Kategorier
Byer Dalmatien

Omis piraternes by

Ferie i Omis, besoeg paa fortet mirabellaOmiš er en mindre provins by, som er beliggende ved udmundingen af floden Cetina, 26 km sydøst for Split. I det 13. og 14. århundrede var Omiš hjemsted for nogle frygtede pirater (Omiški gusari), med deres hurtige både Sagittae (pilen) angreb de handelsskibe ved udmundingen af floden for derefter at returnere til deres gemmesteder oppe på floden, hvor handels skibene og deres ledsager både ikke kunne følge dem.

I denne periode var Omiš Piraterne de mest frygtede langs Adriaterhavets kysten og handels republikker, som Venedig eller Dubrovnik, måtte betale høje skatter for at undgå at deres skibe brev angrebet. Republikken Venedig og Paven forsøgte at sætte en stopper for Omiš piraterne ved at sende korsfarerne, i det første forsøg blev korsfarerne besejret af Piraterne, men i andet forsøg lykkedes det at sætte en stopper for Piraterne af Omiš.

Efter dette blev Omiš en del af det bosniske Kongerige, og senere blev Omiš solgt til den venetianske republik. Efter opløsningen af den venetianske republik blev Omiš, ligesom det meste af Kroatien, en del af det østrigske kejserrige. Byen forblev under østrigsk herredømmet indtil første verdenskrig, bortset fra en 10-årig periode i begyndelsen af det 19. århundrede, hvor Omiš var under fransk herredømme.

Omis i dag:

I dag er Omiš et meget populært turistmål, befolkning på ca. 15,000 mere end tredobles i højsæsonen, de fleste turister bor i privat ferielejligheder og pensionater, da antallet af hoteller i området er begrænset. Turisme er den vigtigste indtægtskilde for byen, men også landbrug, fiskeri, tekstil- og fødevare-forarbejdnings industri findes i byen.

Omis kroatien

I vinter halvåret er byen ret stille, men hvert år i april / maj, når havet er varmt nok til de første svømmere, begynder livet i Omiš igen, mange mennesker fra Split og de omkringliggende byer tager en dags tur til de dejlige sandstrande i Omis. På denne tid af året kan man også næsten hver dag, se bjergbestigere (Hill Climbers) fra forskellige lande, der forsøger at bestige de stejle klipper bag den gamle bydel. På denne tid af året starter også aktiviteter på floden Cetina, som f.eks. rafting, kajak osv.

Hvad skal man se (og gøre) i Omis:

På grund af den geografiske placering, ved mundingen af floden Cetina, har byen en masse ting at tilbyde dens feriegæster, i form af kulturelle og historiske seværdigheder, er den gamle bydel i Omis naturligvis den store attraktion, og jeg anbefale turister at se følgende:

  • Fort Mirabella OmisFortet Mirabella, et 13. århundrede fort beliggende bag den gamle by, du kommer til borgen ved at følge trappen ved siden af St. Michael kirken i centrum af den gamle bydel, entreen er 10 Kuna, med i prisen er en god gang motion (masser af trapper) og et perfekt udsyn over Omiš.
  • Kirker, den gamle bydel i Omiš er vært for en række gamle kirker og et gammel munke kloster, som har en kunstsamling og et bibliotek med gamle tyrkiske dokumenter.
  • Fortet Starigrad (Fortica), hvis du vil have en virkelig speciel oplevelse, skal du besøge fæstningen Starigrad fra det 15. århundrede. Bogen ligger på toppen af klippen bag byen (250 meter oppe) så det tager ca. en time at komme der op, som belønning får man en fantastisk udsigt over området.
  • Omis Summer festival, i højsæsonen sker der altid noget i og omkring den gamle bydel, et af højdepunkterne er Klapa Festival (a cappella musik), som finder sted i kirker og på pladser rundt omkring i den gamle bydel.

Hvis du er mere til sportsaktiviteter, har du masser af muligheder i Omis, ved Cetina floden tilbydes følgende sportsaktiviteter.

