og frugten i sig selv er fremragende til gastritis og fedtstoffer, der findes i blodet systemet.

På grund af ovennævnte egenskaber, bliver Orahovica betragtet som en ”miracle worker”. Det har en mørkere brun farve, hvis intensitet afhænger af, hvor længe valnød holdes i en Rakija, og smagen er en kombination af sødt og surt.

Biska

For de fleste af jer repræsenterer navnet en plante langt mere kendte under navnet “Mistelten” eller “imela” på kroatisk. Hendes frugter er giftige, mens stængler og blade indeholder medicinske egenskaber. I gamle dage tjente det som en kur mod epilepsi, blodtryk regulering, hormonel sygdom og hjerte problemer.

”Hovedkvarteret” for hjemmelavede Biska er i Istrien, i en by kaldet Vrh, hvis indbyggere angiveligt har deres egen hemmelige opskrift og ganske ofte blander de det forsigtig med mistelten og tre andre typer af urter. De mennesker, der bor i Vrh har virkelig en særlig opskrift på Biska. Men det betyder ikke, at Biska kun bliver lavet i byen Vrh, det betyder blot, at de laver den bedst Biska, som du kan finde.

 Orahovac

Višnjevac

Denne Rakija sort er fremstillet af kirsebær (“višnje”). Kirsebærene bliver renset og puttes i en Loza eller Komovica for at blive der og gære. Denne proces resulterer i en sød mørkerød væske, som bevarer både den stærke smag og en jævn strøm af én af de fineste Rakijas dine smagsløg kan have fornøjelsen af at smage. Dette er en nem Rakija at manipulere, da du omhyggeligt kan vælge, at gøre den virkelig stærk eller mere som en kirsebærsaft med et strejf af alkohol.

Du behøver ikke et hus, en baggård, en tønde eller sådan noget for at fremstille denne rakija. Kirsebærene kan gæres på balkonen i din lejlighed. Det er kun nødvendigt at få forholdene rigtige. Men en gammel opskrift, siger, at hvis du tilføjer noget rom til blandingen, får smagen pludselig nye højder.

Andre sorter

Der er mange andre sorter af Rakija som bliver brygget mens jeg skriver denne artikel. De mest lovende er Oliven Rakija, Asparges Rakija, brændenælde Rakija og solsikke Rakija. Alle disse bliver prøve produceret i Istrien og de bedste Rakijas kommer virkelig derfra. I løbet af efteråret, når alt det nødvendigt arbejde er blevet gjort inden vinteren, elsker mennesker, der bor på landet, at eksperimentere med alle mulige urter, frugter og ingredienser, som så resulterer i flere årlige Rakija overraskelser. Nu og da hører jeg om en ny type Rakija brygget i nogle andre dele af Kroatien. Og alligevel er der ingen konkurrence, kun hemmeligheder, der omgiver drikken selv.

For eksempel, når man kommer til Zagreb, hovedstaden i Kroatien er der mange steder, hvor du kan få en Rakija men der er kun nogle få steder der servere den virkelige hjemmelavede Rakija. I Zagreb, er et af de bedste steder at få disse drikkevarer stedet Cica (som betyder “pat” på kroatisk), en meget lille bar i Tkalčićeva gaden i hjertet af Zagreb, som ligger blot et par meter fra Ban Jelacic pladsen . Baren kan tage op til 20 eller 30 personer indenfor, men det meste sker alligevel udenfor. Stedet er pakket næsten hver dag, især når solen går ned. Jeg har set masser af turister som har fundet baren ved et tilfælde, de har så snuppet en Rakija selv om de aldrig har hørt hvad det er. Deres øjne udvides, når de smager drikken for første gang og det er kun et spørgsmål om tid, før de bestiller en ekstra flaske, for at afslutte aftenen af med et kick. Hvad de ikke ved, er at kicket kommer lidt forsinket, så at forlade baren viser sig altid at være lidt af en mission for ikke-lokale folk. Den mest berømte Rakija, du skal afprøve i Cica er enten den hjemmelavet af rosenknopper eller den anden lavet af kastanjer. Disse er virkelig toppen af poppen. Og hvis du spørger ejeren, hvor han får dem fra, vil han ikke dele disse oplysninger om så hans liv afhang af det.

I Istrien kan du stort set ikke undgå at smage rakija, fordi uanset hvor du end går, vil du helt sikkert få den ægte vare. Men prøv at undgå fancy restauranter, da de er de sidste til at have høj kvalitet Rakija og de blander som regel alt med vand. Mit råd ville være at tjekke de lokale kroer/værtshuse i Istrien, fordi det er her, den sande Rakija bliver serveret. Da Istrien er mit hjem, er jeg der ofte på besøg, og sidst jeg var der besøgte jeg en kro, der havde omkring 20 forskellige sorter af Rakija at byde på.

Fest med Rakija

Oprindeligt blev Rakija, oftest brugt som en bekræftelse på, at noget, der lignede en social begivenhed, blev afsluttet med succes. For eksempel, hvis du blev gift, var du nødt til at lave en skål med Rakija for at bekræfte at det faktisk er sket, og at det ikke bare var en eller andens fantasi. Eller når du køber et hus eller en lejlighed, lige efter underskrivelsen af købsaftalen, forsegler du handlen med en Rakija. Når nogens barn blev døbt, bliver det fejret med store mængder af denne lidenskabelige drikkelse.

Snart blev det klart, at man virkelig ikke har brug for en særlig lejlighed til at gå i byen med din bedste ven Rakija. Alt man havde brug er en opskrift eller en leverandør, resten er undskyldninger, og tak lov det, for undskyldninger er der mange af. Det næste man ved, er det blevet en velkomstdrink, mmm, en stor mulighed for en lille Rakija, lige før frokost, middag, eller … brunch? Så kom vinteren, og du var nødt til at gå ud og hente træ til brændeovnen. Gudskelov, jeg har nogle Rakija, til at varme mig ud i kulden. Hovedpine? Pokkers, så glad jeg er for at jeg har noget Rakija. En verdensomspændende epidemi siger du? Jeg må hellere gå ud og bade i Rakija. Anyway, du forstår pointet?, det er lige så almindeligt som sukker og hver husstand har det.

BEMÆRK: Tak til Moreno for denne inspirerende historie om Rakija

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.