Kategorier
Dalmatien Øer

Solta

Øen Solta er nok den mest oversete ø perle i Adriaterhavet. Øen bliver ofte glemt, når folk taler om de dalmatiske øer. Efter min mening, og jeg har besøgt mere eller mindre alle de dalmatiske øer, er Solta absolut en ø man skal overveje at besøge. Øen er både charmerende og utrolig smuk, og her kan man nemt finde steder til en afslappende ferie.

Solta

Lidt omkring Solta

Solta ligger 18 km fra kysten ved Split. Øen er den 13. største ø i Kroatien med en størrelse på lidt mindre end 60 km2 og en kyst længde på ca. 80 km. Der bor omkring 1.500 mennesker på hele øen. Øen har forbindelse til fastlandet med en bilfærge fra Split til Rogac, samt en katamaran fra Split til Rogac og Stomorska.

Byer på Solta

Grohote er “hovedstaden” og den største by på Solta, byen ligger 2 km fra færgehavnen i Rogac. Grohote er det administrative center på øen og her ligger også øens eneste skole. Byen har 2 supermarkeder, et posthus, et apotek samt øens lægehus med en helikopterlandingsplads.

Grohote raadhus

Stomorska ligger på den nordøstlige del af øen, kystbyen er den ældste havn på øen. Byen er bygget på skråningerne ned mod havnen, hvor livet i byen finder sted. I sommermånederne er byen en meget populær destination for sejlbåde. Langs strandpromenaden er der mange restauranter, caféer og et par mindre butikker.

Stomorska

Necujam ligger overfor Split i bunden af den største bugt på øen. Landsbyen har en stor ”ferie landsby” med lejligheder, som i øjeblikket gennemgår en renovering, men er stadig åben for besøgende. I bunden af bugten er der en af de største strande på øen Solta, og om aftenen er der masser af skibe som ankre op i bugten.

Necujam

Maslinica er en havneby beliggende på den vestlige side af øen. Og er efter min mening det smukkeste sted på øen. Hjertet af byen er strandpromenaden med den fine nye ACI Marina og det smukke slot Martinis Marchi, som for nylig er blevet fuldstændig restaureret og fungerer nu som et luksushotel. På den nordlige side af promenaden er der flere restauranter og kaffebarer samt et par kiosker, byens strand kan findes modsat Marinaen.

Maslinica

Rogac er den eneste by med forbindelse til fastlandet, herfra sejler bilfærgen og katamaranen til Split. Rogac er også byen man skal til for at tanken din bil eller båd.

I indlandet af øen er der et par gamle landsbyer: Gornje Selo, Donje Selo og Srednje Selo. Alle 3 landsbyer består hovedsageligt af gamle stenhuse fra det tidspunkt, hvor disse byer var de vigtigste steder på Solta.

Hvor skal man bo på Solta?

Byerne Stomorska, Necujam, Maslinica og Rogac er alle turistbyer, hvor adskillige private ferielejligheder kan findes. Som nævnt ovenfor er der et meget flot hotel i Maslinica og en ferie landsby i Nejucam. I Stomorska er der også en meget lille campingplads – Mido.

Insider Tip: Vi boede på dette sted  i Maslinica, som er et stort hus med flere ferielejligheder. Stedet er det mest fantastiske sted, vi længe har boet på/i under vores rejser rundt i Kroatien. Huset ejes og styres af et tysk ægtepar, så hvis man planlægger at tilbringe en afslappende ferie langt væk fra stress, støj og andre forstyrrende faktorer, vil man elsker dette sted! (Hjemmesiden er desværre kun på tysk, men galleriet her bør give dig en idé om, hvorfor vi elsker dette sted)

Restauranter på Solta

Langs strandpromenaden i alle turist byer på Solta er der et udvalg af restauranter, og der bliver hovedsagelig serveret lokale retter. I Maslinica er højdepunktet restauranten Martinis Marchi. Vores hemmelige tip er restaurant Sismis (flagerbus restauranten) i Maslinica, vejbeskrivelsen er en smule kompliceret, så man bliver nødt til at spørge de lokale om vej.

Shopping på Solta

Som nævnt ovenfor er de to vigtigste dagligvarebutikker beliggende i Grohote, i de andre landsby kan man kun købe et begrænset udvalg af varer i de lokale kiosker. Som på alle andre øer, er priserne lidt højere i forhold til fastlandet, men ikke drastisk, så vi anbefaler selvfølgelig at man støtter øens butikker.

På øen kan man også købe vin, olivenolie og grøntsager fra lokale producenter, så spørg dine udlejere om gode steder at gøre det.

At komme til Solta

I højsæsonen er der en håndfuld af daglige bil færgeafgange mellem Split og Rogac, færgen tager omkring 50 minutter. Fra Split er der også en katamaran til Rogoc som på visse afgange også sejler til Stomorska. Her kan man se aktuelle sejlplan.

Fra færgehavnen er der en bus til alle byer på øen, bussen venter ved færgehavnen når færge eller katamaran ankommer.

Foto Galleri Solta

Af Morten Smalby

Udvandere bosat i Split, hvor vi nyder livet som selvstændige, tidligere har vi været bosat i tyskland

4 kommentarer til “Solta”

Hej Morten
Tak for en god hjemmeside med mange gode oplysninger. Har et spørgsmål om det lejlighedskompleks, som I har boet på/i Solta – det tyskejede.. Kan man bo der uden at have bil?
Vh
Christina Hermund

Hej Christina,

Du kan godt bo hos Jochen og Christina uden at have bil, men med bil er det nemmere. Jochen plejer at hente gæster uden bil ved færgen, fra huset er der ca. 800 meter til den nærmeste købmand i centrum af byen.

Mvh

Morten

Hej Morten

Vi er en familie med to børn på 3 og 5 år som tager til Kroatien til sommer og vores plan er at Ø-hoppe.

Vi kan godt lide steder (især Ø’er) med smuk natur, god mad og charme, men skal selvfølgelig også tage lidt højde for at der skal være lidt underholdning og vandpjask til børnene.

Vi har små tre uger og indtil videre tænker jeg 3 Ø’er, samt en afslutning nær Split eller en af de andre byer ved Rivieraen 🙂

Ø-mæssigt tænker vi Brac og Solta – har du et godt forslag til mulig tredje ø?
(har selv kigget på Korcula, Dugi Otok og Susak)

Og hvad med afslutningen. Hyggelig lille by eller campingplads, hvor vi måske kan køre ind til Split på en endagstur?

På forhånd tak

Hej Casper,

hvis jeg skulle vælge 3 øer i Dalmatien, vil det være enten, Brac, Hvar og Korcula, eller Brac, Hvar og Vis. Solta er også mega dejlig, men den har ikke så meget at byde på som de andre, Duki Otok og Susak har jeg desværre endnu ikke besøgt. Som afslutnings by kan i overveje Omis, der er en dejlig campingplads og kun ca 30-40 kørsel til Split.

Mvh, Morten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.