 • Rafting, der er flere daglige afgange fra centrum, rafting turene tager ca. 4-5 timer, turene kan anbefales til børn fra alderen 8 år og voksne i alle aldre, her kan du læse mere om Rafting i Omis.
 • Canyoning, selv om jeg endnu ikke har prøvet det, har jeg hørt at Canyoning turene på Cetina skulle være sjove, turene arrangeres i perioden fra april til slutningen af september, deltagere skal være mindst 14 år gammel.
 • Andre sportsgrene: dykning, vandreture, paraglidning og selvfølgelig klatring, som jeg nævnte tidligere. På strandene i Omis er der naturliges også alle former for vandsport til rådighed.

Pirat-aktiviteter i Omis

Alle turister, der besøger Omiš vil helt sikkert stifte bekendtskab med byens Pirat historier, ikke kun i souvenirbutikker i den gamle bydel, men sikker også ved nogle af sommerens arrangementer med tilknytning til byens Pirat historie.

I løbet af sommeren, er der en ugentlig pirat aften, hvor gæster får en aften i selskab med de frygtsomme Omis Pirater, her kan du læse om vores Pirat aften tur.

caroline-og-ida-med-alle-10-pirater

Kulminationen på Pirat aktiviteter er i august, hvor man har en Pirat weekend og en Pirat aften, Ved denne begivenhed er der bland andet et pirat triatlon, et søslag hvor Piraterne angriber et venetianske handelsskib, og masser af andre aktiviteter.

Spisesteder i Omis:

Omis har nogle fantastiske restauranter, blandet andet i den gamle bydel, hvor hovedgaden er fyldt med borde i sommersæsonen, men hvis du har en bil til rådighed, vil jeg især anbefale 3 restauranter som ligger langs Cetina floden, alle 3 er fantastiske steder at besøge, især for familier med børn.

Buffet Pirat aften i OmisRestaurant Kremenko, (Restaurant Flintstone) i Svinisce, omkring 12 km oppe ad Cetina floden er et fantastisk sted, restauranten er lavet helt i Flintstone stil, og oven i det er maden helt fantastisk. Om sommeren kan du køre med Flintstone bussen fra Campingpladsen Galeb op til restauranten og tilbage igen.

Restaurant Radmanova Mlinice, (Radmans mølle) er beliggende 6 km op ad Cetina floden, den udendørs restaurant ved den gamle mølle, er et glimrende sted at spise ørred, andre hus specialiteter er Dalmatisk Peka og Frølår. De fleste af rating turene på Cetina floden har deres slutpunkt her.

Restaurant Kastil Slanica, 4 km op ad Cetina floden, i smukke omgivelser lige ved floden kan du nyde lokale specialiteter ved Kastil Slanica, det billede som du ser her er, buffeten jeg fik sidste gang, jeg spiste derhenne, den var ganske glimrende (-:

Parkering i Omis:

Der er 3 steder større parkering områder i Omis, den største parkeringsplads er på Split side af floden Cetina, ca. 100 meter før du kommer til broen, prisen for parkering er 4 kuna / time, herfra har du omkring 400 meter til den gamle bydel.

Andet sted at parkere, er hvis du dreje til venstre lige efter at man krydser broen, følg vejen cirka 200 meter, så vil du komme til en tunnel, efter tunnelen er det muligt at parkere bilen.

Frugtmarked i Omis

Tredje sted at parkere, er hvis du drejer til højre ved det andet lys kryds, efter broen, her er der parkeringspladser på begge sider af vejen, og parkering her skal betales i de opstille mønt automater som du finder på begge sider af vejen. (Parkering vagterne tjekker en del i løbet af sommeren, så jeg anbefaler at man gøre det)

Strande i Omis:

Hvordan lyder det her ”mere end 1.5 km sand strand”? Godt?

Jamen så er Omiš sikker et sted, du bør overveje hvis ferie går til Kroatien, da dette er præcis hvad du kan finde her.

Velika Plaza (stor strand), denne 700 meter lange sandstrand er beliggende i centrum af Omiš, stranden ligger i gåafstand for alle som bor på syd siden af broen, stranden er fremragende sted for familier med børn, du skal huske at bringe skovle og spande udstyr til de mindre. På stranden er der en legeplads og aktiviteter som volleyball, fodbold og windsurfing.

Slavinj strand og Brzet Strand, disse to små sten strande ligger 10 minutter fra centrum af Omiš i sydlig retning, på disse strande finder du masser af skygge fra nåletræer.

