Kategorier
Rejser

Øen Pag

En tur til Øen Pag, som ligger ca. 30 minutter kørsel nord fra Zadar. På turen dertil køre man langs vinmarker og marked med afgrøder, men når man kommer  tæt på øen Pag, ændrer landskabet sig totalt, billederne nedenunder er taget ved broen Paski Most som føre over til øen, som du kan se, ligner det mest af alt et månelandskab.

panorama-pag-island-by-paski-most-højere-side

I en periode af Balkan krigen var denne bro, den eneste forbindelse mellem det nordlige og sydlige Kroatien. (som jeg nævnte i min historie fra Zadar, var JNA hæren stationerede et par kilometer uden for byen) en af mine venner fra Split har fortalt mig, at det under krigen tog ham 12-14 timer at køre fra hans hjemby Mostar til Zagreb efter forsyninger. I 1993 var broen meget tæt på at kollapse på grund af alt for meget trafik, og hvis det på daværende tidspunkt ikke var lykkes, for de Kroatisk styrker at trænge JNA styrkerne tilbage sådan at man kunne gøre brug af en anden nord – syd forbindelse, ville broen sikkert have kollapset. Efter krigen er Paski Most broen blevet komplet renoveret og forstærket så man kan tryg passere den i dag.

Øen Pag

Øen Pag er kendt for mindst 4 ting, den første af dem(eller i hvert fald deres forældre) møder du lige efter du har krydset broen, nemlig Paski Lam. Paski lam, siges at være et de bedste lam man kan få i Kroatien, nogen hævder endda at det er de bedst lam i Europa. (Da jeg ikke selv kan foredrage lam, kan jeg desværre ikke bekræfte dette) Angiveligt skulle den høje koncentration af salt på øen, som fårenes indtager igennem deres kost, som hovedsageligt består af græs og vilde urter, give lammene en helt specielt smag.D

en anden ting Pag er kendt for er “Paski sir” som er en ost lavet af fårenes mælk. Osten specielle smag er også her relateret til fårenes kost derudover gnubbes osten ind i oliven olie, inde den lægges til modning. Overalt på øen, møder man skilte med “Paski sir” til salg.Den tredje ting Pag er kendt for er salt, de sidste 7-8 km inden man kommer til byen Pag (hvis man følger vejen D106 Paski most – Pag) vil man på sin venstre side, se nogle store sjove/underlige flade marker, dette er produktions området for firmaet Salona Pag, som producere størstedelen af salt i Kroatien. Hvis man har købt salt i supermarkeder hernede, har man sikkert prøvet deres produkt.

Byen Pag

Udover normalt bord salt, producere Salona også hav salt og adskillige andre salte til madlavning så som hvidløg salt og steak salt, de sidste to kan jeg varmt anbefale, de er rigtige gode til grill/barbecue.

Efter man har passerede salt markerne, ankommer man til byen Pag, byen har en hyggelig gammel bydel med gader som løber i firekanter. I den gamle bydel kan man også se det sidste stående tårn, fra et fort med 9 tårne som tidlige omkransede byen, samt adskillige gamle kirker og “the duke’s”palads fra det 15 århundred.

Pag er et populært turist mål så her kan nemt finde overnatnings i ferielejligheder, byen har også et par hoteller at byde på men desværre er der ingen campingpladser udenfor byen, men inden for en radius på 20 km, finder man 3 campingpladser: Camp Simuni, Camp Kosljun og Camp Dinjiska.

Efter Byen Pag forsatte vores tur til Novalja, som ligger ca. 25 km i nordvestlig retning. På vejen dertil skulle vi krydse et lille bjerg og så følgende velkomst tekst skrevet med graffiti i et hårnålesving (vi går ud fra at det er det er relaterede til den fjerde ting øen Pag er kendt for : )

pa-vej-til-novalja

Efter 40 minutters kørsel på snoede veje ankom vi til Novalja. Byen Novalja er sikkert den mest kendte/besøgte destination på øen, hovedgrunden til dette er den fjerde ting som øen Pag er kendt for, nemlig stranden Zrce, som er beliggende 3 km uden for byen. Stranden Zrce er et af de største party steder i Kroatien om sommeren, og skulle efter signede være overfyldt i høj sæsonen. Som du kan se på dette påske billede, er området ret stort, så det er noget af en fest der holdes her.

Selvfølgelig er Novalja ikke kun for unge mennesker som vil feste, som du kan se på billederne her, er byen rigtig hyggelig og et dejligt sted for familier at holde ferie.

Fra Novalja kørte vi hele vejen ud til spidsen af øen, til Tovrnel, før vi vendte snuden om og kørte de 2 timer tilbage til Zadar. Vi havde alle en dejlig dag med mange nye indrykke, så vi vil helt sikkert komme tilbage til øen Pag en anden gang.

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.