Strand OmisCamp Galeb strand, min personlige favorit strand er den lange sandstrand, som starter foran Camping Galeb og fortsætter 3-400 meter efter camping pladsen i retning Split, hvis man ankommer tidligt er det normalt ikke et problem at få en parkerings plads. Der er blevet plantet en del træer på stranden, så hvis man er heldig kan man få sig en skygge plads. Hvis det ikke skulle lykkes, kan du leje liggestole og parasoller på kaffe / fastfood caféen på stranden, som i øvrigt også har en saltvands pool, hvor du kan sidde og nyde en drink.

BEMÆRK: Vandtemperaturen i Omis er altid en smule lavere end andre steder langs kysten, grunden til dette er fersk vandet fra floden Cetina, som kun har en temperatur på omkring 16-18 grader, når det løber ud i til Adriaterhavet. Så hvis du har vandtemperatur i Split på 25 grader vil temperaturen kun komme op på 22-23 grader i Omis.

Transport til og fra Omis:

I bil: Hvis du kører til Omiš fra motorvejen A1 (Zagreb – Split-Dubrovnik) er den nemmeste udkørsel Split / Dugopolje exit, hvorfra har du 35 km til Omiš, andet alternative er den næste sydlige afkørsel Bisko.

Da det kan blive rimeligt overfyldt på kystvejen mellem Split og Omis, kan du overveje at tage ”bag vejen” til Omis, i så fald skal du dreje af i Stobreč og køre i retning Žrnovnica (på mit Omiš kort nederst har jeg markeret stedet hvor man skal dreje).

Med fly: Fra Split lufthavn i Kastil Štafilić, er der omkring 45 km til Omiš, med en taxa koster det omkring 400-500 kuna, så jeg kan varmt anbefale at man enten booker en transfer, eller at man tager lufthavnsbussen ind til Split, og derfra den lokale bus videre til Omis.

Med Bus: Den lokale bus nummer 60 (Split-Omiš-Ravnički), kører hver halve time fra kl. 06 til midnat. Hvis den ikke bliver fanget i en trafikprop, bør turen tage ca. 30-40 minutter, prisen for en enkelt billet er 20 kuna.

Alternativ til den lokale bus linje, er de “private” mini busser som kører mellem de to byer, de kører uden en fast tidsplan fra busstationen ved siden af grønsagsmarkedet i centrum af Split.

Udflugter fra Omis:

Ud over de aktiviteter, jeg nævnte ovenfor, er der naturligvis også et par udflugter, som kan anbefales fra Omis:

Fiske Picnic: Fra havnen (ved siden af brandstationen) og fra molen ved siden af broen, er der flere fiske picnic skibe, der sejler til øen Brač og så vidt jeg husker også til øen Hvar.

Tur til Split: Hvis du ikke har været i Split før, bør du helt sikkert planlægge et endags besøg dertil for at se Diokletianens Paladset.

Krka Vandfald: Fra Omiš du har omkring 1,5 times kørsel til Krka National Park, som jeg varmt kan anbefale.

Nationalpark-Krka-vandfaldene

Brela Punta Rata: Hvis du bliver træt af sandstrande, bør du tage til Punta rata-stranden i Brela, her har du krystalklart vand som er perfekt til snorkling.

Overnatning Omis:

Omis har begrænset hotel kapacitet, så de fleste af turisterne bor i private ferieboliger/lejligheder, på begge sider af broen. Hvis du finder en feriebolig inden for by grænsen vil du højst have 500 meter til nærmeste strand.

Priserne for en lejlighed/bolig i Omiš er normalt relativt billigt i forhold til fx Istrien, især hvis du booker direkte fra ejerne.

Camping i Omis:

På Split – Omiš Riviera, især på strækning, kort før Omiš, er der en række meget små campingpladser, men hvis du er på udkig efter en “rigtig” campingplads, så er den eneste løsning Camping Galeb, vi var der sidste år og kan varmt anbefale camping pladsen, her kan du læse om vores ophold på Camping Galeb i Omis.

Kort over Omis:

På kortet nedenfor, har vi har markeret de steder, (restauranter, strande, veje, osv.), som vi har nævnt i vores historie.

Stemarkering Omis

Sidste ord:

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med en ferie i Omis, er du velkommen til at efterlade en kommentar nedenfor, vil vi derefter gøre vores bedste for af at give dig et fyldestgørende svar.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.